Stensons bästa råd: ”Bli bättre på att säga nej”

Henrik Stenson spelar sin första ordinarie tävling för året.

Stensons bästa råd: ”Bli bättre på att säga nej”
Tränaren Pete Cowen och Henrik Stenson på drivingrangen i Abi Dhabi. //Foto: Getty Images

Förra veckan var Henrik Stenson i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur för att representera Europa i lagmatchen mot Asien. Det blev bortaseger i EurAsia Cup.
Nu har Henrik Stenson landat i Förenade Arabemiraten där han ska spela årets första ordinarie tourtävling – Abu Dhabi HSBC Championship.

Viasat Golf/Viaplay sänder den stjärnfyllda turneringen. Under rond 1 och 2 kommer de tre OS-medaljörerna från 2016 att spela tillsammans – Justin Rose, Henrik Stenson och Matt Kuchar.

Inför tävlingen arrangerades en presskonferens med Henrik Stenson.
Så här summerade han EurAsia Cup:
– Det var en rolig vecka i Kuala Lumpur. Vi får ju inte chansen att spela så många lagtävlingar så det är verkligen kul när sådana tillfällen ges. Jag fick en bra möjlighet att se hur spelet känns så här tidigt på året och jobba vidare. Även om mitt spel inte var 100-procentigt så hade jag fortfarande bra fokus och kämpade hårt för att plocka poäng. Tidigare har jag spelat i fem Royal Trophy-lag och sedan kommit hit och spelat riktigt bra under ökensvingen.

Det spelades bordtennis i Europas lagrum och även en hel del TV-spel och Fifa-turneringar.
– Flera killar känner jag sedan tidigare medan några var nya bekanta utanför banan. Det var bra att få tillbringa tid med de yngre spelarna, jag skulle inte säga att jag är tillräckligt gammal för att vara deras pappa, men snart är jag där.
– Matt Fitzpatrick spelade en hel del Fifa, det är en sak jag avundar dem – jag är inte så bra på dataspel.

Den danske Ryder Cup-kaptenen Thomas Björn coachade det europeiska laget under EurAsia Cup.
28-30 är det dags för Europa att möta USA på franska Le Golf National.
– Jag har spelat fyra Ryder Cup och skulle verkligen älska att vara med i Paris. Vi fick en tjuvtitt på hur det kommer att se ut kring första tee och det gav oss gåshud.
– Jag ändrar inte mitt schema så mycket bara för att det är ett Ryder Cup-år. Jag hoppas kunna prestera tillräckligt bra för att kvala in.

Henrik Stenson säger också att EurAsia Cup var ett bra tillfälle att testa olika potentiella par inför Ryder Cup.
I fyrboll spelade Henrik Stenson med fransosen Alexander Levy.
I foursome parades svensken ihop med Tommy Fleetwood, engelsmannen som vann Race to Dubai förra säsongen.
Stenson fick frågan:
Hur tycker du att du hanterade dina egna förväntningar förra säsongen efter ett fantastiskt föregående år?
– Våren 2017 påminde en del om våren 2014. Framgångarna 2013 och 2016 kostade en hel del mentalt, engerinivån sjönk samtidigt som fler saker hamnade i kalendern. När du uppnår stora saker så ökar efterfrågan av din tid. Mars och april ifjol var inte så roliga på golfbanan men det blev bättre och jag lyckades vinna Wyndham Championship.  Jag är fortfarande ganska nöjd med min 17:e säsong.

Henrik Stenson fick frågan vilket råd han skulle ge till Tommy Fleetwood om Race to Dubai-vinnaren frågade:
– Bli bättre på att säga nej. För det är svårt. Alla vill ha fem minuter och som bekant finns det bara 24 timmar under en dag och alla korta stunder kommer att ta sin del av energin och ditt fokus från golfen. Det är en svår balansgång.

Henrik Stenson klargjorde även hur planeringen ser ut inför 2018:
– Jag ser verkligen fram emot säsongen. Jag har lagt ett schema där jag spelar mycket golf tidigt på året och sedan har jag längre perioder där jag kommer att vara hemma och träna och försöka komma väl förberedd till Masters. 

Europa vinner Ryder Cup!
Ja
117
21
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!