Skattechefen: ”Antyder att man släpper riktig golf”

Skattechefen Urban Rydin på LRF Konsult menar att Högsta Förvaltningsdomstolen i sin dom öppnar upp för att all typ av golfspel ska bli avdragsgillt.

Skattechefen: ”Antyder att man släpper riktig golf”
Snart kan du kanske använda friskvårdsbidraget för all typ av golfspel. //Foto:iStock

Under fredagen meddelade Högsta Förvaltningsdomstolen att de fastslår Skatterättsnämndens förhandsbesked och att golfspel i form av Pay-and-play samt träning på driving range ska vara en avdragsgill förmån.

Skatteverket som överklagade förhandsbeskedet får därmed fel och friskvårdsbidraget kommer att kunna användas för enklare former av golfspel. Urban Rydin, som är skatteansvarig på Lantbrukarnas Riksförbund, anser att domen också öppnar för att riktig golf kan räknas som friskvård.
– Jag kan konstatera att domen är principiellt och allmänt hållen och inte alls enbart kopplad till golfspel i form av pay and play samt på driving range. Den har alltså en vid räckvidd, säger Urban Rydin till Svenskgolf.se.
– HFD betonar vidare att rättsutvecklingen ska följa samhällsutvecklingen och avspegla förändringar som med tiden sker i synen på olika sporter. Det viktiga i bedömningen är att förmånen riktar sig till hela personalen och är av mindre värde. 

I domen kan man läsa:
"Det aktuella friskvårdsbidraget utgår till hela personalen. Förmånens värde är det belopp som bidraget uppgår till, dvs. 4 000 kr. Att kostnaden för AA kan bli högre än så, beroende på hur mycket AA väljer att spela, påverkar inte förmånens värde. Förmånen får anses uppfylla kravet på att vara av mindre värde." 

Urban Rydin menar att det i paragrafen ovan går att tyda att man släpper riktig golf, då HFD inte ser ett problem med att man använder friskvårdsbidraget för att bara betala en del av sitt golfspelande.
– De fyra sporter (golf, utförsåkning på skidor, segling och ridning) som i tidigare förarbeten nämndes som exempel på sporter som inte kunde vara personalvårdsförmåner är nu inte automatiskt diskriminerade utan som grund godkända.
– Det krävs dock att fortsatt att förmånen riktar sig till hela personalen och är av mindre värde. Jag hoppas nu och tror även att Skatteverket tolkar domen på samma sätt som jag.

Härliga nyheter!
Ja
234
10
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!