DP World Tour Championship – Day Four

Tournytt

Krönika: Fleetwood värdig vinnare – och bättre saker väntar

DUBAI. Efter 30 nervösa minuter i en soffa stod det klart att Tommy Fleetwood lämnade möbeln som vinnare av Race to Dubai. Och ingen förtjänade det mer.

Text: Jesper Johansson • 2017-11-19 Uppdaterad 2019-12-12

Årets European Tour-säsong är över. 48 tävlingar över hela världen har avgjorts och med ett hål kvar att spela för ledarbollen under säsongens sista varv var det ännu inte avgjort.

Efter att Justin Rose startat söndagen strålande samtidigt som Tommy Fleetwood hade grus i maskineriet såg det tidigt ut som att segern av Race to Dubai vunnits av Rose.

Men så blev det inte.

Istället fick vi se en högdramatisk avslutning där Tommy Fleetwood satt maktlös i en soffa. Det låter inte speciellt nervkittlande, kanske. Men de 30 minuterna engelsmannen satt där och väntade på Justin Rose bör vara bland de längre i hans karriär.

 

Förvånad Fleetwood tog hem racet

Vad var det han väntade på då? Jo, Justin Rose ursinniga start hade lugnat ned sig rejält och under de sista nio hålen gjorde han tre bogeys för att därmed se sitt eget namn falla från toppen av ledartavlan. På 18:e hålet var han tvungen att göra en eagle för att passera Fleetwood i Race to Dubai. Det blev en birdie.

Fleetwood vann Race to Dubai och årets säsong är över.

Engelsmannen har under året vunnit vid två tillfällen. I januari vann han Abu Dhabi HSBC Championship och tog därmed tidigt under säsongen platsen på toppen av Race to Dubai-rankingen. Och med en fin andraplats i WGC-tävlingen i Mexiko mindre än två månader senare stärkte han sina aktier.

Sedan vann Sergio Garcia The Masters och tog på sig lokförarhatten då han var den som ledde Race to Dubai-tåget.

Men skam den som ger sig.

Efter en andraplats i Kina, en fjärdeplats i US Open och en delad sjätteplats i BMW International Open fick Tommy Fleetwood lämna Frankrike i juni som en vinnare av en Rolex Series-tävling.
Därefter var han i ledning av Race to Dubai och länge såg det ut att vara avgjort, men så vaknade hans landsman Justin Rose lagom till finalen.

Roses ras

Med två raka segrar och världens bästa golfform såg han efter tre varv i Dubai ut att återigen vinna. Men de sista nio hålen av årets ET-säsong kommer att svida för Justin Rose, då han gav bort segern av säsongslånga titeln.
Tävlingens andra vinnare, Jon Rahm, tror att vi kommer få se mycket av Tommy Fleetwood framöver.
– Jag tror det vi sett av Fleetwood i år bara är början, sa han under sin presskonferens efter segern på Jumeirah Golf Estates Earth Course. 

Jag håller med.

Tommy Fleetwood har radat upp topplaceringar under säsongen och jag blir inte förvånad om han tar en plats i Ryder Cup på Le Golf National, en bana han dessutom vunnit på.
Efter att ha bytt teknik med puttern till ett klogrepp har allt fallit på plats för engelsmannen. Och självförtroendet på greenerna ser ut att ha smittat av sig på de andra delarna av spelet.

Rahm bäst i Dubai

Förra året var han en spelare man visste hade en hög högsta nivå, men också ganska djupa dalar. I år har han börjat fylla igen de där dalarna med stabila scorer och frågan är hur lång tid det tar innan hans toppar också kan bli högre.

Vad som än händer blir det spännande att följa Tommy Fleetwood 2018. Han har ett enormt år att följa upp, vilket aldrig är lätt. Men kanske är han vinnare av Race to Dubai även nästa år.

Jakten på den titeln startar på torsdag. Då spelas nämligen UBS Hong Kong Open.

Jag längtar redan.


Text: Jesper Johansson • 2017-11-19
TournyttEuropean TourJon RahmJustin RoseKrönikaTommy FleetwoodTournytt
Scroll to Top