HNA Open de France – Day Four

Tournytt

Björk: “Jag vill vinna på Europatouren”

Alexander Björk gör sin första säsong på Europatouren. Majordebut i The Open i juli. Nu siktar han högst upp på prispallen.

Text: Oskar Åsgård • 2017-10-02 Uppdaterad 2019-12-12

ALEXANDER BJÖRK

Ålder: 27 år.
Familj: Sambon Catherine Gunnarsson.
Bor: Jönköping.
Hemmaklubb: Växjö GK.
Intressen: “Jag gillar sport i allmänhet och friluftsliv. Det bästa jag vet när jag är hemma är att vara ute på sjön med båten och gärna åka vattenskidor, fiska och ta det lugnt”.
Kuriosa: På Europatourens hemsida beskrivs Alexander Björk som en ”laid back” svensk med ett starkt järnspel som kunde ha blivit tennisproffs. Om det stämmer?
– Tja, jag spelade tennis till jag var 15 år och var väl som bäst tia i Sverige i min åldersgrupp. Jag är ganska bekväm med golfen och livet så ”laid back” stämmer bra och järnspelet är det jag framhåller som min styrka i spelet, säger Björk.

Läs Svensk Golfs reportage från nummer 8: 

Runtomkring pågår minutiösa förberedelser. Sponsorskyltar flyttas, rättas till och flyttas igen, stolarna på de jättelika blåa läktarna dubbel- och trippelkollas, golfbilar med funktionärer och tv-team susar fram och på banan förbereder sig världseliten inför ett av årets tuffaste test – The Open Championship.
Mitt i all rörelse möter vi Alexander Björk.

Det är måndag och den 27-årige svenske tourrookien har precis avslutat nio inspelshål i sällskap med flerfaldige toursegraren Paul Casey från England.
– Det var kul att spela med Paul, jag har aldrig träffat honom förut, säger Alexander Björk lugnt och ger knappast sken av att vara tagen av storleken på den scen han klivit in på den här veckan.
– Det är häftigt. Det är lika mycket folk här idag som på söndagen på Nordea Masters, säger Björk.

Backar vi bandet ett år satt Björk framför teven och följde finalronden av The Open på Royal Troon. Vid tillfället var han ganska less på golf, men duellen mellan Henrik Stenson och Phil Mickelson kunde han inte slita sig från.
– Det var seriespelsvecka, jag hade haft ett tufft tävlingsschema veckorna innan och det gick ganska dåligt sista dagen på seriespelet så jag kände att jag var ganska trött på golf. Sen satt jag och kollade på finalronden och det var ju så fantastiskt spel. Det var riktigt häftigt att bara få kolla på den rundan på tv. Då fick jag tillbaka inspirationen och var plötsligt riktigt sugen på att åka iväg och spela tävling, berättar han.

Ett värdefullt inspirationstillskott visade det sig, för veckan därpå vann Björk sin första tävling på Challenge Tour, i norra Frankrike.
– Det var lite av en vändpunkt. Det hade gått ganska bra på Challenge Tour ett tag, jag hade kommit nia, åtta och fyra men låg runt 20:e plats på rankingen. Segern var ju startskottet på vägen till Europatouren.

Blogg: The Open bakom kulisserna

En titt på Alexander Björks resultat det senaste året visar att utvecklingen gått rakt uppåt sedan segern i Frankrike.
Han slutade sjua på Challengetourens Road to Oman-ranking 2016, klarade bekvämt kvalgränsen i sina första två tävlingar på Europatouren i december förra året och blev sen delad sjua i årets första tävling, South African Open i januari. Två månader senare spelade Björk i ledarboll sista dagen i Tshwane Open, slutade femma, och i början av juli peggade han på nytt upp i ledarboll på finaldagen, denna gång i Rolex Series-tävlingen HNA Open de France.

Den slutliga tredjeplatsen i Paris gav både inträdesbiljetten till The Open och en rejäl skjuts uppåt på Race to Dubai- och världsrankingen. Med sin 29:e plats på Race to Dubai-listan har Björk bara Henrik Stenson (17) och Alex Norén (5) före sig bland svenskarna.

Vad är förklaringen till framgångarna?
– Svårt att säga, det är väl lång tids arbete som äntligen lönar sig. Jag börjar känna att svingen sitter och givetvis är det ganska mycket mentalt också. Att jag går ut de sista varven och vågar spela mot toppen av tävlingarna, istället för att bli rädd att tappa.

Just att våga satsa även när han befann sig i täten under helgronderna var något Alexander Björk blev tvungen att lära sig själv att göra.
– Jag kände att Nordea Masters förra året var en vändpunkt. Då låg jag femma efter två dagar, men fick inte riktigt till det på helgen, blev lite passiv och jag kände att om det ska vara så här varje gång man hamnar i täten, att jag blir nervös och passiv, då blir det inte kul att spela. Då får jag sluta med det här. Det är ju faktiskt bara en golftävling och det är lite av tankesättet man måste ha, säger han och fortsätter:
– Det är lika bra att försöka köra på, gå för toppen och tycka att det är riktigt kul. Det lärde jag mig mycket av för nu tycker jag att det är riktigt kul när jag hamnar i topp och känner ingen press på det viset.

TV: Se Björks monsterputt

Du upplevde aldrig att det var en stor omställning från Challenge Tour till Europatouren?
– Challenge Tour blir tuffare och tuffare. Man måste verkligen skjuta lågt för att ta sig upp och du behöver ofta -15 för att vara i toppen och -20 för att vinna vissa veckor. Det är väldigt lärorikt att försöka göra birdies och skjuta under par. Jag kände inte att det var så stor skillnad, förutom att tävlingarna är större. Vilket i sin tur ger en extra sporre, när det är mer folk, så det är bara positivt.

Ytterligare en förklaring till Alexander Björks sömlösa övergång från Challenge- till Europatouren kan hittas i svenskens spelmässiga register, där starka järnslag utgör grunden och står pall för de tuffare banor som möter spelarna på huvudtouren.

Alexander Björk rättar till byxbenet på sina ljusgråa Galvin Green-byxor, klädmärket som likt Björk själv härstammar från Småland. På det vita skärpet sitter den Open-loggade brickan som varje spelare i fältet får. Han för sig som en erfaren tourspelare och det är faktiskt en smula svårt att tro att Björk är debutant på Europatouren, även fast Royal Birkdale blir den blott tredje egentliga linksbana han spelat i livet. 27-åringen levererar genomtänkta och välformulerade svar, signerar vant autografer mellan hålen ute på banan och tar bekvämt plats bland världsstjärnor och majorvinnare på övningsområdena.

Tyvärr tar majordebuten på Royal Birkdale slut efter två varv, där Björk fick slita hårt i tufft väder på den sena fredagseftermiddagen, men rookiesäsongen på Europatouren är långt ifrån över och 27-åringen har siktet inställt mot toppen.
– Jag satte upp två mål som jag gärna skulle vilja uppnå i år. Det ena var att spela Race to Dubai-finalen, vilket innebär att vara topp-60 på rankingen, och det andra målet är att vinna min första Europatourtävling. Det ena är uppnått, eller på god väg i alla fall. Men det gör att jag har något kvar att satsa på resten av året. Hamnar jag i toppen vet jag att jag satt upp som mål att verkligen vilja vinna och då gäller det att försöka göra det också.

Den här veckan spelar Alexander Björk Alfred Dunhill Links Championship i Skottland. 


Text: Oskar Åsgård • 2017-10-02
TournyttAlexander BjörkEuropean TourThe OpenTournytt
Scroll to Top