DAP Championship – Round One

Tournytt

TV: Löv ändrade bollens riktning – gjorde birdie till kvadrupel

Matthew Southgate hade nog ganska svårt att sova efter sitt söndagsvarv. Ett löv gjorde att vad som såg ut att bli en birdie istället blev en kvadrupel.

Text: Jesper Johansson • 2017-09-25 Uppdaterad 2019-12-12

På Web.com Tour spelas det just nu om de sista korten till PGA Tour. En spelare som är med i kampen om en av de sista platserna till den stora touren är Matthew Southgate.

Men ett löv kan ha grusat hans drömmar om finrummet.

Efter att ha varit ett över par efter 14 spelade hål under söndagens varv av DAP Championship, en del i Web.com Tour-slutspelet, skulle han på det 15:e hålet putta för birdie.


Han slog till bollen som i en film ser ut att gå i. Men då flyger ett löv och träffar bollen, vilket leder till att den byter riktning.

Snopet och fruktansvärt oturligt av Southgate, förstås. Men det som händer sedan är ännu värre.
Engelsmannen slog sin andra putt från bollens nya position och gjorde därmed ett par på hålet och gick vidare. Det skulle visa sig bli en dyr historia.

Enligt regel 19–1 ska slaget slås om då bollen ändrade riktning på grund av lövet. Det här gjorde alltså inte Matthew Southgate, som därmed får två slags plikt för att ha spelat bollen från fel position. Dessutom får han två slags plikt för att ha skrivit på ett felaktigt scorekort.

Så här skriver Jim Duncan, Vice president för Web.coms regler och tävlingar till Golf.com:

“Matthews putt rubbades av ett löv i rörelse och missade därmed hålet. Regel 19–1 kräver att slaget görs om. Matthew slog istället i bollen och fortsatte med sin runda. Kommittén för regler blev informerade om det här först efter att Matthew hade skrivit på sitt scorekort och efter att tävlingen var avgjord. Resultatet blev följande: Två pliktslag för att ha brutit regel 19–1 plus ytterligare två pliktslag för  att ha skrivit på ett felaktigt scorekort.” 

TV: Se händelsen som kostade Lexi Thompson majorsegern

Det som såg ut att bli en birdie blev alltså en kvadrupel-bogey för engelsmannen. I och med det slutade han på en delad 64 i tävlingen.

Inför veckans tävling var han på plats 9 i slutspelet, de 25 främsta får ett kort på PGA Tour. Efter DAP Championship är han på plats 20, och kommer därmed ha en svettig vecka där han måste prestera bra för att ta steget upp till den stora touren.


Text: Jesper Johansson • 2017-09-25
TournyttKorn Ferry TourTournytt
Scroll to Top