Hemma hos fd golfproffset Kärstin Ehrnlund i Ytterby. Foto: Emelie Asplund

Tournytt

Hon tog första svenska proffssegern

Annika Sörenstam har 17 segrar på Ladies European Tour och Sophie Gustafson 16. Men långt innan dessa svenska superstjärnor slog igenom fanns en envis hästtjej från Värmland som valde att gå sin egen väg. Kärstin Ehrnlund bröt barriären för svensk proffsgolf.

Text: Martin Strömberg • 2017-09-20 Uppdaterad 2019-12-12

KÄRSTIN EHRNLUND STRAND

Född: 10:e februari 1959 i Karlstad.
Familj: Maken Erik Strand, barnen Victor 25 år, Amanda 23 år.
Klubbar: Lysegårdens GK 70-talet, Gullbringa G&CC hedersmedlem, Bollestad GK ägare.
Segrar som proffs: McEwan’s Welsh Classic, Whitchurch GC -80, United Friendly Tournament, Southport&Ainsdale -84.
Viktiga segrar som amatör: KM GG & CC -74-75-76, JSM -78, Match-SM -77-78, SISM -78, Tyska Öppna -78, Österrikiska Öppna -78.
Bästa minnen från golfkarriären: Segersviten under mitt sista amatörår -78, Första segern på Europatouren -80 och självklart när jag träffade min blivande make nere i Marbella -81.
Viktigaste personen i din golf: Sedan 1981 är det min make.
Bästa tränaren du haft: Johnny Revolta, under fyra vintrar i Palm Springs betydde han mycket, men alla mina tränare i Sverige var bra.
Roligaste platserna du besökt tack vare golfen: Fiji (VM) , Puerto Banus, Marbella, Jersey och Guernsey.
Favoritspelare idag: Det får väl bli Henrik Stenson eftersom han också började på Gullbringa G&CC och han har ju dessutom blivit ganska bra.

Det var hopplöst brittiskt sensommarväder den där helgen 1980 i Wales när Welsh Classic skulle avgöras. Vinden ven och regnet piskade i ansiktet, så där som det bara kan göra i Storbritannien. Få spelare lyckades därför hålla i sina scorer de första två dagarna på Whitchurch Golf Club utanför Cardiff. I ledningen efter 36 hål var – hör och häpna – en spelare från Sverige. Kärstin Ehrnlund hade 142 slag och ledde med två före engelskan Jane Chapman, som kollapsat fullständigt under de sista nio hålen andra dagen då hon behövde hela 43 slag.

Tävlingen skulle egentligen avgjorts över 54 hål men under tredje dagen tilltog ovädret. En rejäl front med åska och regn rullade in över banan och arrangörerna tvingades till slut ställa in den tredje och sista ronden.
Kärstin Ehrnlund från Värmland och Gullbringa G&CC hade tagit den första svenska proffssegern på en av de större internationella tourerna.
– Det är klart att jag känner lite stolthet idag och förstår att det är speciellt även om det känns som hundra år sedan det hände, säger Ehrnlund blygsamt.

Nästan 37 år efter den historiska segern i Wales sitter vi i Kärstin Ehrnlund Strands mysiga vardagsrum en halv trappa ner från entrén i familjens hus i Ytterby, ett par mil norr om Göteborg.
Det är en tydlig brittisk känsla över den mörka inredningen och hyllor med minnesföremål från Ehrnlunds golfkarriär ramar in rummet.

Hon visar entusiastiskt upp samlingen med polerade pokaler och medaljer och till slut kommer klippboken fram med massor av roliga tidningsurklipp som handlar om hennes karriär. Det är lätt att känna igen leendet från de gamla bilderna på Ehrnlund idag, lite försiktigt men med ett stort mått av självkänsla innanför. Och hon berättar gärna om hur hon började spela golf en gång i tiden.
– Min pappa spelade golf men jag var egentligen hästtjej. När jag blev allergisk var jag tvungen att hitta någonting annat att hålla på med och då blev det golf.

Hon var duktig som junior och som senior vann Ehrnlund 1978 nästan allt som gick att vinna. Då tog rastlösheten, nyfikenheten och envisheten henne åt ett nytt håll. Hon ville ha nya utmaningar, nya motståndare, svårare uppgifter. Hon blev proffs trots mycket motstånd.

Hon tog första svenska proffssegern
Foto: Emelie Asplund
Den vinnande golfutrustningen har en naturlig plats hemma i huset.

När Ehrnlund valde att ta steget från amatör till proffs efter VM på Fiji 1978 var det nämligen mycket mer kontroversiellt än vad samma beslut är i den moderna elitgolfens värld. Experter, journalister och andra förståsigpåare dömde ut hennes möjligheter.

För att verkligen förstå hur apart en svensk professionell golfspelare var i Golfsverige i slutet av 70-talet måste man veta hur det svenska golflandskapet såg ut på den tiden. Amatörgolfen hade mycket hög status och golfen var definitivt inget yrke, möjligen om man var instruktör, men inte som spelare. Det var helt enkelt konstigt att spela om pengar, något man gjorde i USA, ingenting för oss i Europa.
– Det var nog inte många som trodde på mig utanför familjen och en del människor vädrade väl sina åsikter offentligt. Men jag brydde mig inte så mycket om det. Jag har alltid fått gå min egen väg, säger hon och petar bort en lock som faller ner i ansiktet.

Här är alla svenska segrar på Ladies European Tour

Saker förändrades dock relativt snabbt och Ehrnlund blev så småningom en stor
förebild för många tjejer med golfambitioner på svenska klubbar.
Med stor sannolikhet är hennes val i livet en stor del av förklaringen till varför Gullbringa senare fostrat spelare som Helen Alfredsson, Carin Koch och Catrin Nilsmark, samtliga framgångsrika proffs och Solheim Cup-profiler.
– Kärstin var en inspiration och förebild eftersom hon redan var ute på touren när jag som liten tjej drömde om att göra det, berättar Carin Koch.

Kollegan Marie Wennersten-From – som tog den tredje svenska segern på Ladies European Tour 1985 – hämtade också inspiration av Kärstin Ehrnlund.
– Jag minns att jag tyckte att Kärstin var så modig när hon tog klivet och blev proffs, berättar hon.

Idag driver Kärstin Ehrnlund Strand och maken Erik tillsammans Bollestads Golf som är en klubb med nio hål på vägen ut mot Marstrand och ingen känner förmodligen Kärstin så bra som Erik. De träffades i spanska Marbella 1981 och han gick dessutom caddie en period och kan vittna om de olika sidorna som Kärstin har, på banan och vid sidan om.
– Den envisheten och tävlingsinstinkten som Kärstin har på banan under tävling, den personligheten ser man inte så där vansinnigt ofta i det vanliga livet. Men hon kunde verkligen gå in i sin egen värld när hon tävlade, berättar han.

Faktiskt har Ehrnlund inte rört klubborna på allvar sedan hon slutade spela tävlingsgolf 1985. Då hade hon 1984 tagit sin andra seger på LET när hon vann United Friendly på klassiska linksbanan Southport & Ainsdale utanför Liverpool.

Året efter den segern bestämde hon sig för att sluta, då bara 26 år gammal, och med dagens mått mätt bara i början av karriären.
– Det var väl lite olika orsaker som gjorde att jag slutade så pass tidigt. Dels motivationen som inte riktigt fanns kvar, dels ville vi skaffa barn och sedan hade jag väl lite problem med småskavanker som spelade in, berättar Ehrnlund.

Hon tog första svenska proffssegern
Foto: Emelie Asplund
Kärstin Ehrnlunds framgångar fick stor uppmärksamhet.

För sin historiska seger i Wales fick hon motsvarande 6 000 kronor och prispengarna som hon spelade in på den tiden täckte möjligen utgifterna men inte så mycket mer.
– Det förändrades ju ganska snart efter att jag slutade och det är klart att det kan kännas som dålig tajming. Men jag har aldrig ångrat att jag slutade, jag var färdig med golfen i det läget.

Under alla år sedan dess har hon alltså knappt spelat någon golf alls, trots att en stor del av hennes vardag tillbringas på en golfbana.

Men nu finns äntligen en formulerad plan att börja spela på en mer social nivå igen.
– Jag spelade en rond på Stenungsund 1998, och gick faktiskt fyra över par. Sedan spelade jag väl fyra hål förra året. Men jag vill kunna vara bra om jag ska spela och åtminstone hinna träna lite. Nu har jag faktiskt köpt nya klubbor i år och har ingenting att skylla på längre, barnen är ju vuxna och allt, säger hon och ler, nästan som att hon tycker att det är konstigt själv att hon inte spelar längre.

En gång i tiden var det just längtan efter dessa nu utflugna barn som gjorde att hon valde att sluta spela ganska tidigt. Men Kärstin Ehrnlund hann ändå göra alldeles tillräckligt på många sätt.

Hon blev den första stora golfpionjären vi har haft på damsidan och banade väg för en gyllene svensk golfgeneration.

Så mycket fick Sellberg för första segern


Text: Martin Strömberg • 2017-09-20
TournyttKärstin EhrnlundLadies European TourTournytt
Scroll to Top