Helen Aldredsson, Player President of the Ladies European Tour, during the press conference

Tournytt

Alfredsson: ”Jag är inte orolig för LET:s framtid”

Vd:n har fått sparken. Så här vill LET:s Player President, Helen Alfredsson, förändra touren.

Text: CM Hellsten • 2017-08-11 Uppdaterad 2019-12-12

Det var i december 2016 som Helen Alfredsson utsågs till Player President på Ladies European Tour, en helt nyinstiftad roll.
Uppdraget är att fungera som ambassadör för LET och arbeta nära tourens vd, ordförande samt spelarråd och fungera som en länk mellan styrelsen och spelarna.

Helen Alfredsson blir president på touren

På onsdagen kom beskedet att LET sparkar vd:n Ivan Khodabakhsh med omedelbar verkan.
Utöver Solheim Cup och majorturneringarna British Open och Evian Championship består Ladies European 2017 av 13 tävlingar.
För sex år sedan fanns det 27.
LET har under säsongen tvingats ställa in sju evenemang – bland annat den svenska tävlingen. 
– Säsongens schema har varit bedrövligt. Det har varit en successivt nedåtgående spiral de senaste åren. När saker och ting inte fungerar och man inte ser någon ljusning så måste något göras, säger Helen Alfredsson till svenskgolf.se/wp.

LET:s vd får sparken

Vad har gått fel?
– En bristande golfbakgrund. Golfen är väldigt speciell, globalt är det en liten värld och om du inte har varit inne i sporten tidigare och försöker driva det som ett rent företag – utan att skapa relationer så blir det inte bra.
– I stället för att hela tiden pressa på tävlingsarrangörerna att de ska betala mer, så borde man fråga tävlingsarrangörerna vad de behöver hjälp med för att lyckas skapa en bra tävling.

Vem vill du se som ny vd?
– Gärna någon som i alla fall förstår sig på golfen. Viktigast för en ny vd blir att skapa relationer – till sponsorer och spelare. Jag minns hur USA-touren vände skutan, Mike Whan hade en tydlig vision, han lyssnade på spelarna och var transparent.

Sörenstam: ”Det är skamligt att det finns en herrtävling men inte en damtävling”

Borde LET bli en satellittour till LPGA?
– Nej, det tycker jag inte – alla spelare vill inte åka till USA.

Är du orolig för LET:s framtid?
– Nej. Nu får vi släcka bränder och bygga upp det som fallerat. Men, produkten är den samma – tjejerna är jätteduktiga, de är snygga, de är trevliga och de slår långt. De har allt som behövs.

Tror du att blir någon svensk LET-tävling 2018?
– Jag hoppas verkligen det. Jag pratar med tjejerna som åker över till Symetra Tour i USA, de tycker att det är alldeles för dyrt. Vi måste bara ha en tävling i Sverige. 


Text: CM Hellsten • 2017-08-11
TournyttHelen AlfredssonLadies European TourTournytt
Scroll to Top