146th Open Championship – Final Round

Tournytt

”En av de mest fantastiska saker som en caddie gjort”

Jordan Spieths caddie hyllas efter beslutet vid kalabaliken på 13:e hålet

Text: Michael Åhman • 2017-07-25 Uppdaterad 2019-12-12

Jim “Bones” Mackay fick ta ett och annat tufft beslut under sina 25 år som caddie åt Phil Mickelson.

Men “Bones” var oerhört imponerad över den roll som Michael Greller, caddie åt Jordan Spieth, kom att spela under kalabaliken på The Open.

Spieth hade på 13:e hålet slagit sin drive nästan hem till Texas, förklarat bollen ospelbar, och hade ett tufft tredjeslag från driving rangen.

Bollen befann sig långt utanför banguiden. Spelare och caddie var inte överens om avståndet. Spieth hade plockat fram sin spoon (trä-3) övertygad om att han hade 270 yards (250 meter) till greenen.

– Kompis. Du är 230 yards (210 meter) från greenfronten, sa Greller.

Spieth bytte klubba, träffade sin järn-3 lite tjockt, men klarade törnbuskarna till höger och hamnade kort om pottbunkern vid green. Därifrån chippade han och enputtade för en bogey som blev kickstarten för den magnifika spurten till klubbhuset.

– Du kan säga att det var det mest kritiska längdmått som någonsin getts till en spelare i golfens historia, säger Mackay, som numera arbetar som reporter på fältet hos NBC Sports.

Så snart som de hittat bollen gick Michael upp till toppen på sanddynen, måttade med ögonen mot bollen och sedan mot hålet, la ihop, och tog ut den rätta linjen. Om han gjort fel, och bollen hamnat i bunker eller i törnbuskarna, hade de haft stora problem.

– Det som Michael gjorde där, hans lilla del för han slår ju faktiskt inte själva slaget, är en av de mest fantastiska saker som en caddie någonsin gjort.

Efter rundan applåderade Spieth sin caddie för att ha gett honom rätt avstånd.

– När vi får konstiga lägen brukar jag lita på mig själv. Men den här gången verkade han mycket övertygad. Han var orubblig när det gällde klubbval, och fick mig att lita på det. Han var “right on”, kommenterade Spieth.


Text: Michael Åhman • 2017-07-25
TournyttJordan SpiethRoyal BirkdaleThe Open
Scroll to Top