146th Open Championship – Final Round

Tournytt

KRÖNIKA: Spieth kan bli en av de allra största

Martin Strömberg: Ingen vanlig 23-åring

Text: Martin Strömberg • 2017-07-23 Uppdaterad 2019-12-12
KRÖNIKA: Spieth kan bli en av de allra största

Med fem hål kvar var Jordan Spieth mer eller mindre uträknad.

Han befann sig på rangen för att försöka hitta en plats att droppa sin ospelbara boll som han hade slagit ut i en tjock grästuva 50 meter höger om fairway på 13:e hålet.

En normal spelare hade hackat ett par gånger för att senare notera en trippelbogey eller värre.

Inte 23-åriga Jordan Spieth.

Jättekaos när The Open ska avgöras – Jordan Spieth droppar på rangen

Det krävs mod att förklara en boll ospelbar när man är i delad ledning av världens största tävling med fem hål kvar, mycket mod.

Jag vet att många stör sig på att det tog lång tid, men det var ju en fantastisk show. Att se Spieth och John Paramor kryssa mellan alla utrustningsbussar var kaosgolf på hög nivå.

KRÖNIKA: Spieth kan bli en av de allra största
Jordan Spieth droppade på rangen på hål 13. //Foto: Getty Images

Spieth droppade och slog upp sig nära green med sin järntrea. En svår pitch och en svår putt senare gjorde han en bogey som redan skrivit in sig i historieböckerna.

Och sedan, plötsligt, hände något med Spieth. 

TV: Så avgjorde Jordan Spieth The Open

Han var nära hole-in-one på tuffa 14:e, sänkte en långputt för eagle på 15:e och ytterligare två birdies senare stod han med en tvåslagsledning på sista tee.

Det var inte utan att man tyckte en smula synd om Matt Kuchar som spelat sin stabila tuff tuff-golf och hade halva näven på The Claret Jug. Han fick dessutom vänta 20 minuter medan The Paramor and Spieth-show spelades in på 13:e hålet, inte optimalt att vara åskådare till det.

KRÖNIKA: Spieth kan bli en av de allra största
Matt Kuchar blev två i The Open. //Foto: Getty Images

Något som Spieth mycket snyggt påtalade i segertalet och på presskonferensen berättade han att han också bad Kuchar om ursäkt för det på banan. Inte för att det var Spieths fel men för att det drabbade Kuchar.

Anledningen att det tog sådan tid var för att hitta vilken sida av utrustningslastbilarna som var närmaste vägen ut från hans flagglinje.

Men det är ingen slump att Spieth vann och Kuchar kom tvåa.

Spieth har någonting som väldigt få spelare har. Han vände dåligt spel hela ronden, svajiga drives och darrig puttning, när det behövdes som bäst.

Han är bara 23 år ung och att inte imponeras av hans tredje seger är omöjligt. Och en mer ödmjuk spelare som ofta ger de andra spelarna beröm, får man leta efter. Vältalig, eftertänksam och inga divalater What So Ever.

Sedan kan man störa sig på hans enorma driv, hans egenskap att tala med bollen och hans något överdrivna känslouttryck på banan.

Kalla det vilja.

Men hade han varit tvärtom så hade det funnits människor som tyckt att han varit stel och tråkig? Han är sig själv och gör jobbet som förebild mycket bra och det är inte lätt att tillfredsställa alla. 

Om tre veckor på Quail Hollow kan han bli den yngste genom tiderna att ta en Career Grand Slam om han lyckas vinna PGA-mästerskapet. 

Det skulle inte förvåna mig särskilt mycket.

——————————————————

Några ord om svenskarna som gjorde en riktigt fin major.

Att Alex Norén var lättad efteråt är en underdrift. Tänk om han hade puttat lite vassare de första tre varven. En delad sjätteplats är han andra topp-tio i en major och hans bästa placering hittills.

Henrik Stenson gjorde ett vackert titelförsvar och hans status i Golfvärlden har stigit med typ 500 procent det senaste året. Han har medvetet lagt kraft och energi på att vara en värdig Open-mästare och därmed försakat golfen en smula i år. Det är nog blandade känslor när han går tillbaks till ett “vanligt” proffsgolfliv från och med nu och jag tror inte vi har sett det bästa av Henrik Stenson än.


Text: Martin Strömberg • 2017-07-23
TournyttJordan SpiethRoyal BirkdaleThe OpenTournytt
Scroll to Top