KRÖNIKA: Tack för uppvisningen, Jordan

Martin Strömberg: "Jag har ingen aning om hur han ska undvika att vinna det här"

KRÖNIKA: Tack för uppvisningen, Jordan
Jordan Spieth är på väg mot sin tredje majortitel i karriären. Vem ska kunna stoppa honom? Och hur? //Foto: Getty Images

The Open Championship på Royal Birkdale i England är på god väg att bli US Open.
Två amerikaner har öppnat upp en lucka och jagas dessutom i första hand av en landsman. 

De två svenskarna finns i den grupp som jagar men för att någon av dem ska vinna så krävs att en mängd positiva faktorer sammanfaller på en gång, det vill säga, chansen är mikroskopisk men den finns.
Henrik Stenson är tre under par och åtta slag bakom Spieth.
Trots en kanonrond och 65 slag tog svensken ingenting på Spieth, som också sköt 65.
Alex Norén är ytterligare två bakom.

Drömmarna är ju det sista som överger dåren så låt oss åtminstone försöka att hitta ett scenario och ett sätt att stoppa denna omöjliga golfmaskin vid namn Jordan Spieth och skapa lite dramatik inför avslutningsronden.

Men egentligen har jag ingen aning om hur han ska kunna undvika att vinna det här.

Vem eller vad ska kunna hindra honom när han utan att egentligen imponera sådär vansinnigt mycket är elva under par och leder med tre?

Det är ju egentligen bara att tacka för uppvisningen.

 

Vore jag realist skulle jag skriva att tävlingen i princip är avgjord och att den enda som möjligen kan hota Spieth är Matt Kuchar, som är tre slag bakom, men realism i golfsammanhang är tråkigt.

"Det är ju egentligen bara att tacka för uppvisningen."

Nu vill man ju aldrig önska olycka över någon men om Spieth överhuvudtaget ska kunna tappa detta så krävs i första hand sämre väder.

Mycket sämre väder.

Det ska visserligen bli mer vind sista dagen och möjligen lite skurar men troligen inte av den kalibern att det kommer att påverka. Dessutom innebär ju sämre väder också att det blir tuffare för andra att göra låga scorer.

Det krävs ändå naturligtvis att någon bakifrån skjuter en riktigt låg score. Ponera att Henrik Stenson gör 63 sista ronden. Då behöver Spieth gå på 71 för att det ska bli särspel förutsatt att ingen annan gör något magiskt.

Möjligt? Ja.
Sannolikt? Nej.

Men golfen är ju så underbar på det viset att det högst osannolika ibland inträffar.

Till sist och syvende kommer sista ronden av årets The Open att handla om Jordan Spieth, Han har allt i sina egna händer och spelar han och puttar han som han gjort hittills den här veckan så kommer han att vinna.

Punkt.

 

Han har redan två majors, han kommer inte att spåra ur helt, det kan vi nog slå fast. Han vann Masters 2015 efter att ha varit i ledning från rond ett utan att svikta.
Han ledde Masters också året efter med fem slag inför sista nio då han tappade allt efter att bland annat ha slagit i vattnet två gånger på tolvan.
Men Birkdale är inte Augusta och det går att spela säkerhetsgolf på ett annat sätt här.

Genomsympatiske Spieth tar sig tid med allt och alla och berättar helt öppet om alla sina känslor och tankar på ett sätt som få vågar.
Vi som älskar golf ska vara tacksamma att han finns, han är en alldeles utmärkt ambassadör för spelet och en bättre förebild är svår att hitta.

Oavsett hur det går sista dagen är årets Open en styrkedemonstration inte bara av Spieth utan också av svenskarna.
Både Stenson och äntligen också Norén visar att hör hemma i abslouta toppskiktet och för Stensons del är det bara en fråga om att få bitarna på plats. Norén har potentialen att vinna majors och hade han puttat "normalt" tredje ronden hade han varit topp-fem inför sista ronden.

Kan någon stoppa Jordan?
Ja
23
93
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!