146th Open Championship – Round One

Tournytt

Norén: ”Betyder mycket att få en bra start”

SOUTHPORT. Det var en svårspelad förmiddag på Royal Birkdale med få spelare under par. En som löste uppgiften med glans första ronden var Alex Norén, som stabilt spelade sig till en inledande 68-rond och skuggar ledningen.

Text: Oskar Åsgård • 2017-07-20 Uppdaterad 2019-12-12
Norén: ”Betyder mycket att få en bra start”

Dystert grafitgråa moln täckte den engelska himlen när Alex Norén strax före klockan åtta klev upp på Royal Birkdales första tee.

Noréns start däremot, den var solig.

Svensken dubbelkollade att vikterna på drivern var ordentligt åtskruvade och skickade sen iväg ett utmärkt utslag på ettan, som skar av dogleghörnet och lämnade en wedge kvar till hål. Därifrån slog Norén upp inspelet till sex, sju meter från hål och rullade i birdieputten.

– Jag är jättenöjd med spelet från tee. Mycket bättre drivar i dag, jag kunde drawa drivern ganska mycket in i vinden från vänster, säger Norén efter ronden.

Svensken fortsatte att spela bra efter den inledande birdien. Han skapade skapliga birdiechanser på tvåan och trean, en riktigt bra möjlighet på femman, men tyvärr smet alla försök förbi.

Det gjorde också parputten på sexan, som tog honom tillbaka till par för ronden. Han tvingades sen till en kompetent parräddning från bunkern på nian och en bra tvåputt från utanför greenen på tian.

– Jag spelade bra. När jag missade green räddade jag mig från bogeys. Jag är nöjd med puttningen, jag fick många långputtar som jag la närmare än vad jag brukar och då är det lite lättare att fortsätta lira.

Efter att inte ha gett sig själv några ordentliga birdiechanser på ett par hål kom utdelningen på 13, där Norén rullade i en drygt fem meter lång putt för birdie.

Det såg ut som att han skulle få i ytterligare en på 15, det första par femhålet på banan, men där snurrade bollen ett elakt 270-gradersvarv runt hålet och stannade kvar ovan jord.

Trots att vinden inte friskade i mycket mer än fem, sex sekundmeter – vilket längs den här kusten knappt räknas som en västanfläkt – och att banan mjukats upp av regnet på onsdagen så var det få spelare som lyckades ta sig in under par på förmiddagen.

– Det var ganska tufft där ute. Regnet igår och imorse hjälpte att göra banan mycket mjukare vilket förstås är lättare, men fairways är fortfarande snabba. Du måste slå rätt slag hela tiden för det är ganska lurig vind. Alla par 3-hålen spelas tufft, det var sidvind på nästan alla, säger Norén.

På 17:e, det andra par 5-hålet på banan, var det däremot medvind och det utnyttjade Norén med den äran. En mäktig drive, som rullade ut en bra bit över 300 meter, lämnade bara ett mellanjärn kvar till greenen och världsnian nitade upp bollen bara ett par meter vänster om flaggan.

Den efterföljande eagleputten var millimeter från att trilla i hål.

Efter ett räddat par från greenbunkern på 18 signerade Norén scorekortet för 68 slag, två under par och en delad fjärdeplats i det läget. Ett slag bakom spelpartnern Ian Poulter som tog den tidiga ledningen i klubbhuset.

– Det betyder mycket att få en bra start. Speciellt när det är så här svårt, det är lätt att skjuta en halvtaskig runda och då är du långt från täten. Det är inte så lätt att komma så nära hela tiden, så då får man lite puttar som är lite längre. Det var bara på 15 och 17 som jag var hyfsat nära och missade, annars hade jag inte nog med kortare birdieputtar för att tycka att jag borde ha gått lägre, säger Norén.

Norén: ”Betyder mycket att få en bra start”
Noréns samarbete med nygamla caddien Mark Crane, som hoppar in den här veckan, funkade utmärkt första ronden. //Foto: Getty Images

Eftersom vindriktningen ständigt växlade mellan hålen underströk Norén hur viktigt det var att samarbetet med caddien fungerade. Som bekant har Norén inte sin ordinarie caddie Lee Warne på bagen den här veckan, utan inhopparen Mark Crane.

Hur funkade det med Mark i dag?
– Bra. Vi har ju gått tre tävlingar innan, men det är ju lite nytt med en annan caddie. Men dem är ganska lika, båda seriösa och noggranna. Så det kändes bra.

Vad Noréns sikte är inställt på de kommande tre dagarna råder ingen tvekan om.

– Självförtroendet finns där. Särskilt när du vinner en större tävling som på Wentworth. Jag vet att jag kan göra det nu och majors är bara ett par bra spelare till att slå. Jag har inte (vunnit) en major ännu, men det är vad jag försöker göra. Det är lite tuffare, det har jag märkt. Men jag försöker förbättra det jag kan, så får vi se.


Text: Oskar Åsgård • 2017-07-20
Tournytt
Scroll to Top