5de437b3b9f5d

Tournytt

Sex svenskor i Junior Solheim Cup

Det ser minst sagt ljust ut för svensk damgolf. Alla spelare i flicklandslaget är uttagna i Europas Junior Solheim Cup-lag.

Text: Jesper Johansson • 2017-07-18 Uppdaterad 2019-12-12
Sex svenskor i Junior Solheim Cup

Europas Junior Solheim Cup-lag

Amanda Linnér, Hills Golfklubb
Linn Grant, Rya Golfklubb
Frida Kinhult, Skaftö Golfklubb
Beatrice Wallin, Hills Golfklubb
Julia Engström, Ringenäs Golfklubb
Maja Stark, Abbekås Golfklubb
Mathilde Claisse, Frankrike
Letizia Bagnoli, Italien
Alessia Nobilio, Italien
Alessandra Fanali, Italien
Emma Spitz, Österrike
Esther Henseleit, Tyskland

Kapten: Alison Nicholas
Vice Kapten: Sebastian Rühl

Svensk damgolfs framtid ser ut att kunna bli hur bra som helst. I årets Junior Solheim Cup är hälften av Europas lag från vårt avlånga land. 

I samband med höstens Solheim Cup spelas juniortävlingen Ping Junior Solheim Cup. Ett lag från USA möter ett europeiskt lag och det här året spelas tävlingen på Des Moines G&CC i Iowa, USA.

Båda lagen består av tolv spelare. Sex av de europeiska spelarna är svenskar.

För att ta en plats i laget ska man vara en av de sex högst rankade spelarna i Europa. Amanda Linnér, Linn Grant, Frida Kinhult och Beatrice Wallin är det, och därför självklara i laget.

Sedan ska sex spelare tas ut av kaptenen. Alison Nicholas, som är Europas kapten, valde då att ta ut ytterligare två svenskar. Julia Engström samt Maja Stark får båda en plats i laget som 15–16 augusti ska försöka vinna på bortaplan.

Rekordet tidigare var tre svenskar i laget. Men med en vision att alla sex spelare i flicklandslaget skulle ta en plats i årets Junior Solheim Cup har man arbetat för att nå hit. Och allt hårt jobb har resulterat i en hel del fina placeringar.
Under året har laget fem individuella segrar, sex lagsegrar och förra året blev det ett guld i lag-EM.
– Vi har aldrig varit i närheten av det här tidigare, men det är häftigt att se vad mål och visioner kan skapa. Många jag mött vid tävlingar utomlands bara log åt mig när jag berättade om tjejernas mål. Nu när det är klart känns det rättvist, säger flicklandslagets coach, Fredrik Wetterstrand.
– De här tjejerna är alla topp-10 i Europa. Att få spela Ping Junior Solheim Cup skapar erfarenheter som är svårt att få på annat sätt, så jag är överlycklig och väldigt stolt.

Guldflickorna tog revansch

Julia Engström slutade sjua på kvalrnakingen och var därmed given i laget. Alison Nicholas valde också att ta ut Maja Stark, som var rankad på plats 13. Anledningen var en stark insats i lag-EM i Finland.
– Hon har spelat under stor press hela våren. Det  var otroligt starkt att sista kvaltävlingen, dessutom inför ögånen på personer som bestämmer över uttagningen, gå sex under par sista slagspelsronden och därefter vinna alla sina matcher i lag-EM, säger Wetterstrand.

Senast Junior Solheim Cup spelades var i Tyskland för två år sedan. Då vann USA med 13–11.


Text: Jesper Johansson • 2017-07-18
TournyttSolheim Cup
Scroll to Top