Nu vill Stenson vända blad

SOUTHPORT. Fjolårets seger på Royal Troon fullbordade en pojkdröm för Henrik Stenson. Nu återvänder han till mästerskapet som titelförsvarare och ser fram emot att fokusera på framtiden efter tolv intensiva men häftiga månader med The Claret Jug.

Nu vill Stenson vända blad
Henrik Stenson beskriver de senaste tolv månaderna som de mest intensiva men också stoltaste i karriären. //Foto: Getty Images

I söndags kväll lade sig Henrik Stenson ner i sängen i huset där han bor den här veckan. Bredvid sig hade han The Claret Jug och sin ipad.

– Ja, i söndags kväll blev (känslan) lite såhär "just det, imorgon ska den tillbaka." Så jag satte Claret Jug jämte mig på kudden och så ipad:en i knäet och kollade på highlights. Det var en 30 minutersfilm på youtube. Sedan var det adjö, säger Henrik Stenson när vi möter honom på tisdagseftermiddagen.

Ett sätt att avsluta kapitlet som "Champion Golfer of The Year" och även en jakt på en extra injektion av inspiration inför årets mästerskap. För nu är det dags att vända blad och jobba vidare.

– Det är ju det största som har hänt i karriären så det är klart att det var trevligt att återuppleva de minnena. Samtidigt, den här vita lilla bollen behöver bli tillsagd varenda gång var den ska flyga så det går inte att leva på gamla meriter där. Så nu handlar det om att spela tillräckligt bra och utföra jobbet ute på banan. Det var en dröm som gick i uppfyllelse ifjol men nu är det lite lättare att blicka framåt, snarare än att prata om vad som hände för tre, sex, nio eller tolv månader sen, säger Stenson.

Som resultatraden har visat under den första halvan av säsongen 2017, med bland annat två missade kvalgränser i majors, har Stensons spel inte klickat riktigt som han vill. Någon press att upprepa det magiska spel som frambringades ifjol sätter han inte på sig själv just den här veckan.

– Jag har jobbat hårt hela min karriär för att vinna det här mästerskapet och kan inte sätta den pressen på mig själv att jag ska vinna igen. Det blir alltid ett litet tomrum när du uppfyller något du haft med dig hela din karriär. Det här var egentligen det sista som stod på min lista. Men det är klart att det kan behövas lite omjusteringar i de långsiktiga målsättningarna.

Det världsåttan framför allt jobbar med just nu är att hitta tillbaka in i den sving- och spelmässiga stabilitet som visades upp under andra halvan av säsongen 2013.

– Jag har alltid haft höga förväntningar på mig själv. När du vet hur bra du kan prestera vill du hitta dit oftare och när det inte blir så, som i år, är det naturligt att det byggs upp lite frustration. Jag jobbar på att få tillbaka min kontinuitet. Jag känner inte att jag har varit på den nivå jag vill i det avseendet. Om det kommer att vara bra eller inte den här veckan har jag svårt att säga, men i golf är du sällan längre bort än ett par bra slag för att hitta en bra solid känsla och ha en riktigt bra vecka.

Ifjol hittade Stenson precis just det, en bra känsla, tidigt i veckan på Royal Troon. Om minnena från fjolårets stordåd eller det faktum att han verkligen trivs på årets bana Royal Birkdale, kan framkalla en bra känsla den här veckan också återstår att se.

– Det är en klassiskt bra linksbana. Strategimässigt blir det mycket att undvika fairwaybunkrarna och kan man sen gå ganska mycket mitt på greenerna och sätter du den "pin high" har du aldrig några jättelånga puttar. Då är det mer hur bra du puttar från fem, sex, sju meter. Utan att ta några överdrivna risker kan du ge dig själv ganska många chanser från det avståndet. Det är ungefär där vi börjar med den planen och sen får vi se. Behöver man jaga lite mer aggressivt finns det hål man kan göra det på.

Jag har också tittat på höjdpunkterna från Royal Troon!
Ja
115
20
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!