146th Open Championship Media Day – Royal Birkdale

Tournytt

Historien om The Claret Jug

Historien om på den stiligt silverblänkande ytan hittas majoriteten av spelets största spelare. Bakom pokalens polerade yta göms dock flera spännande hemligheter.

Text: Oskar Åsgård • 2017-07-07 Uppdaterad 2019-12-12

Bara Drygt två kilo tung och 52 centimeter hög. Viktmässigt står sig The Claret Jug lätt i jämförelse med exempelvis 15-kilosbjässen Stanley Cup och på höjden är resliga Americas Cup-trofén mer än dubbelt så hög. Men få pokaler i idrottens värld är lika ikoniska som just The Claret Jug. Det här är berättelsen om golfvärldens mest berömda segertrofé.

När Henrik Stenson höjde The Claret Jug över huvudet på den 18:e greenen på Royal Troon förra sommaren var ögonblicket det yttersta beviset på hur en livslång pojkdröm blivit verklighet. Än i dag är den stunden Henrik Stensons favoritminne med pokalen.
– När jag tog emot den på 18:e green, det var en otrolig känsla. Sedan var det kul att få bjuda Göran Zachrisson på champagne ur den timmarna efter segern, berättar han.

Zachrisson var en av de första som Stenson bjöd på en klunk skumpa ur The Claret Jug. Sedan dess har många följt. Den vanligaste reaktionen från vänner och bekanta som fått möta trofén:
– Är det den riktiga? Det är en ikonisk trofé och många blir som barn när de får hålla i den, säger Stenson.

TV: Här är banguiden till Royal Birkdale

FAKTA: The Claret Jug

• Pokalen är tillverkad av silver och mäter 52,7 cm på höjden och väger 2,4 kg. Fem storleksmässigt exakta kopior existerar. Ursprungspokalen från 1873 står i klubbhuset hos The R&A i St Andrews. Dubbletten från 1927 delas årligen ut till segraren i The Open. Av de tre moderna kopiorna som tillverkats de senaste 30 åren står en hos British Golf Museum i St Andrews, en finns i World Golf Hall of Fame i Florida och den tredje används i diverse uppvisningssammanhang, som exempelvis de internationella kvaltävlingarna på proffstourer runtom i världen.
• Segrare i The Open får även behålla en kopia av The Claret Jug, som storleksmässigt är 90 procent av originalpokalen.
• Ursprungspokalen från 1873 visas upp för allmänheten en gång om året, den 30 november på St Andrew’s Day, när The R&A öppnar upp dörrarna till golfvärldens mest berömda klubbhus.

Ett möte med The Claret Jug är sannerligen en resa rakt in i golfhistorien, men som berättelsen om pokalen kommer avslöja är frågan om pokalens äkthet inte alls obefogad.

The Open Championship föddes för 157 år sedan. Då avgjordes ursprungsupplagan på Prestwick Golf Club, ett stenkast ifrån Royal Troon. Men medan Stenson lyfte The Claret Jug som bevis för att han besegrat världseliten fick premiärsegraren Willie Park den äldre 1860 ta emot ett tjockt bälte av rött marockanskt läder.

När sedan skotten Tom Morris den yngre vann The Open för tredje året i följd 1870 uppstod huvudbry för arrangörerna. Mästerskapets statuter slog fast att den spelare som för tredje gången erövrade mästarbältet fick behålla det. Alltså blev bältet Morris egendom och avsaknaden av en segertrofé att tävla om samt oenigheten om var mästerskapet skulle hållas (efter elva raka år på Prestwick) ledde till att det aldrig blev någon tävling året därpå.

Efter utdragna förhandlingar mellan Prestwick GC, The Royal and Ancient Golf Club i St Andrews och The Honourable Company of Edinburgh Golfers kom de i september 1872 unisont fram till att vardera skjuta till tio pund till en ny trofé. Något nytt bälte var det dock inte tal om. Redan på den här tiden var mästarbälten förknippade med boxning och golf ansågs vara ett spel för gentlemän. Valet föll därför på en silverbägare, tillverkad av skickliga silversmederna Mackay Cunningham & Company i Edinburgh. The Golf Champion Trophy eller, som den är känd i vardagsmun, The Claret Jug var född.

Det första inristade namnet i The Claret Jug är Tom Morris den yngres, som vann The Open för fjärde gången i rad 1872. Fast till det årets mästerskap hade den nya pokalen inte hunnit färdigställas så den förste att lyfta The Claret Jug var Tom Kidd 1873.

DOKUMENT: Så var Stensons British Open-vecka som vi aldrig glömmer

Vad som inte är lika välkänt är att den pokal Henrik Stenson lyfte förra sommaren faktiskt inte är densamma som Tom Kidd greppade för 144 år sedan. Kalla det en av golfvärldens bättre hållna hemligheter, men den ursprungliga trofén pensionerades 1927 och har sedan dess förvarats i klubbhuset hos The R&A i St Andrews. En gång om året plockas pokalen fram för att poleras med en särskild silverputs, oftare än så skulle riskera att skada gravyren, och samtidigt ristas namnet på den senaste Open-mästaren in i golfens snyggaste historiebok.

Den pokal Henrik Stenson haft i sin ägo sedan juli förra året är en exakt kopia av ursprungspokalen, sånär som på den kontrollstämpel som i enlighet med brittisk lag har präglats på bägge troféerna. På den ena läser stämpeln: 1873. På den andra: 1927.
– Moderna mästare får ta emot 1927 års version. På det viset får de åtminstone samma pokal som Bobby Jones, Walter Hagen och Gene Sarazen. Vi tycker att det är en bra kompromiss, säger Hannah Flemming, intendent på The British Golf Museum, till Golf Illustrated.

Mästaren behåller pokalen i ett år, lämnar sedan tillbaka den till sekreteraren i The R&A på måndagen av nästa års mästerskap. Till skillnad från mästarbältet så skrev The Royal and Ancient Golf Club 1873 in en bestämmelse om att The Claret Jug är till för “evig användning” vilket innebär att ingen spelare kan vinna rätten att behålla den, oavsett hur många gånger han vinner The Open.

Exakt varför beslutet att tillverka en dubblett av The Claret Jug fattades är inte fastslaget. En del lär hävda att det berodde på att den helt enkelt var för skör efter drygt 50 års slitage. En annan förklaring som får stöd från flera håll är att beslutet grundades i en oro bland arrangörerna för att den dyrbara vandringspokalen riskerade att förloras någonstans på andra sidan Atlanten.

EXKLUSIVT: Så firade Stenson – fyllde upp The Claret Jug

Under 1920-talet dominerade amerikanerna i det anrika brittiska mästerskapet. Bland annat vann Walter Hagen 1922, 1924, 1928 och 1929 och Bobby Jones tog hem två raka segrar 1926–1927. Det här prövade nerverna hos de styrande i The Royal and Ancient Golf Club.

I november 1925 brann exempelvis klubbhuset på East Lake Golf Club i Atlanta, Bobby Jones hemmaklubb, ned och den ursprungliga US Amateur-pokalen förvandlades till en klump smält silver.

Ett skrämmande öde för The Claret Jug.

Samtidigt hade nämnde Walter Hagen skaffat rykte om sig att inte vara den mest varsamma handhavaren av sina segerpokaler. För att slippa att avbryta segerfesten efter sin triumf i 1926 års PGA Championship betalade Hagen en taxichaufför i New York för att köra hem den enorma, tolv kilo tunga Rodman Wannamaker-pokalen, till sin bostad medan han och vännerna fortsatte vidare ut i New York-natten. Det hela slutade med att pokalen försvann spårlöst och inte återfanns förrän fyra år senare i en lagerlokal i Detroit.

När Hagen så vann The Open för tredje gången, i maj 1928 på Royal St George’s Golf Club, blev han alltså den förste att – förmodligen helt ovetandes – ta emot den “nya” versionen av The Claret Jug. Några månader senare lyckades amerikanen, enligt berättelsen i ett inte alldeles nyktert tillstånd, tjonga till pokalen med klubbhuvudet i baksvingen och återlämnade den med en rejäl, fem centimeter stor, buckla.

Rimligen ett faktum som ytterligare stärkte gentlemännen på The Royal and Ancient Golf Club i sin övertygelse att placera ursprungspokalen i säkert förvar i St Andrews.

Även i The Royal and Ancient Golf Clubs ägo sker dock felsteg i pokalhanteringen och 1982 var det faktiskt den gamla pokalen från 1873 som följde med segraren Tom Watson hem till USA. Ingen vet varför. Men Watson kunde flera år senare avslöja att han under sitt år med ursprungspokalen lyckats fälla den från ett bord så att den fick sig en rejäl törn. Femfaldige Open-mästaren Watson tog saken i egna händer, spände fast The Claret Jug i ett skruvstäd i sitt garage och bände den rak igen.
– Ingen märkte att något hänt, berättade Watson senare i en intervju.

Henrik Stensons bilsäte håller majorklass!

Såväl Tom Lehman (1997 års mästare) och Darren Clarke (2011) har på senare år berättat hur de fått lämna in The Claret Jug hos den lokala silversmeden eller, i Clarkes fall, använt handkraft för att böja tillbaka den efter olyckliga möten med hårda golv och ivriga småbarn.

Under Stensons tid med The Claret Jug har pokalen bland annat fått åka med på en vattenskotertur på Lake Nona i Orlando. Givetvis med flytväst på och pokalen är vid god vigör inför återlämnandet i juli.
�� Mest tid har The Claret Jug spenderat i köket, kontoret och vardagsrummet på Lake Nona. Utöver jetskituren har den också fått vara med om en familjefotografering på stranden. Pokalen har klarat sig bra, en pytteliten buckla har adderats. Däremot har silvermedaljen från OS fått en tuff resa under året och den ser allt annat än ny ut, säger Stenson.

Oftast är samtalsämnet kring The Claret Jug numera vad den innevarande mästaren väljer att fylla silverbägaren med. Här är spännvidden stor bland segrarna. Eller vad sägs om Coca-Cola Light (John Daly 1995), irländsk whiskey (Padraig Harrington 2007), nyckelpigor (Harringtons son Patrick), Guinness (Stewart Cink 2009), barbecuesås (Cink igen), Jägermeister (Rory McIlroy 2014) och majskolvar (Zach Johnson 2015). För Stenson är det givet vilken dryck som smakat bäst ur bägaren.
– Dom Pérignon helt klart.

TV: Se hur Stenson åker vattenskoter med The Claret Jug

Ett annat populärt användningsområde för pokalen är som statist i selfies. Något som kom väl till pass när Darren Clarke blev stoppad av polisen i Irland för fortkörning. I passagerarsätet stod pokalen.
– Poliserna fick ta bilder ihop med pokalen och bad mig vänligt att sakta ned farten, berättade Clarke efteråt och slog fast att några böter inte delades ut.

En som syns på bild ihop med The Claret Jug varje år är Garry Harvey. Skotten är sedan 2004 ansvarig för att gravera in namnen på nya segrare i pokalen – eller rättare sagt: pokalerna. Strax efter att den vinnande putten hålats i The Open smyger en tv-fotograf in hos Harvey och låter kameralinsen zooma in graverarens stadiga hand när ett nytt namn etsas in i silverbandet som omsluter segerpokalens bottenplatta. Den från 1927 alltså. Den ursprungliga pokalen tar Harvey hand om vid ett senare tillfälle.

Hittills har Harvey inte ristat in någon bokstav fel, men helt utan korrekturfel är inte ens The Claret Jug. Intill 1947 års segrare Fred Daly står att han vann på “Holylake”, inte “Hoylake” som platsen där Royal Liverpool ligger egentligen heter.

Den 23 juli är det dags för Harvey att etsa in nästa namn i raden av Open-mästare i The Claret Jug. Rimligen har han inget emot att skriva “Henrik Stenson” igen, nu när namnet sitter färskt i fingerminnet.

Om det händer kan trofén se fram emot en ännu mer spännande resa än den på vattenskotern ihop med Stenson.
– Löften har givits om fallskärmshoppning om jag vinner den igen…


Text: Oskar Åsgård • 2017-07-07
TournyttHenrik StensonThe Open
Scroll to Top