U.S. Open – Final Round

Tournytt

Fem favoriter i US Open – enligt statistiken

Man ska inte alltid lita på statistiken, och ofta har den ingen betydelse när spelarna väl är ute och tävlar. Men just den här veckan är det av högsta vikt att vara bra från tee. Här är de spelarna som tjänar flest slag från utslagsplatsen.

Text: Jesper Johansson • 2017-06-12 Uppdaterad 2017-06-12
Fem favoriter i US Open – enligt statistiken

Det är äntligen dags för US Open, majortävlingen som historiskt spelas på ofattbart svåra banor. 2017 års upplaga ser inte ut att vara ett undantag.

Wesley Bryan publicerade en film för ett antal veckor sedan som visade en skräckinjagande fescue-ruff.
Kevin Na har också publicerat en film, där han frustrerat visar att det kan var svårt att hitta bollen – tre meter bredvid fairway. 

TV: Se Kevin Nas frustration över US Open-banans ruff

I och med det här är pricksäkerheten från tee något som är av största vikt för att kunna vinna majortävlingen.

Därför kommer här en lista över de fem deltagarna i tävlingen som har bäst statistik från tee. Statistiken kallas Strokes Gained och innebär hur många slag i snitt de tjänar mot de andra spelarna.

Här är de fem spelarna i US Open som är bäst från tee:

Fem favoriter i US Open – enligt statistiken
Foto: Getty Images

5. Justin Rose

OS-guldmedaljören, The Masters-tvåan och tidigare US Open-vinnaren är den femte bästa spelaren i startfältet från tee. Under 38 rundor på PGA Tour den här säsongen har engelsmannen tjänat 0,686 slag mot fältet – varje runda. Varning för Rose under årets US Open, med andra ord!

Fem favoriter i US Open – enligt statistiken
Foto: Getty Images

4. Bubba Watson

Den vilt svingande vänsterspelaren som vunnit The Masters vid två tillfällen har under säsongen haft det tufft. Från årsskiftet har Watson tappat från plats 10 på världsrankingen till plats 37.
Men det har inte med hans spel från tee att göra. Under säsongen har han nämligen varit 0,84 slag bättre än fältet i snitt per runda. Om amerikanen har en bra vecka på greenerna kan han mycket väl vinna hela klabbet.

Fem favoriter i US Open – enligt statistiken
foto: Getty Images

3. Jon Rahm

Stjärnskottet var förra året bäste amatör i US Open, efter att ha slutat delad 23 på svåra Oakmont utanför Pittsburgh, Pensylvania. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess, och Jon Rahm är inte längre en spännande talang. Spanjoren är rankad tia i världen, och har vunnit en tävling på PGA Tour. Han är aldrig rädd för att använda sin driver och det visar också statistiken. I snitt tjänar han in 0,987 slag per runda mot resterande spelare. Imponerande – och en spelare att hålla koll på i veckan!

Fem favoriter i US Open – enligt statistiken
Foto: Getty Images

2. Sergio Garcia

Bäste spanjor och näst bäste spelare från tee är Sergio Garcia. I april lyckades världssjuan vinna sin första major efter att ha besgrat Justin Rose, femma på listan, i särspel i The Masters. En stor anledning till The Masters-vinsten och hans höga världsranking är hans långa spel. Från tee är han i snitt 1,076 slag bättre än motståndarna.

Fem favoriter i US Open – enligt statistiken
Foto: Getty Images

1. Dustin Johnson

Vem annars? Världsettan är också etta på listan över de spelare som tjänar mest slag från tee. Dustin Johnson är dessutom regerande mästare i US Open, efter att ha vunnit på Oakmont trots ett kontroversiellt pliktslag. Amerikanen tjänar 1,107 slag mot fältet varje runda och om man ser statistiken över de som slår längst, ja – även där leder världsettan.


Text: Jesper Johansson • 2017-06-12
TournyttBubba WatsonDustin JohnsonJon RahmJustin RosePGA TourSergio GarciaTournyttUS Open
Scroll to Top