UBS Hong Kong Open – Previews

Tournytt

Kollegan räddade Poulters tourkort

Gay fick PGA-touren att räkna om

Text: Martin Strömberg • 2017-04-30 Uppdaterad 2017-04-30

Följetongen om Ian Poulters tourkort fick ännu en vändning igår.

Han har spelat på medical exemption och behövde spela in ett visst antal FedEx-poäng eller pengar på ett visst antal tävlingar för att behålla sin status. Efter förra veckans missade kvalgräns stod det klart att Poulter issat hårfint.

Men nu har allt reviderats.

Och det är inte helt lätt att hänga med i vad som hänt.

Brian Gay, som var i exakt samma situation som Poulter efter operationer och skadefrånvaro, lyckades spela in tillräckligt mycket pengar efter sin sjätteplats i Texas förra veckan, men fick senare besked att han inte var klar för The Players Championship.

The Players använder FedEx-poäng som urvalskriterium och Gay hade för lite FedEx-poäng.

Hur kunde han ha spelat in tillräckligt med pengar men för lite FedEx-poäng, undrade han och började gräva lite på egen hand.

Han jämförde FedEx-poängen från 2016 med dem från 2017 och märkte att man ändrat fördelningen av poäng för placeringar från 14:e och neråt. Man fick helt enkelt färre poäng för sämre placeringar 2017 jämfört med året innan.

– Man kan inte ändra poängen mitt i en medical exemption, de stal bokstavligen poäng från mig, berättade Gay för golf.com.

Gay kontaktade Andy Pazder, Operativ chef på PGA-touren, och berättade om sin upptäckt.

Pazder tog saken vidare uppåt och PGA-tourens beslutande råd valde att helt gå på Gays linje och räknade om Gays inspelade poäng efter 2016-års tabell. 

Detta innebar i sin tur att också Poulter fick sina poäng omräknade med positivt resultat. Engelsmannen har fått tillbaks sin PGA Tour-status och är klar för The Players om två veckor.

– Jag tänkte, herregud, jag har räddat Poulters jobb, berättade Gay.

Poulter blev naturligtvis glad och tacksam och lovade att ge Gay en flaska gott vin när de träffas på Sawgrass om ett par veckor.

– Jag hade mer tänkt mig något i stil med privata flygresor men jag nöjer mig med vinet, skojade Gay.

 

 

Kollegan räddade Poulters tourkort

Text: Martin Strömberg • 2017-04-30
TournyttBrian GayIan PoulterPGA TourTournytt
Scroll to Top