5de447e696cdb

Tournytt

Din guide till ett perfekt Masters

Här är golfredaktionens recept för den perfekta Mastersveckan.

Text: Oskar Åsgård • 2017-04-04 Uppdaterad 2017-04-04
Din guide till ett perfekt Masters

Det brukar sägas att Masters inte börjar förrän sista nio på ­söndagen. Vi håller inte med. Som en av få golftävlingar är försnacket inför Masters faktiskt intressant. Från måndagen börjar spänningen inför första ronden byggas upp och självklart vill du vara á jour med det senaste från Augusta National. Inte minst för att ta hem kompisgängets tips – vi kommer tillbaka till den punkten senare. Men först, har du inte redan sett till att blocka fyra kvällar i kalendern och styrt undan alla andra bestyr och parmiddagar mellan 6 och 9 april? Gör det omedelbart!
* Reportaget publicerades i svenska Golf Digest nummer 2. 

TV-TIDERNA: Så sänds The Masters

C More Golf och SVT sänder The Masters. Här hittar du alla TV-tider för hela veckan – inklusive specialsändningar och sammandrag i de båda kanalerna.

Majorns alla tablåer

FÖRSNACKET: Hemsidorna att att ha koll på

Har du sett klippet när Gene Sarazen själv berättar om sin legendariska albatross på hål 15 i 1935 års Masters? Bra, då vet du precis varför tävlingens egen hemsida, masters.com, är den första du lusläser under veckan. Under inspelsdagarna är den största behållningen deras rika videoarkiv, som dagligen uppdateras med nya inslag men också har mängder med godbitar från förr. Under tävlingsdagarna kan du sedan se alla presskonferenser här.

Den färskaste informationen om våra två svenska deltagare Alex Norén och Henrik Stenson hittar du på svenskgolf.se/wp, där Svensk Golfs utsände rapporterar direkt från Augusta. Där hittar du bland annat den dagliga Rangerapporten som ger dig stalltips på hur spelarna ser ut före rundan. 

Din guide till ett perfekt Masters

BOKTIPSET: Fängslande historia

Det har skrivits många böcker om The Masters. Vår favorit är David Owens bok The Making of The Masters. Owen fick sällsynt tillgång till klubbens rika arkiv och ger en fängslande beskrivning av Clifford Roberts – mannen som grundade klubben och The ­Masters – och hur tävlingen utvecklades till det oerhört prestige­laddade evenemang det är idag.

Din guide till ett perfekt Masters

TWITTERTIPSET: @danjenkinsgd

Av alla levande ­golfjournalister finns ingen med tydligare legendarstatus än Dan Jenkins. Den Texasfödde skribenten bevakar i år The Masters för 67:e (!) gången. 87 år ung har han släppt allt vad politisk korrekthet heter och det gör hans twitterkonto synnerligen läsvärt, allra mest så under majorveckor.

Din guide till ett perfekt Masters

MATTIPSET: Söderns spetsade ostmacka

Ingen maträtt är så intimt förknippad med Masters som en Pimento Cheese Sandwich. Om vi renodlar det så handlar det om en smörgås med vitt bröd och oströra mellan skivorna. Här är ett recept på det givna tilltugget till tv-kvällarna.

Ingredienser:

  • Lagrad cheddarost
  • Parmesanost
  • Philadelphiaost
  • Majonnäs
  • Dijonsenap
  • Spetspaprika eller
    inlagd röd paprika
    (för den som vill ha lite mer klös går det bra att addera jalapeño)

Så gör du:Finhacka paprikan (och eventuell jalapeño), riv osten och blanda ihop till­sammans med Philadelphia­osten, majonnäsen och senapen. För att få en jämn smet rekommenderas en mixer. När det gäller måtten så föreslår vi lite experimenterande på egen hand och avsmakning löpande beroende på hur stark du vill att röran ska vara. Vi föredrar att bara använda lagrad cheddarost för mer smak, i vissa recept rekommende­ras att även använda en mildare cheddar i mixen. En pressad vitlöksklyfta går också bra att addera för den som gillar. Sen är det bara att bre på rikligt mellan två skivor vitt bröd och voilá, Masters-kvällen kan börja.

Din guide till ett perfekt Masters

DRINKTIPSET: Neonfärgad Mastersbrygd

I kiosken bakom tolfte hålets tee på Augusta National serveras en cocktail som du på plats beställer genom att be om en Stand 12. Drycken är en blandning av rosa lemonad, blå sportdryck och Sprite. Fräsch och läskande! Vill du göra din egen att ackompanjera dina pimento­ost-smörgåsar med rekommenderar vi att blanda Snapple med smaken Pink Lemonade, blå Powerade (Mountain Blast) och Sprite (eller 7Up). Skål!

Allt du inte visste om ”Masters-låten”

MUSIKTIPSET: Skönsång med Brother Ray

Eftersom du rimligen kommer höra den klassiska Mastersmelodin tillräckligt många gånger för att kunna nynna den på stående fot om du blir väckt klockan tre på natten kanske spellistan under Mastersveckan behöver fyllas med något ytter­ligare. Får vi föreslå ­Georgia On My Mind med Ray Charles?

Din guide till ett perfekt Masters

SPELTIPSET: Revanschdags för Spieth?

Det är på söndagen allt avgörs, men för att öka spänningen under veckan är ett Masterstips ihop med polarna en given succé. Här går det givetvis att vara hur avancerad och kreativ som helst. En personlig favorit är att låta alla sätta ihop varsitt lag bestående av exempelvis sex spelare och sedan vinner den vars lag har den lägsta sammanlagda scoren efter 72 hål (välj själva hur ni vill räkna spelare som missar cutten). För att göra det mer intressant kan du alltid sätta upp kriterier för laget, som att det måste innehålla spelare från minst tre kontinenter eller maximalt två spelare rankade topp-10 i världen.


Text: Oskar Åsgård • 2017-04-04
TournyttAugusta NationalTournyttUS Masters
Scroll to Top