5de4483062717

Tournytt

Regelexperten: ”Tidigare hade Lexi Thompson blivit diskad”

Christina Rodman är Svensk Golfs regelredaktör och förbundsdomare som har dömt många tävlingar på European Tour. Så här kommenterar hon Lexi-gate.

Text: CM Hellsten • 2017-04-03 Uppdaterad 2017-04-03

Årets första major avgjordes efter en mycket uppmärksammad regelincident. På grund av ett misstag på det 17:e hålet under lördagsrundan fick Lexi Thompson fyra pliktslag under den avslutande rundan – efter elva spelade hål.

Christina Rodman är inte bara regelexpert i tidningen Svensk Golf utan även förbundsdomare och har dömt många tävlingar på European Tour.

Så här kommenterar hon Lexi-gate:

Rulingen är helt korrekt. Allt är rätt bedömt, så där finns det inga konstigheter. Lexi placerade markeringsknappen precis bakom bollen på green och när hon sedan, efter att ha lyft bollen, ska återplacera den så lägger hon den snett framför knappen, faktiskt flera centimeter. Det finns en film som visar skeendet och också hur domaren berättar för henne och visar med tummen och pekfingret hur mycket närmare/åt sidan, från knappen räknat, hon placerade bollen.
– Mailet till LPGA kom först på söndagen. Efter att ha videogranskat händelsen gick domare och tävlingsledningen omedelbart ut och informerade Lexi om detta vilket då blev efter 11:e hålet.

TV: Se händelsen som kostade Lexi Thompson majorsegern

Lexi Thompson fick nu fyra pliktslag men det hade kunnat vara ännu värre.
– Att hon överhuvudtaget inte blir diskvalificerad beror på en tidigare regeländring och innan den hade Lexi blivit diskad och plockad av banan. Då hade hon begått ett regelbrott och fått två slags plikt som hon inte hade angett i scoren och därmed lämnat in en för låg score tredje dagen och då innebär detta diskvalificering, säger Christina Rodman.

Så jobbar en domare på European Tour

Varför gjordes den regeländringen?
– För att det numera finns höghastighetskameror som upptäcker  situationer som det vanliga ögat aldrig kan se. Det har varit flera sådana situationer.  Därför infördes regeln som sa att om du begår ett regelbrott och ådrar dig plikt, som du inte vet att du gjort dig skyldig till, och då skrivit på scorekortet så blir du inte diskad. I stället får du plikt för det du gjort och ytterligare två slags plikt för felaktig score. Den ändringen var ett första steg och 2019 moderniseras reglerna och man ser över många av de här reglerna som i dag upplevs som orättvisa.

Vad hade hänt om ingen uppmärksammat mailet förrän efter tävlingens slut och Lexi Thompson redan vunnit och fått segerpokalen?
– Ingenting. I och med att hon inte visste att hon begått ett regelbrott och det inte heller kom till hennes kännedom innan tävlingen var avslutad och resultatlistan anslagen. Hade hon däremot vetat om att hon begått ett regelbrott och/eller inte fört upp pliktslag som hon visste hon fått, kanske glömt att föra upp dem, så hade hon inte sluppit undan en diskvalifikation i efterhand.


Text: CM Hellsten • 2017-04-03
TournyttANA InspirationLexi ThompsonLPGA TourReglerTournytt
Scroll to Top