Camilla Lennarth of Sweden on the 17th tee

Tournytt

SGF: ”Förstår inte hur företagen resonerar”

Det blir ingen LET-tävling i Sverige 2017. Det får Svenska Golfförbundets generalsekreterare att reagera.

Text: CM Hellsten • 2017-01-27 Uppdaterad 2017-01-27

På torsdagen kunde svenskgolf.se/wp avslöja att det inte blir något stopp för Ladies European Tour på svensk mark den här säsongen.
Efter tre år med Helsingborg Open på Vasatorp Tournament Course tog tävlingen en paus 2016 för att hitta ny spelplats och nya sponsorer.
Det uppdraget misslyckades.

Gunnar Håkansson är generalsekreterare på Svenska Golfförbundet. Så här tycker han om beslutet:
– Det är ju väldigt tråkigt eftersom SGF har en tydlig och klar ambition att ha samma syn på tävlingsgolf för damer och herrar. Tävlingstrappan har historiskt sett innehållit en LET-tävling precis som det finns en svensk ET-tävling.

Här är beslutet om svenska damtävlingen

Kunde inte SGF ha räddat tävlingen?
– Vi gjorde bedömningen att det fanns en gräns för hur länge vi kunde chippa in pengar i systemet. Vi hade verkligen försökt att etablera tävlingen och gjorde Helsingborg Open under flera år, men redan då var det väldigt knapert att få till finansieringen. De åren var det SGF som höll tävlingen helt under armarna, förvisso med starkt lokalt stöd från regionen och kommunen. Men det fanns inga andra sponsorer med och den situationen blev till slut helt ohållbar. När vi var klara i Helsingborg och behövde flytta till en ny spelplats 2016 så kom vi snart fram till att det inte skulle fungera. Långsiktigt har SGF ingen avsikt att bidra med prispengar.

SGF: ”Förstår inte hur företagen resonerar”
SGF:s generalsekreterare Gunnar Håkansson.

 

Ser du någon fara i att inte ha en LET-tävling i Sverige?
– Absolut. Det handlar om att sprida intresset för sporten, att människor ska få chansen att se våra bästa spelare på hemmaplan och att talanger får möjligheten att träna och spela tillsammans med stjärnorna och bli inspirerade.

Hur rimmar det här med SGF:s 50/50-projekt?
– Det är ju förstås inte bra och det förtydligar bara hur golfen ser ut – att det är enklare med beslut kring herrgolf, för där finns sponsorer och partners och företag som fortfarande vill investera. De företagen finns inte på damsidan, vilket jag tycker är jättekonstigt. Jag tycker att tjejerna levererar en fantastisk produkt och det är ofta en trevligare upplevelse att vara en del av. Jag förstår mig inte riktigt på hur företagen resonerar i det här fallet.

 

Kommer Ladies European Tour tillbaka till Sverige 2018 – vad tror du?
Skriv i kommentarsfältet!


Text: CM Hellsten • 2017-01-27
TournyttLadies European TourTournytt
Scroll to Top