5de45943a4bd5

Tournytt

Bakom kulisserna: När Challenge Tour kom till Katrineholm

Sverige har länge saknat en tävling på Challenge Tour. Gamle stjärnspelaren Robert Karlsson såg till att fixa en. Till sitt älskade Jättorp i Katrineholm. Vi följde med när touren kom till byn.

Text: Svensk Golf • 2016-11-24 Uppdaterad 2016-11-24

Den nyinvigda sportbaren i katrineholm liknar inte någon annan. Inredningen, tv-skärmarna och menyn känns förstås igen från restaurangkedjans andra barer som snart finns i varje svensk stad. En del av bilderna på amerikanska basket-, hockey och basebollspelare likaså. Men en skillnad är väsentlig:

Ett gigantiskt fotografi som fått sin hedersplats bakom bardisken. “Lycka till”, skriver Robert Karlsson som signerat bilden där han i full frihet svingar en golfklubba.

Robert var hedersgäst vid fredagens invigning. Den här helgen är det golfarna som bokat de flesta av borden och fyllt stadshotellet intill, perfekt beläget vid järnvägsstationen och tio minuter med bil till golfbanan i

Jättorp. Till den svenska landsortsklubben i den sörmländska sommaridyllen, till klubbhuset med den faluröda färgen och de nymålade vita knutarna, till platsen där Robert Karlsson växte upp.

Bakom kulisserna: När Challenge Tour kom till Katrineholm
Foto: Ulf Berglund
Hemmasonen i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson.

Det är pittoreskt, stämningen är personlig. Spelarna trivs, de kommer från 24 nationer och 38 av dem är svenska hemmaspelare. Robert är värden. Många är överens om att Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson är årets viktigaste tävling för den svenska golfens fortsatta utveckling och framtid.

– Det är så otroligt roligt att just vi här i Katrineholm kan göra detta, säger Ingela Lindell, tävlingens projektledare som tagit sin plats vid ett av hörnborden tillsammans med Robert och hans caddie Damian Moore.

Det var fem år sedan en tävling på Challenge Tour – den europeiska undertouren – arrangerades på svensk golfmark, den gången på PGA Sweden National. Tack vare Katrineholms GK, Svenska Golfförbundet och stöttande samarbetspartners har det åter blivit möjligt, och den stora betydelsen av detta arrangemang har varit veckans mest givna samtalsämne.

En ännu större snackis är banans perfekta greener.

Robert Karlsson säger att de är på gränsen till att vara för snabba. 11,5 var siffran som mättes upp av stimpmetern under onsdagens pro-am.

– Egentligen helt galet att höra Robert säga en sådan sak, att det rullar för fort. Det är en kommentar som jag aldrig trodde få höra. Under alla år han har spelat här hemma i Katrineholm har han tjatat om det motsatta, säger Ingela Lindell.

Bakom kulisserna: När Challenge Tour kom till Katrineholm
Foto: Ulf Berglund
Under CT-tävlingen fylldes rangen med spelare och chippinggreenen med bollar.

Det fanns en tid när Robert själv tog hand om gräsklipparen. Hans pappa Björn var klubbens greenkeeper, de bodde i ett hus vid fjärde hålets fairway och strax intill övningsgreenen där Robert tillbringade den största delen av sin vakna tid.

I dag är en platta med texten “Roberts green” uppsatt på en större sten strax intill den kortklippta ytan.

– Jag åkte dit och tränade i början av veckan, berättar Robert.

– Jag kände mig helt enkelt tvungen och det var skönt att bli lite nostalgisk. Samtidigt behövde jag träna efter en armbågsskada. Tyvärr är spelet ganska ringrostigt, det var tre veckor jag senast tävlade och i ärlighetens namn är jag inte helt nöjd med mitt spel just nu. Det var skönt att klara kvalgränsen. Annars är förstås allt annat viktigare den här veckan, att arrangemanget har fungerat så perfekt som det gjort och att banan visat sig hålla den här höga nivån.

Robert blev professionell 1989, för 27 år sedan, och är med elva titlar den svensk som vunnit mest på European Tour. Han har spelat två Ryder Cup, vunnit World Cup för Sverige, varit totalvinnare på Europatourens penningliga år 2008… och han har för sitt Katrineholms GK tagit hem lag-SM.

Bilden på guldgrabbarna från 1990 har fått sin plats i klubbhuset.

Ledaren för gänget var Calle Andersson. Han står den här veckan bredvid första hålets fairway och visar sin gröna flagga när de utslagna bollarna är under kontroll.

Efter 45 år i klubben får han uppleva en höjdpunkt under sin tid som golfare och katrineholmare.

– Från British Open på Troon 1989 när Robban spelade med Seve Ballesteros till Swedish Challenge i Katrineholm 2016, säger Calle med glimten i ögat.

– Det har förstås varit fantastiskt att få följa en kille som Robert under hela hans långa karriär. Jag såg honom ofta där ute på gamla femmans green. Först klippte han greenen. Sedan nötte han puttar, wedgar, bunkerslag och alla typer av inspel. Han var outtröttlig. När det blev mörkt lagade han alla nedslagsmärken och gick till slut hemåt. Nu betyder hans engagemang med både tävlingen och banan oerhört mycket för oss i klubben. Allt detta skapar en underbar gemenskap. Vi har något att snacka om och jobba för under hela året.

Bakom kulisserna: När Challenge Tour kom till Katrineholm
Foto: Ulf Berglund
Ingela Lindell och Björn af Klercker driver Swedish Challenge mot nya mål.

120 frivilliga ställer upp som funktionärer. Utan dem ingen tävling. Resultattavlan med alla dess siffror sköts manuellt, resultat redovisas från vart tredje hål, spelare körs från och till hotellet, golfklubbens juniorer sköter parkeringen och hjälper till på banan, ingen detalj känns för oviktig.

Bland medarrangörerna finns Katrineholms kommun.

Lars Härnström, kommunstyrelsens vice ordförande, är starter på första tee. Bara en sån sak. I en kommun där nyheter om nedlagda storföretag,

flytt, varsel och avsked tyvärr blivit vanliga har idrott och event skapat den positiva energin. Satsningen på en större golftävling har blivit en av de kommande årens mest betydelsefulla.

– Vi ångrar oss inte när vi får så fina omdömen om tävlingen och banan av så många fantastiskt duktiga spelare, säger Lars Härnström.

Hotell Statt bor majoriteten av de totalt 156 spelarna. Jeff Karlsson tog dock bilen till hotellet i Norrköping, Johan Edfors hängde med sin caddie Jesse Karlsson till Strängnäs, Sebastian Söderberg tog sig snabbt till det hyrda huset där kollektivet Mikael Lundberg, Steven Jeppesen och Joel Sjöholm med familj stod redo vid grillen.

Michael Jonzon och hans fru och caddie Yvonne har satt upp tältet på Djulö camping.

Swedish Challenge gör det möjligt för svenska framtidshopp att spela in sig på Challengetouren.

Så här säger Björn Hellgren:

– Jag får spela minst åtta tävlingar på touren det här året – det hade jag absolut inte fått om vi inte haft någon tävling i Sverige. Det är bland annat därför den här tävlingen är så nödvändig för alla oss som vill vidare uppåt i karriären.

Bakom kulisserna: När Challenge Tour kom till Katrineholm
Foto: Ulf Berglund
Mats Lanner, tournament director.

Mats Lanner, tournament director för Swedish Challenge, och tidigare Europatourspelare, håller med:

– Absolut är det så. Att vi äntligen fått en tävling på Challengetouren kommer att ha stor betydelse för den framtida utvecklingen av svenska golfare. Det fanns en tid på 1990-talet då vi hade 26 spelare på Europatouren. Då hade vi också tre tävlingar på Challengetouren. Allt hänger samman. Nu kan vi se till exempel hur mycket Frankrikes satsning på flera tävlingar har betytt för fransk golf.

Romain Langasque, ung fransk supertalang, är en av dem som är på väg att slå igenom.

I Katrineholm avslutar han en händelserik fredag med en albatross på det 17:e hålet. Hans järnsexa från 176 meter är perfekt slagen och tar plats på listan över årets slag på Challengetouren.


På den nyinvigda sportbaren
vid Katrineholms järnvägsstation kan Robert Karlsson och de ansvariga i organisationen pusta ut.

Katrineholms GK:s tävlingsresa startade år 2003. Då med en minitävling för 36 inbjudna som spelade om 50 000 kronor. Ingela Lindell tog sin plats i arrangörsgruppen, lockad till golfen tack vare en Grönt Kort-kurs i 30-årspresent.

Björn af Klercker tog plats med sin gedigna bakgrund inom golfen och inom idrottens affärer, en resa som för hans del startade redan på 1980-talet med hjälp av Björn Wagnson och IMG och med Lotta Neumann, Annika Sörenstam och Helen Alfredsson som klienter. Nu driver han företaget Sports Management AB.

Ingela och Björn har blivit radarparet som drivit tävlingen med hjälp av Robert Karlsson, Katrineholms GK och Svenska Golfförbundet.

Bakom kulisserna: När Challenge Tour kom till Katrineholm
Foto: Ulf Berglund
I en ekonomiskt drabbad kommun skapar golftävlingen positiv energi.

Efter fem år på Nordea Tour (Katrineholm Open) togs i år steget till Challenge Tour.

Från 400 000 kronor till nästan 2 miljoner i prissumma, pengar som snart ska delas ut i solskenet på den 18:e greenen. Förbundet står för prispengarna, sponsorer som Sörmlands Sparbank, Bravida, Presto och Katrineholms kommun satsar totalt 2 miljoner kronor, budgeten för driften av arrangemanget. Vid en eventuell förlustaffär har Robert Karlsson givit ekonomisk garanti. Det är en trygghet men enligt Björn af Klercker inget som kommer att behöva inträffa.

– Robert och Håkan Stålbro på förbundet diskuterade möjligheten på ett skypemöte den 14 oktober. Vi fick sex veckor att lämna besked. Vi behövde sju. Då kände vi att vi hade fått så god kontakt med våra lokala sponsorer att vi vågade fortsätta. Sedan dess har vi jobbat dagligen med detta. Undantaget jul, påsk och midsommar. Nu känns det bara fantastiskt att alla har varit så nöjda, säger Ingela Lindell.

 

Joel Sjöholm noterade nytt banrekord på Katrineholms GK. 

Fransmannen Joël Stalter vann Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson 2016. 

Nästa sommar kommer Swedish Challenge och Robert Karlsson tillbaka till Jättorp.

Därefter också 2018.

Året därpå fyller Karlsson 50 år.

Vad händer då? 

 

TOMAS HAGFELDT

webbred@svenskgolf.se

Challenge Tour spelas på Katrineholm GK i veckan


Joel Sjöholms drömrunda i Swedish Challenge – nytt banrekord


Fransman tog hem Swedish Challenge efter särspel


Text: Svensk Golf • 2016-11-24
TournyttChallenge TourKatrineholms GKRobert KarlssonSwedish Challenge hosted by Robert KarlssonTournytt
Scroll to Top