DP World Tour Championship – Day Four

Tournytt

KRÖNIKA: Masters kommer att bli Stensons nästa stora mål

Han kommer att behöva den tuffa moroten

Text: Martin Strömberg • 2016-11-20 Uppdaterad 2016-11-20

En fantastisk säsong avslutades med en välstädad 65:a på Jumeirah Estates Earth Course.

Kampen om Race to Dubai blev egentligen helt odramatisk då ingen av Stensons konkurrenter kunde blanda sig i segerstriden i tourfinalen, som Matthew Fitzpatrick tog hem efter en kylig avslutning.

Det är andra gången Stenson blir ET-mästare och att han numera är en världsstjärna är ingen överdrift. Säsongen 2016 är naturligtvis ingen perfekt säsong, det finns inga perfekta säsonger i golf, då hade vi pratat om något annat, men den kanske är så perfekt som man kan önska sig av en spelare av Stensons kaliber.

En major, ett OS-silver, en seger till i en hygglig ET-tävling och tolv topp tio-placeringar på 18 starter (Stenson bröt två tävlingar). Det som sticker ut är naturligtvis segern i The Open och OS.

Låt oss låtsas att Stenson blivit tvåa på Troon, då hade säsongen varit bra men inget extra.

Majorsegern gjorde den unik och historisk, så enkelt är det.

Och det är vi tacksamma för.

Möjligen att säsongen 2016 också tagit Stenson ett litet snäpp från att vara en världsspelare till att bli världsstjärna. Han har lyft sin lägstanivå och är nu i samma byrålåda som Jason Day, Rory McIlroy, Dustin Johnson och Jordan Spieth. Snäppet över spelarna i kategorin “högkapabla men något opålitliga” som innehåller Bubba, Adam Scott, Rickie Fowler och några till.

Nu återstår jobbet att bygga en ny säsong.

2017 kommer naturligtvis att bli lite enklare att planera och lite enklare att genomföra. OS är fyra år bort och det är inget Ryder Cup-år, det kommer att bli enklare att hitta lufthål lite här och där för att hålla energin och orken uppe.

Jag tror att Stenson kommer att göra allt för att vara i slag första helgen i april.

Att vinna en major i USA vore den ultimata bekräftelsen och jag tror att Stenson behöver en tuff morot.

Den dagen Stenson inte har något att motivera sig mot tror jag är den sista dagen han spelar golf.

 

 

 

 

KRÖNIKA: Masters kommer att bli Stensons nästa stora mål

Historiskt sett har PGA-mästerskapet passat Stenson bäst men i och med att det spelas på Quail Hollow nästa år ska vi kanske inte vänta oss stordåd, det är en bana som Stenson inte plitar ner på topp tio-listan om man säger så. 

US Open på Erin Hills?

Svårbedömt.

Stenson har däremot visat att han kan spela Augusta och är det något han utvecklat de senaste säsongerna så är det tålamodet och närspelet. 

Tidigare hade han en svaghet att han kunde släppa iväg scorerna lite när det tog emot eller när han inte var på bästa humör.

Nu kan han gneta på och chip-enputta sig runt två under par även en grå mulen dag i Köln när kroppen och svingen känns off, inga problem.

Han kan till och med le på vägen.

Han har också skaffat sig en helt annan repertoar av slag runt green. Tidigare var han ganska stereotyp och enspårig när det gäller chippar och pitchar. Nu har han dels slagen, men också fantasin och självkännedomen som erfarenheten bär med sig.

Jag tror att Masters kommer att bli ett av hans två huvudmål nästa säsong. Det andra är naturligtvis att försvara titeln på Royal Birkdale. 

Men 2017 är fortfarande en bra bit fram i tiden och vi kan liksom Stenson passa på att nuta lite av att svensk herrgolf just nu kanske är bättre än på mycket länge.

Vi har två spelare topp tio i världen och vi har en riktig champion.

The Open-champion.

The Race to Dubai-champion.

Grattis Team Stenson.

 


Text: Martin Strömberg • 2016-11-20
TournyttAugusta NationalHenrik StensonMartin StrömbergRace to DubaiUS Masters
Scroll to Top