BMW Championship – Final Round

Tournytt

Åtta förbluffande fakta om PGA Tour-säsongen

Innan veckans nystart av PGA Tour ser vi tillbaka på året som varit. Och vilket år det var. Jason Day är numera decenniets bästa puttare. Kevin Chappell skrattade till banken trots noll vinster och proffsen slår längre än någonsin. Här är åtta förbluffande fakta om PGA Tour-säsongen 2015–2016.

Text: Jesper Johansson • 2016-10-10 Uppdaterad 2016-10-10

I veckan inleds nästa säsong av PGA Tour. Tiger Woods gör comeback och ska enligt rykten spela med Phil Mickelson.

Men innan dess tittar vi tillbaka på föregående säsong, och det vi ser är att den var en av de mest underhållande någonsin. Det är Golf.com som har sammanställt en lista över förbluffande fakta från den föregående säsongen, här är några av dem:

 

Åtta förbluffande fakta om PGA Tour-säsongen
Foto: Getty Images

Jason Day puttade bättre än någon gjort det senaste decenniet

Jason Days putter var het hela säsongen då han var 1,13 puttar bättre än resten av fältet under säsongen. För att sätta det i kontext kan vi berätta att Jordan Spieth var näst bäst – 0,75 slag bättre än resten av fältet. Tidigare rekordinnehavare från det här decenniet var Jesper Parnevik från år 2009. Han hade då 0,979 bättre än resten av de tävlande på PGA Tour.

Kevin Chappell tjänade 39 mijoner utan att vinna

Det lönar sig att vara med i toppen av PGA Tour. Kevin Chappell kom tvåa vid fyra tillfällen men lyckades inte knipa någon seger. Men två av andraplatserna kom under stora tävlingar (The Players och Tour Championship), vilket gjorde att han är en av de tio spelarna som tjänade bäst i år – trots att han inte vann en enda tävlng.

Åtta förbluffande fakta om PGA Tour-säsongen
Foto: Getty Images

Dustin Johnson tjänade 1,1 miljoner per runda

Amerikanen tjänade otroliga 81 miljoner kronor på PGA Tour i år. Han var topp-10 vid 15 (!) tillfällen och han deltog bara i 22 tävlingar.

Brendan Todd missade 25 av 29 cuts

Säsongen 2016 är inget Bredan Todd vill minnas. Han startade i 29 tävlingar, vilket är fler än de flesta, men han klarade bara fyra kvalgränser. Det är häpnadsväckande få – med tanke på att han tidigare vunnit på touren. Totalt spelade Todd in 655 692 kronor 2016.

 

Åtta förbluffande fakta om PGA Tour-säsongen
Foto: Getty Images

Willett vann US Masters – utan att ta vara på par 5:orna

De flesta vinnarna av US Masters utnyttjar de fyra par 5:orna på Augusta National. Men det gjorde inte årets vinnare Danny Willett. Han gick de hålen på par, vilket är den sämsta scoren någon vinnare haft på minst 15 år. Men vad gör det när det hänger en grön kavaj i garderoben?

Jason Day satte tre (!) 21-metersputtar

Under säsongen sänktes det totalt 13 puttar som var längre än 70 fot (21,3 meter) eller längre. Tre av dem satte Jason Day. Det var i Hyundai Tournament of Champions, PGA Championship och The Barclays. Han satte dessutom en putt som var 64 fot (19,5 meter) i år. Inte konstigt att han är decenniets bästa puttare.

Åtta förbluffande fakta om PGA Tour-säsongen
Foto: Getty Images

113 drives var 347 meter eller längre

Det spelar ingen roll hur mycket man förlänger golfbanorna. Proffsen slår längre än någonsin och hela 133 drives slogs längre än 347 meter (380 yards). Åtta av dem var över 400 yards (365 meter).

Adam Hadwin spelade 314 hål utan att treputta

Kanadensaren Adam Hadwin hade ett antal fantastiska veckor på green. Eller vad sägs om att spela 314 raka hål utan att treputta? I och med det var han bäst under säsongen, med 17,4 rundor i rad utan tappade slag på green. Just nu leder en annan kanadensare, David Hearn har spelat 222 hål utan att treputta.

 

Phil Mickelson var inte med på den här listan men bjuder i stället på de här 10 konstslagen…


Text: Jesper Johansson • 2016-10-10
TournyttDanny WillettDustin JohnsonJason DayJordan SpiethKevin ChappellPGA TourTournytt
Scroll to Top