Onsdagsgolf med 112 startande
Ystad Golfklubb har ett enormt drag kring sin onsdagsgolf. För andra veckan i rad har man över 100 startande. Foto: Peter Svallin

Onsdagsgolf med 112 startande

Fri lottning och en golfresa till Portugal som hägrar. Ystads onsdagsgolf lockar ett tresiffrigt antal startande för andra veckan i rad.

Säg den klubbmedlemmen som aldrig varit med i sin klubbs onsdagsgolf någon gång under sin karriär? Det är närmast en institution bland landets golfklubbar och varje vecka mäter tusentals spelare sina krafter mot andra medlemmar i den populära tävlingsformen. Ystad Golfklubb är nog vassast i klassen att locka sina medlemmar till banan "mitt i veckan" och till dagens tävling på en av Sveriges sydligaste banor har hela 112 spelare anmält sig. Vad är då hemligheten bakom suget kring klubbens onsdagsgolf?

- Ja du, jag har sedan länge tappat räkningen på hur många gånger jag fått den frågan, säger tävlingsledaren Bo Sterner när ämnet kommer på tal.

- Det är ingen ren klubbtävling, utan vi är bara glada om spelare från andra klubbar är med och tävlar. Just denna veckan är det många semesterfirare i Ystad-trakten och det tillsammans med att många av våra egna medlemmar också är lediga, gör att det många som kommer till start. Grannklubbarna här omkring har ringt mig och frågat vad vi gör som lockar så många spelare, men i ärlighetens namn gör vi inget särskilt. 

Nåja, det visar sig vara en sanning med modifikation. Det visar sig när undertecknad ber Bo Sterner förklara upplägget för tävlingen. 

- Man anmäler sig till tävlingen, sedan är det helt fri lottning inom A- respektive B-klassen vilken starttid på dagen man får, med första start klockan 07.30. Det upplägget gör att man får spela med olika spelare varje vecka, vilket varit ett otroligt lyckat koncept. En förklaring till vår succé är - om jag får uttrycka mig lite vårdslöst - att vår klubb är befriad från klickbildningar som annars lätt uppstår om man spelar med samma spelare vecka efter vecka.  

De nio bästa i de två klasserna under de 15 sommarveckorna som tävlingen pågår tar sig till finalveckan, där förstapriset är en resa till Portugal. När sista putten rullats i avslutas allt med en populär kräftskiva, som är gratis för de som gjort minst sju deltävlingar. Övriga är också välkomna, men då till självkostnadspris. 

- Till nästa år funderar vi på att utöka med en klass - där onsdagsgolfen spelas över nio hål. Vi har många framförallt herrar som börjar bli till åren som har svårt att gå 18 hål. Den äldsta som är med den här säsongen är 86 år. För att kunna tillgodose deras önskemål kan en niohåls-tävling vara ett bra alternativ, avslutar Bo Sterner.