Spela

Han drabbas av ankringsförbudet

Karl Swedberg har haft yips i över tio år, men har kunnat fortsätta spela med hjälp av en lång putter som han ankrat mot bröstet. Från och med 2016 får Swedberg och alla andra inte längre göra det.

Text: Oskar Åsgård • 2013-08-29 Uppdaterad 2013-08-29

Förbudet

Från och med 1 januari 2016 införs en ny regel, 14-1b, i golfens regelbok. Regeln innebär att ett golfslag inte får slås med klubban ankrad mot kroppen. Långa putters förbjuds inte, men de får inte ankras mot kroppen. Regeln innebär att handicapgrundande ronder eller klubbtävlingar inte får spelas med hjälp av ankrade golfslag. Klicka här för att se vilka puttstilar som är godkända från 2016.

Delade meningar om förbudet bland proffsen.

Så motiveras förbudet:- Det bevarar spelets traditioner.

– En ankrad slagrörelse ger spelaren en fördel.

– Frånvaron av ett förbud skulle medföra en oacceptabel risk att ändra spelets natur och reducera svårighetsgraden. 

Karl Swedberg minns tillfället fortfarande.
Det var den 2 juli, 2001. Swedberg skulle slå en eagleputt på andra hålet på Lyckorna GK när det ryckte till i handen.
Yips.

– Sedan dess har jag inte kunnat putta med en vanlig putter. Det egendomliga är att det bara inträder när det ligger en boll där, säger Swedberg.

För att stävja problemen har 69-åringen i över tio år använt en bröstputter, som ankrats mot kroppen. Swedberg är överläkare och senior professor vid institutionen för medicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och förklarar yips såhär.

– Det är en välkänd neurologisk åkomma och handlar om kopplingsbanor i hjärnan som går fel på något sätt. Det tillhör sjukdomsfamiljen dystonier, alltså ofrivilliga ryckningar. Men exakt vad som orsakar de förhatliga ryckningarna vet man inte.

– Det är sagt att det skulle ha med psykisk anspänning att göra, men för min del har jag svårt att tro det. Det här uppträder vid vanlig fritidsgolf, till exempel en gång för några år sen när jag skulle spela minigolf. Det var fullständigt omöjligt, säger han.

Han beskriver det som problematiskt att hyra klubbor, eftersom seten sällan innehåller annat än en kort putter. Att regelorganen nu tänker förbjuda ankring helt och hållet, vilket för de flesta gör den långa puttern förlegad, kan han inte förstå.

– Jag förstår inte rationaliteten bakom regeln, det framstår helt befängt för mig. Alla hjälpmedel ger ju en hjälp man inte annars skulle haft. Man tillåter golfbilar och avståndsmätare, det fanns inte heller i spelets ursprung. Det måste vara fel väg att gå att skapa förbud för något som vissa människor behöver ha som hjälpmedel för att spela golf. Det är absolut inte positivt för golfen. Ingen lär börja spela på grund av det här, säger Swedberg.

Men Swedberg, som i år inledde sin 60:e golfsäsong, kommer inte att sluta spela golf eller sluta använda lång putter.

– Jag kommer att söka undantag för det hos min hemmaklubb och får jag inte det kan jag inte spela tävlingar längre, det är bara att konstatera. Jag kommer naturligtvis att fortsätta putta på det här sättet, säger han.

 

Slutet för långa putters
KRÖNIKA. "Modigt att genomföra förbudet"

Text: Oskar Åsgård • 2013-08-29
SpelaUtrustning
Scroll to Top