Spela

”Modigt att genomföra förbudet”

Beslutet är fattat. Snart är det inte längre tillåtet att genomföra ett golfslag med klubban ankrad mot kroppen. Ett kontroversiellt förbud, men kanske i slutändan ganska modigt, tycker Svensk Golfs utrustningsredaktör Oskar Åsgård.

Text: Oskar Åsgård • 2013-05-21 Uppdaterad 2013-05-21

Det har vägts argument för och emot. Funderats och analyserats.

För det mesta har detta gjorts av kostymklädda män bakom väggarna på The Royal and Ancient Golf Clubs berömda klubbhus i St Andrews och i USGA:s pampiga lokaler i New Jersey, utanför New York.

Men beslutet som offentliggjordes på tisdagen den 21 maj 2013 påverkar en hel golfvärld.

Från och med 1 januari 2016 är det inte längre tillåtet att genomföra ett golfslag med klubban ankrad mot kroppen.

Regelorganen hävdar bestämt att det inte handlar om ett förbud mot långa putters, men om vi skingrar den semantiska dimma som bygger upp detta påstående kan vi gemensamt konstatera att den nya regeln är ett effektivt förbud mot de mag-, bröst- och hakputters som är tänkta att pendlas med greppändan ankrad mot kroppen.

Så vad tycker vi egentligen om det?

Jag är kluven.

Faktiskt har jag inga svårigheter att hitta gångbara argument både för och emot genomförandet av förbudet. Här är de starkaste.

FÖR
• Ett viktigt motiv för regelorganen när de valde att genomföra förbudet var att det bevarar spelets traditioner.

Och visst är det så. Även om det går att hitta bildbevis från åtminstone tidigt 1900-tal på spelare som använder vad som ser ut att vara ankrade slagrörelser kan vi nog alla enas om att 1400-talets skottska fåraherdar knappast tryckte fast några klubbor (nåja, käppar eller vad de nu kan tänkas ha använt) i tweedkavajen när de skulle slå ett slag.

Under majoriteten av spelets historia har klubban svingasts oankrat. Givetvis måste golf, precis som alla idrotter, anpassa sig efter sin samtid, men spelets rötter och traditioner är viktiga ingredienser i att göra golf till allt det där vi älskar.

• Ett annat grundläggande motiv är att en ankrad slagrörelse ger spelaren en fördel genom att erbjuda ökad stabilitet och förhindra oönskade rörelser av händer, armar eller klubbhuvud under slaget.

Visst sjutton är det så, i alla fall för vissa. Annars hade de väl knappast fortsatt att ankra klubban mot kroppen. Att införskaffa en lång putter som ankras mot kroppen är givetvis ingen universallösning på dålig puttning, men att det är tydligt att ett flertal anser sig gagnas av tekniken.

Det kan alltså med fog hävdas att detta “nya” (för vi pratar ändå om något som vuxit sig riktigt populärt de senaste 10-15 åren och ett spel vars historia sträcker sig 600 år tillbaka) sätt att slå golfslag ger vissa spelare en fördel gentemot övriga, som de ursprungligen inte var tänkta att ha.

EMOT
• Om förbudet leder till att vi förlorar golfspelare runtom i världen på grund av att de tappar intresse för spelet när de tvingas sluta slå ankrade golfslag är det tråkigt.
Sorgligt, till och med.

Inte minst i en tid som nu, då intresset för spelet inte växer lika kraftigt som det en gång gjorde.

Möjligen kan jag tycka att detta kunde ha varit skäl nog att avstå från att klubba igenom regeländringen, även om effekten av förbudet bland världens samlade golfpopulation är oerhört svårbedömd.

Att regeländringen i praktiken också tvingar amatörspelare som använder en lång putter att i vissa fall påfresta en redan ansträngd privatekonomi med ett inköp av en kort putter för att fortsätta spela “regelrätt” golf är förstås inte heller en särskild lyckad bieffekt.

• Regelorganen hävdar att spelet kommer som helhet kommer att gagnas eftersom frånvaron av ett förbud skulle medföra en oacceptabel risk att ändra spelets natur och reducera svårighetsgraden av konsten att slå ett golfslag.

Självklart är en stor del av fascinationen med golf den tillfredställelse som skänks när vi i korta och oftast relativt oregelbundna stunder lyckas transportera golfbollen från punkt a till punkt b precis enligt plan. Just på grund av att spelet är så oerhört svårbemästrat, även för de allra bästa.

Men att ankrade slagrörelser skulle göra spelet så oerhört mycket lättare köper jag faktiskt inte.

Tyvärr är nog sanningen den att de demoner som framkallar de ofrivilliga rörelser som leder folk till att pröva en lång putter både är och förblir mentala åkommor, som inte till fullo kan övervinnas med hjälp av särskild utrustning.

• När Adam Scott i april vann The Masters med en bröstputter innebar det att alla fyra av herrgolfens majors nu har vunnits av spelare som använt ankrade puttrörelser. Eftersom Scott tillsammans med Keegan Bradley, Ernie Els och Webb Simpson alla har rätt att fortsätta använda ankrade puttrörelser ytterligare knappt tre år ��r risken att dessa spelares majorsegrar och alla andra segrar, både på tour-, klubb- eller kompisgängsnivå, som bärgas fram till och med den 1 januari 2016 senare kommer att ifrågasättas eller anses vara mindre värda.

Låt oss alla anstränga oss för att det inte blir så. De har ju faktiskt bara anpassat sig till reglerna, såsom de såg ut då.

Om jag får recensera det beslut som slutligen fattades i ett ord väljer jag att kalla det “modigt”.

Förbudet kommer tveklöst uppröra många, från golfspelare – såväl professionella som amatörer – till utrustningstillverkare.

Men både R&A och USGA är övertygade om att förbudet ligger i spelets bästa intresse och mot den bakgrunden är det faktum att det inte kommer att landa väl hos alla inget skäl att avstå.

Deras jobb är att värna om spelet inte bara som det ser ut idag, utan som det kommer att se ut om hundra, tvåhundra och femhundra år.

Men visst, hade de haft tillgång till en tidsmaskin är jag övertygad om att de hade använt den nu. Och infört detta förbud innan spelare som Phil Rodgers, Sam Torrance och Johnny Miller började använda och vinna tävlingar med tekniken.

Slutet för långa putters

Text: Oskar Åsgård • 2013-05-21
SpelaUtrustning
Scroll to Top