5de4f4c9928f1

Spela

Hur hyggliga är hybriderna?

Alla järnset i kategorin "superspelförbättrande" erbjuds med antingen enbart hybrider eller en kombination av vanliga järn och hybrider, som ersättare till de långa järnen.

Text: Oskar Åsgård • 2013-04-12 Uppdaterad 2013-04-12

För ett par år sedan började det dyka upp järnset på marknaden som blandade klassiska järnklubbor och förlåtande hybrider i samma set. Trenden har blivit populärare och alla klubbor i kategorin “superspelförbättrande” är antingen blandade hybridset eller set med hybridjärn hela vägen.

Poängen? Att hybridernas ihåliga konstruktion tillåter tyngdpunkten att flyttas djupare i klubbhuvudet och längre bort från träff ytan vilket ger högre utgångsvinkel och högre MOI-värde för att göra klubborna mer lättspelade.

– Hybridseten tillför fantastiskt mycket. Mitt bäst säljande järnset som jag bygger själv är ett hybridset, säger David Leet, pro på Falsterbo GK.

När vi lät testpanelen jämföra långa järnklubbor med motsvarande hybridalternativ gick det att se hur hybriderna i genomsnitt gav något mer längd, högre bollflykt och mindre spridning i sidled. En anledning är förstås att hybriderna i regel har längre och lättare skaft än järnklubborna de ska ersätta, men David Leet bekräftar resultaten.

– Tack vare hybridernas konstruktion och egenskaper slår många spelare för ett visst givet loft bollen högre än med motsvarande järnklubba. Eftersom det är lättare att få höjd i slagen blir det en mycket mer effektiv bollflykt, säger Leet.

En titt på den genomsnittliga kompositionen av bagar på PGA och LPGA Tour idag visar också att hybriderna blivit populära alternativ på touren. I regel är herrproffsens längsta järnklubba en fyra och för damerna en järnfemma. Hur ser din bag ut?

Bild 1123420


Text: Oskar Åsgård • 2013-04-12
SpelaUtrustning
Scroll to Top