Mattias Jelver tillsammans med proffset Rafael Cabrera-Bello.

Spela

Tourteknikern svarar

Svensken Mattias Jelver har jobbat i Titleists tourbuss i tio år och hjälpt alla från Rafael Cabrera-Bello till Rory McIlroy att optimera klubborna.

Text: Oskar Åsgård • 2013-04-10 Uppdaterad 2013-04-10

Din titel är “Tour Technichan”, vad är det du gör?
– I fyra år satt jag i bussen och byggde och greppade om klubbor, men nu har jag flyttat ut till rangen och kör mest fittings med TrackMan. Sen finns det vissa spelare som bara litar på mig för att byta just deras grepp. Jag snittar ungefär 30 tävlingar på Europatouren per år.

Känner du av pressen att fixa med utrustningen för världens bästa spelare?
– I början var det lite nervöst. Jag minns någon av de första gångerna jag jobbade i bussen och skulle greppa om Andrew Coltarts klubbor på 15 minuter. Det var bara det att han hade nio lager tejp under greppen och då tar det inte en kvart, utan snarare en timme. Då mådde man lite dåligt.

Hur bra koll har spelarna på sin utrustning?
– Det varierar väldigt mycket. Vissa har faktiskt ingen aning om hur många graders loft de har på sin wedge eller hur lång deras driver är.

Vem är mest noggrann?
– Brett Rumford. Han är väldigt noggrann, särskilt med sina wedgar. Mycket småjusteringar med bounce, slipningar, storleken på huvudet. Han har mycket idéer kring wedgarna, bland annat har han funderat på och visat upp skisser för oss på hur man skulle kunna luta skårorna snett, så att de ligger rakt linjerade när klubbhuvudet öppnas.

Vilket är det konstigaste jobb du gjort?
– Det var nog att bygga den Titleistdriver Padraig Harrington använde under Ryder Cup 2006. Han hade ett specialskaft som han ville ha 47 tum långt. För att få den rätt fick vi ta bort vikt från huvudet genom att slipa sulan, och våra mätstickor i bussen räckte heller inte till för en så lång driver. Det krävdes mycket testande för att få den precis rätt.

Vem har varit roligast att jobba med?
– För mig var det Rory McIlroy, som gått till Nike nu. Jag träffade honom redan 2005 och har fått hjälpa honom sen dess. Hans talang gör honom väldigt lätt att jobba med, jag minns att vi under Dunhill Links 2011 på två timmar provade fram elva nya klubbor som åkte rakt ner i bagen och sen slutade han tvåa i tävlingen.

Hur bra är proffsen på att känna förändringar i sin utrustning?
– Vissa är ruskigt imponerande. Y.E. Yang är otroligt duktig på att känna svingvikter, nästan på en halv svingvikt när. Ernie Els kunde märka direkt om ett av de nio lager tejp han har under greppen saknades.


Text: Oskar Åsgård • 2013-04-10
SpelaUtrustning
Scroll to Top