Foto: Eric Grigorian/POLARIS/AOP

Spela

I David Lingmerths bag

Det tog två tävlingar. Sedan hade David Lingmerth presenterat sig på världens bästa golftour med en lysande andraplats. Vi tog en titt i Tranåskillens bag.

Text: Daniel Åsgård • 2013-02-08 Uppdaterad 2013-02-08

Fakta

Namn: David Lingmerth
Född: 1987
Hemmaklubb: Tranås GK
Aktuell: Rookie på PGA Tour 2013. Blev bästa svensk i karriärens första tävling på PGA Tour och slutade tvåa, efter särspel, i sin andra tävling på touren.
Twitter: @dlingmerth

Så långt slår David

Klubba, grader, carry
Driver, 10,5 gr, 255 m
Spoon, 15 gr, 228 m
Hybrid, 20 gr, 209 m
Järn-4, 23 gr, 191 m
Järn-5, 27 gr, 182 m
Järn-6, 30 gr, 173 m
Järn-7, 33 gr, 164 m
Järn-8, 37 gr, 150 m
Järn-9, 41 gr, 141 m
PW, 46 gr, 127 m
GW, 52 gr, 112 m
SW, 56 gr, 96 m
LW, 60 gr, 84 m

Driver: Ping i20, 10,5 gr, Aldila RIP, X-stiff.
“Skårorna har Ping målat i svenska flaggans färger åt mig. På järnklubborna är siffrorna målade gula och blå.”

Spoon: Ping Anser, 15 gr, Mitsubishi Diamana ‘Ahina, X-stiff.

Hybrid: Ping Anser, 20 gr, Matrix Ozik XCON, X-stiff.

Järn: Ping i20, 4–PW, Ping ZZ65, X-stiff.

Wedgar: Ping Anser, 52 gr loft/12 gr bounce, 56 gr/12 gr, 60 gr.
“På lobwedgen har jag slipat ner sulan för att efterlikna en slipning jag hade på en av mina tidigare Pingwedgar, så det är väldigt lite bounce på den.”

Putter: Ping i-Series Craz-E, 32,5 tum.
“Bästa klubban i bagen, har haft en säker plats under flera år nu. Jag började använda den näst sista året i college.”

Boll: Titleist Pro V1.
“Använder alla nummer utom 2, eftersom de inte funkar lika bra. Märker alltid bollen med en röd prick och markerar med en svensk enkrona eller en amerikansk quarter (25 cent).”

Skor: Footjoy Icon.

Kläder: IJP Design
“Min farbror känner återförsäljaren av Ian Poulters klädmärke så det var den vägen jag började använda dem. Har spelat i kläderna sen 2012 och jag trivs bra i dem. Jag spelar alltid med röda byxor en tävlingsdag.”

Vätsketabletter: nuun
“Jag dricker elektrolytdryck blandad på nuun-tabletter som innehåller mineraler, utan socker eller färgämnen, för att ge optimal vätskebalans. Jag blandar även i aminosyror.”

Headcover: “På drivern har jag ett vildsvin, maskoten för Arkansas Razorbacks collegelag, som jag representerade under studietiden.

Inför ronden: “Kliver alltid upp tre timmar före spel, oavsett om starttiden är 07.00. Stretchar alltid med gummiband eller skumrulle för att mjuka upp kroppen före ronden.”

Lingmerth svarar om utrustning
Vilken är den vanligaste utrustningsfällan du ser amatörer falla in i?
– Jag tror att rent generellt blir många glada och ivriga när de ser att en tillverkare kommer ut med ett nytt spännande klubbhuvud och sen köper de klubban utan att tänka på vad det är för skaft i. När det kommer till drivers tycker jag skaftet är viktigare än klubbhuvudet.

Har du något bra köptips till amatörer?
– Många gillar att köpa klubbor som de tycker ser snygga ut, utan att prova klubban ordentligt. Visst måste man trivas med utseendet, men det är mycket teknologi som ligger bakom och det är viktigt att veta hur den fungerar. En tå-hälbalanserad bladputter och en face-balanserad malletputter fungerar ju väldigt olika. Jag puttade mycket med en Ansermodell tidigare, men nu har jag en malletvariant och kommer nog aldrig kunna gå tillbaka, malletputtern är så mycket lättare för mig att använda eftersom den passar mitt stroke bättre.

Hur snabbt sliter du ut dina klubbor?
– Ungefär ett nytt järnset per år. Wedgarna slits mer så de byter jag tre, fyra gånger per säsong. Greppen byter jag ofta och jag kollar även att loft och lie stämmer ungefär var femte tävling.

4 smarta träningsredskap
Phils driver inte för alla

Text: Daniel Åsgård • 2013-02-08
SpelaUtrustning
Scroll to Top