Phil Mickelson hade en stark vecka från tee under Phoenix Open. Något han tillskrev den nya driver som plockats ned i bagen. Foto: Getty Images

Spela

Phils driver inte för alla

Det pratas mycket om drivers med låga spinntal. Både i klubbtillverkarnas marknadsföring och från lyriska spelare som Phil Mickelson. Men det är relativt få golfare som verkligen behöver blicka mot ett klubbhuvud som reducerar spinn.

Text: Eric Franzén • 2013-02-05 Uppdaterad 2013-02-05

David Leets råd till den som är på jakt efter ny driver

David Leets råd till den som är på jakt efter ny driver

– Gör en utprovning hos någon som arbetar med custom fitting. Det är viktigt att en del av utprovningen görs där hela bollbanan kan följas.

– Den färdiga klubban ska främst ha rätt loft, rätt skaftlängd och rätt skaftvikt. Det trumfar varje gång alla mindre viktiga parametrar som spinntal och tyngdpunkt/viktfördelning.

Vid varje drive, eller annat golfslag, sätter du backspinn på bollen. Utan rotationen bakåt längs med bollens horisontella axel skulle den inte lyfta.
Men det kan också bli för mycket av det goda när vi pangar med bagens lägst loftade klubba.
Höga livlösa slag som ramlar ned brant på fairway är ett typiskt resultat för spelare som sätter för mycket spinn på bollen med drivern.
I takt med att bollflyktsradar blivit mer allmängods i golfbutiker och ute på klubbar har fokus också ökat på just spinntalen – där det optimala förhållandet mellan en hög utgångsvinkel och ett lågt spinntal blivit hett eftertraktat.
Trenden avspeglas också tydligt i marknadsföringen hos de stora leverantörerna som i år presenterar några drivers där reducerad spinn radas upp bredvid andra önskvärda egenskaper som högt MOI-värde och ökad bollhastighet. Men för de flesta medelgolfare finns det egentligen ingen anledning att fundera på att reducera driverns spinntal.

– Det här berör främst de som sätter hög fart på klubbhuvudet, med en hastighet på över 100 mph. Väldigt många medelgolfare ligger på 85 till 90 mph. Där behövs ett backspinntal på allt mellan 3700 och 2500 rpm, beroende på hur de kommer in mot bollen. Detta är ett spinntal som vore alldeles för högt för någon med en hög svinghastighet, säger David Leet, head pro på Falsterbo med mångårig djup erfarenhet av custom fitting.

När Phil Mickelson nyligen segrade i Phoenix Open riktades åter stor uppmärksam mot betydelsen av låga spinntal med drivern. Detta efter att Mickelson själv upprepat hyllat just dessa egenskaper i Callaways nya driver RAZR Fit Extreme. Om vi bortser från att Phil är sponsrad av klubbtillverkaren, kan det ändå skönjas en viss substans i hur en driver med rätt spinntal kan göra markant skillnad i hans spel från tee.  

– Phil Mickelson sätter extremt hög fart på klubbhuvudet och kommer väldigt brant in mot bollen. Han är en av få golfare på jordklotet där just spinntalet med drivern blir väldigt viktigt.  Det sägs att Phil uppmäts slå 30 till 40 meter längre när han verkligen slår upp på bollen, vilket minskar den backspinn som sätts. Men han gör normalt inte det eftersom svingrörelsen blir väldigt osäker. Och hittar Phil en driver med rätt specifikationer som minskar spinntalet är det julafton för honom, säger David Leet.

För spelaren som är i behov av att hålla spinntalen på den lägre delen av skalan spelar också skaftet in i viss mån.

– Det enda sättet skaftet kan påverka bollens spinn är genom dynamiskt loft. Ju mer hastighet du sätter på klubbhuvudet och ju brantare du kommer in i bollen och ju senare du releasar klubbhuvudet desto viktigare blir det att tipändan av klubban är styv, konstaterar David Leet.  

Även den som inte har tillgång till bollflyktsmonitor kan snabbt få en klar indikation på om driverns spinntal är för högt eller för lågt. Detta genom att studera bollbanan.  

– Det enklaste sättet att kolla på om du har för mycket spinn är att titta på bollflykten.  Ser du att bollbanan stiger för brant och är mycket känslig i minst mot- eller sidvind har du förmodligen för mycket spinn i bollen. Och vice versa gäller om du har en för flack bollbana. 


Text: Eric Franzén • 2013-02-05
SpelaUtrustning
Scroll to Top