Maria Hjorth gillar sin långputter, och hoppas förslaget inte går igenom. Foto: Getty Images

Spela

Fel väg att gå, tycker Hjorth

Maria Hjorth har använt långputter i nio år, och kände direkt att det var rätt för henne. Att förbjuda ankringen vore fel väg att gå, anser hon.

Text: Karin Klarström • 2012-11-28 Uppdaterad 2012-11-28

Golfspelet utvecklas hela tiden, och långputtern är en del av den utvecklingen anser Maria Hjorth, som själv använder långputter sedan nio år tillbaka. Hon tycker det vore fel om USGA:s och R&A:s förslag går igenom och blir en regeländring. Hon är däremot inte förvånad över att de valde formuleringen som de gjort. Att specificera en längd på puttern skulle vara svårt eftersom spelare är olika långa, menar hon.

– Man kanske snarare skulle titta på andra saker, som att klubborna och bollarna går längre och längre. Men de vill väl ha tillbaka den gamla puttstilen, säger Hjorth till Svensk Golf.

Hon hade själv problem med puttningen och testade först en magputter, men hittade sedan rätt i valet av bröstputter. Nu är hon denna modell trogen sedan nio år och trivs bra med denna teknik.

– Jag testade långputtern en måndag en tävlingsvecka, och satte den i spel redan på torsdagen då tävlingen började. Det kändes rätt direkt, berättar hon.

“Mimmi” Hjorth har inte spelat med långputter utan att förankra den mot kroppen, vilket alltså golfens styrande organ vill förbjuda med den föreslagna regeländringen. Att lära om blir en omfattande förändring som tar tid.

– Det är klart att jag accepterar deras beslut, om det skulle bli så. Då måste jag hitta en helt annan lösning som kan hjälpa mig att behålla bra klass på puttningen.

Om förslaget går igenom undrar hon hur golfen kommer att se på golfare som nått framgångar med denna puttermodell och denna puttningsteknik. Hur kommer man att se på Keegan Bradley, som vann majorn PGA Championship 2011 med en förankrad långputter.

– Kommer man att säga att Ernie Els och Bradley och andra fuskade, eftersom de använde en långputter? undrar hon retoriskt.


Text: Karin Klarström • 2012-11-28
SpelaUtrustning
Scroll to Top