PGA Tour-spelaren Jhonattan Vegas poserar med den nya drivern framför ett konstverk av klubban. Foto: CM Hellsten

Spela

Konstnär bakom nyhet

ORLANDO, FLORIDA. När Nike skulle lansera sin nya driver i Florida så flög företaget in en konstnär från Schweiz som fick skapa ett rött klassiskt mästerverk på fyra minuter. Drivern VR_S Covert är född.

Text: CM Hellsten • 2012-11-07 Uppdaterad 2019-12-11

Parallellt med presidentvalet har stora delar av golfvärlden samlats i Florida den här veckan.
Dels PGA Tour för att spela Childrens Miracle Network Hospitals Classic i Orlando-förorten Lake Buena Vista som startar på torsdag.
Dels Nikes Global Innovation Summit där företaget presenterar sina hetaste nyheter för 2013.
Tanken var att evenemanget skulle ha arrangerats på Manhattan men efter stormen Sandys framfart tvingades Nike att ändra sina planer i sista stund och flytta launchen från New York City till Florida.
När Cindy Davis, Nike Golfs president, gick upp på podiet i Buena Vista Palace Hotels konferensanläggning för att visa upp företagets nya driver så inledde hon med att säga så här:
– Våra hjärtan och tankar går till alla de människor som har drabbats av Sandy.

Sedan fortsatte Cindy Davis med att tala om att golfkläder är lika viktiga som utrustningen och att golfskor är grunden till alla slag men till slut var hon framme vid den stora höjdpunkten när den nya drivern skulle avslöjas.
Då försvann presidenten från scenen.
Och lämnade över till en… konstnär.
Franck Bouroullec hade flugits in från schweiziska Geneve och ställde sig framför en svart tavla och började skapa.
Efter en kort stunds spektakulär show hade Franck Bouroullec skissat en golfklubba.
Konstnären har tidigare gjort liknande målningar av Hollywoodstjärnor som George Clooney och Eva Longoria.
Nu gjorde han det med… Nike VR_S Covert.
– Det här är den mest innovativa klubba som Nike någonsin har tagit fram, sa Cindy Davis.

Trots tuffa ekonomiska tider har Nike ökat sin satsning på området innovation med hela 65 procent och det arbetet har nu bland annat lett fram till den nya drivern.
Många har varit delaktiga i framtagandet av VR_S Covert.
Framför allt chefsdesignern Tom Stites men Nike har även tagit hjälp av interna konsulter från företagets avdelning som producerar hjälmar till collegeligan i amerikansk fotboll. De har haft synpunkter på utseende och färger och till slut hittades rätt design, rätt look och rätt ljud.
– Alla våra spelare på touren ska spela med en röd Covert. Tiger testar den just nu och vi förväntar oss att han ska byta direkt, säger Rob Arluna, Business Director på Nike.

Klubbans tre teknikplattformar är: High Speed Cavity Back, FlexLoft adjustability och NexCOR face.
High Speed Cavity Back är en teknik som används i järnklubbor. Nike har nu för första gången tagit tekniken till drivers, fairways och hybrider. Tekniken leder till mer stabilitet vid tillslaget. Detta ger bollen mer kraft, vilket resulterar i längre slag och bättre kontroll. Cavity Back syns endast vid sulan, men är täckt och dold undertill av kronan för att vara mer visuell och tilltalande vid adressering – därav namnet VR_S Covert.
Genom att införliva den här nya dolda geometrin i drivern har Nike Golfs ingenjörer kunnat flytta klubbans vikt till häl och tå, vilket höjer tröghetsmomentet (MOI) för att öka förlåtelse och göra off-center-slag ännu längre.
– Med VR_S Covert har vi skapat en spelförändrande teknik som redan har satt igång ett växande surr inom branschen. Den är visuellt spännande, den känns och låter fantastiskt och, viktigast av allt, den skapar kraftfulla resultat och god kontroll. Golfare kommer att ha mycket roligt med den här drivern, säger Rob Arluna.

VR_S har ett FlexLoft-system som ger 15 olika inställningsmöjligheter och golfaren kan ändra loftet från 8.5° till 12.5°. 
– Så det här är 15 drivers i en, säger Rob Arluna.

NexCOR face-tekniken är utformad för att ge snabbare bollhastighet och längre slag från en bredare träffyta. NexCOR skapar mer fart vid tillslaget genom att använda olika tjocklek på träffytan, vilket flyttar sweetspot högre från klubbans häl till den övre mittpunkten där det är mest sannolikt att de flesta golfare träffar.

Varför rött?
Chefsdesignern Tom Stites (bilden) svarar så här:
– Det är en bra fråga. Vi diskuterade en rad olika färger men kom fram till att det här är en väldigt passionerad kulör, en stridsfärg som får dig på ett starkt tävlingshumör. Men att vi valde just rött har dock inget att göra med Tigers söndagströja – vi vill bara att folk ska attraheras av drivern.

Hur kommer den att matcha Tigers röda piké?
– Bra.

Hur kan ni vidareutveckla den här drivern?
– Vi har specifika idéer och version två och tre kommer att sysselsätta oss den närmaste tiden. När vi först kom upp med den här drivern visste vi inte riktigt hur den skulle tas emot av USGA och R&A men de har varit progressiva i sitt tänkande, så vi ska fortsätta att titta på design, estetik, geometri för att kunna utveckla den ytterligare.

Nikes spelare har redan fallit för den nya röda drivern.
Michelle Wie:
– Vågat…
Suzann Pettersen:
– Det här är just en sådan driver som du inte kan vänta på att få slå med.
Stewart Cink:
– Ingen kommer att blanda ihop den med någon annan driver.
Paul Casey:
– Det här är nästa generation… Det här är vad en golfklubbas design och teknologi handlar om.

Jhonattan Vegas var på plats i Orlando under Nikes Global Innovation Summit för att berätta om sina tankar om VR_S Covert.
– Det är en av de allra bästa drivers som jag har spelat med under min karriär. Även när jag missar slaget känns det bra. Drivern lyfter mitt självförtroende.

Vad tycker du om utseendet?
– Jag är en färgstark kille och älskar rött.

När italienaren Francesco Molinari på torsdagen slår ut i Barclays Singapore Open blir det världspremiär för VR_S Covert i tävlingssammanhang.

Drivern kommer att börja säljas 8 februari 2013. Rekommenderat pris är 2 995 kronor för standardmodellen och 3 995 kr för tourversionen.

"30 procent av golfskorna är spiklösa"
Så ser Tiger ut i Masters

Text: CM Hellsten • 2012-11-07
SpelaUtrustning
Scroll to Top