När den första frosten kommer innebär det ofta ett ofrivilligt uppehåll för många golfare, men spel under frost kan skada gräset allvarligt. Foto: Karin Klarström

Spela

Frost – golfarens fiende

För många klubbar räknas nu de sista dagarna innan frosten tvingar golfsugna till en ofrivillig paus i spelet. Men varför är det egentligen skadligt att spela på frost? Svensk Golf ringde upp bankonsulent Thomas Andersson som förklarade.

Text: Marcus Lindgren • 2012-10-23 Uppdaterad 2012-10-23

– Det där med frost är en komplicerad fråga, inleder Andersson, generellt kan man säga att gräset kan dö om man spelar när det är frost. De första dagarna bryter man lätt sönder gräset, då har det inte hunnit tömma sig på vatten. Finns det för mycket vatten i gräset bildas kristaller och då blir det väldigt skört. Får det dessutom en fotsula på sig då så kan det lätt krossas.

För klubbarna innebär de känsliga månaderna en delikat balansgång mellan att låta medlemmar och gäster nyttja banan och att låta den vila. Ett sätt att hitta balansen är att låta golfare använda sig av slagmattor, detta för att skona fairway och teeområden.

– Man måste fråga sig hur mycket banan tål, fortsätter Andersson. Om man håller öppet för femtio klubbmedlemmar som vill spela på banan så kanske man kan klara sig utan slagmattor. Men jag skulle säga att om det är upp emot ett hundratal spelare så bör man använda slagmattor, i synnerhet på tee. Ju kortare gräset är desto mer sårbart blir det.

Enligt Thomas Andersson är det av största vikt att klubben är medveten om riskerna och sätter av tillräckligt med resurser för höst och vårarbete.

– Det gäller att ha beredskap, man kan göra mycket för att förbereda sig inför vintern. På hösten släpper man upp klipphöjderna och sen gäller det att gödsla rätt. En del klubbar har börjat måla greenerna med färg, det är något man sett utomlands en hel del och det börjar bli vanligare i Sverige. På våren kan man till exempel lägga på en mörk färg för att attrahera värme. Men gödning och klipphöjder är fortfarande det viktigaste tillsammans med luftning och dressning av greener, säger han.

– Sen är ju den ständiga frågan om man ska skotta greenerna eller inte. Där skulle jag säga att man som regel bör låta snön ligga kvar. Om man skottar så utsätter man gräset för stora risker, då kan det till exempel frystorka och dö. Greenkeepern måste ställa sig frågan om det behövs skottning efter att noga ha undersökt greenen. Om greenkeepern märker att något inte står rätt till och att det är fara och färde för gräset kan det förstås vara befogat att skotta. Annars fungerar snön som ett utmärkt skyddande täcke. Det finns alltid massor som man kan göra för att förbereda sig, men sen kan förstås vädret ställa till det i alla fall, avslutar Thomas Andersson.


Text: Marcus Lindgren • 2012-10-23
SpelaNyheter
Scroll to Top