Cobras nya AMP Cell finns i fyra herrfärger och tre dam Foto: Martin Strömberg

Spela

Framtiden är blå, grön, gul och röd

Tillverkarna har nått taket när det gäller distans.Från och med nu kommer drivers istället att handla om färg, form och fantasi.

Text: Martin Strömberg • 2012-10-04 Uppdaterad 2012-10-04

Morgondagens drivers kommer att handla mer om design och personlighet än om ökad längd och förlåtande egenskaper.

Om vi tittar fem år tillbaks i tiden så var nästan alla drivers svarta, såg mer eller mindre likadana ut och alla märken hävdade att deras monster hoppade längst. Sedan kom skruvar, anpassningsbara klubbhuvuden och loft och ifjol handlade det en hel del om lättvikt och ökad hastighet på huvudet.

Men nu kommer de teknologiska termerna att hamna i skuggan eller till och med i garderoben när individualiseringen stormar fram.

Cobras och Taylormades vita drivers var bara början. Nu har Cobra tagit det ett steg längre med sin AMP Cell och Callaway har sin Udesign med massor av färgglada möjligheter.

Adams har handmålade Launch Lab och jag tror definitivt att detta bara är början. Snart kommer, inte alla men många, att ha sin helt unika driver, ungefär som målvakterna i elitserien har motivlackade hjälmar.

På skosidan har Foot Joy varit tidigt ute med sitt koncept My Joys och min övertygelse är att hela den biten kommer att växa ännu mer under 2013 och framåt.

Vad har vi då att se fram mot under nästa säsong. Ja, en del drivers har vi redan skrivit om. Titleists nya 913 är naturligtvis högintressant. Den påminner mycket om 910 i mina ögon och de jobbar vidare från en produkt som blev en stor succé och väljer det säkra spåret och det behöver absolut inte vara fel.

Cobras nya AMP Cell är ännu ett tecken på att Cobra definitivt har tagit klivet ut ur den konventionella golfdesignens skugga. Den kommer i olika färgkombinationer och går att loftvariera på ett sätt som tidigare ansetts omöjligt utan att klubbhuvudet vrids. Den klubban kommer inte att vara ensam om detta men Cobra är först och det är en indikation på hur väl företaget ligger framme när det gäller fantasi och teknisk kreativitet.

Jag har personligen testat drivers under flera år och än idag när jag går in med min “gamla” Cleveland Launcher 460 Comp så håller den ungefär samma längder som dagens modeller.

Men tillverkarna måste naturligtvis hålla myten om ökade längder vid liv och komma med nya teknologier och nya sanningar. Och det är just vad kunderna vill ha. De flesta förstår att de inte kommer att slå 20 meter längre med en ny driver. De köper hopp och de köper lite attityd. Det kommer att fortsätta eftersom hoppet är det sista som ryker.

Däremot så tror jag inte att tillverkarna nått taket när det gäller precision och det är viktigt framförallt för den lilla spetsen i golfhierarkin, tävlingsspelarna.

Precision och pimpning, där har ni er framtid på driversidan.

Och det kommer garanterat att bli kul.


Text: Martin Strömberg • 2012-10-04
SpelaUtrustning
Scroll to Top