Adam Scott blev tvåa i The Open, med en lång putter. Segraren Ernie Els har också samma verktyg. Foto: Getty Images

Spela

Besked om lång putter bara månader bort

Ernie Els chockade alla och vann The Open Championship. Därmed har tre av de fyra senast herrmajortävlingarna vunnits av spelare med långa putters. Nu utlovar R&A beslut om ett eventuellt förbud inom några månader.

Text: Tobias Bergman • 2012-07-25 Uppdaterad 2012-07-25

FAKTA

Tre av fyra herrmajorsegrare under det senaste året (inför PGA Championship 2012) har haft långa putters, Keegan Bradley, Webb Simpson och Ernie Els. I en normal tourtävling använder 15-16 procent av spelarna långa putters, den högsta siffra som har uppmätts är 21 procent. I The Open Championship var siffran 17 procent. För fem år sedan var motsvarande siffra 5-6 procent.

Inför finalronden på Royal Lytham & St Annes talades det mycket om hur Adam Scott förbättrat sin puttning sedan han började med lång putter och att den nu skulle hjälpa honom till den första majorsegern.

Men Scott kollapsade under sluthålen och fick aldrig The Claret Jug.

I stället var det en annan spelare med lång putter som tog hem spelet – Ernie Els.

Därmed har tre av de fyra senaste majortävlingarna för herrar vunnits av spelare med långa putters. Och nu närmar sig R&A och USGA ett gemensamt beslut i frågan om klubbans framtid.

– Ni kommer att höra oss säga något inom de närmaste månaderna. Men resultatet i The Open har inget direkt med det att göra, utan det här är något som har pågått en längre tid, säger R&A:s sekreterare Peter Dawson.

Åsikterna kring att ett eventuellt förbud kan vara på väg är givetvis tudelade.

– Jag tycker att det vore trist om de förbjuder den. Det långa puttern har ju använts i 30 år och etablerat sig, så jag förstår egentligen inte varför den skulle förbjudas nu, säger Carl Pettersson, som har haft sin bröstputter i bagen i 15 år.

Peter Hanson är av en annan uppfattning.

– Jag som kortar med kort putter hade förstås gärna sett ett förbud. Men jag tror faktiskt att en av dem som kan fälla avgörandet är Ernie Els. Han kör ju själv med den långa puttern, men menar att det är lite fusk.

De styrande organen har bestämt sig för att belysa frågan ur synvinkeln “metod för stroke” snarare än “putterlängd”, vilket innebär att ett eventuellt förbud kommer att gå in i de generella golfreglerna istället för regler för utrustning.

– Hur puttern förankras är vad vi tittar på. Att änden förankras i en punkt i kroppen, så det handlar om själva stroket och inte längden.

Om någon form av förbud införs, så kommer det i så fall att ske tidigast 2016, när en ny upplaga av regelboken kommer.


Text: Tobias Bergman • 2012-07-25
SpelaUtrustning
Scroll to Top