Så här ser den ut, R&A:s bollprototyp. Foto: Martin Strömberg

Spela

“Hemliga” bollen testad

Vädret förstörde alla hopp om ett seriöst test.Men trots kylan, regnet och nordanvinden går det att fastslå: R&A:s bollprototyp är en riktigt skön golfboll som är mycket spelbar.

Text: Martin Strömberg • 2012-06-03 Uppdaterad 2012-06-03

Den nya småhemliga bollprototypen har väckt ganska stor uppmärksamhet, framförallt i USA där många golfbloggare redan tagit ställning för eller emot.

Från R&A:s sida är man försiktig i alla uttalanden men är noga med att framhålla att inga beslut är fattade och att det inte alls är säkert att projektet kommer att leda fram till någon förändring av bollstandarden.

– Detta är bara ett av många projekt som vi arbetar med och vi har en helt öppen attityd. Vi vill skapa oss en uppfattning om hur en sådan här boll skulle kunna se ut för framtiden och det är inte säkert att det leder fram till något beslut. Vi försöker att lära oss saker hela tiden och detta är en del i den processen, förklarar Andrew Johnson från R&A:s forsknings och testavdelning.

Men testbollen finns och om den är någon form av indikation på hur framtidens golfboll ser ut så kan jag lugna alla oroliga med att det inte är någon avgrundsdjup skillnad.

Vädret på Österåker under testtävlingen gjorde tyvärr sitt bästa för att omöjliggöra jämförelser när det gäller längd. Vinden piskade och regnet öste ner. Lägg till att det var ungefär fem grader samt att vinden kom från norr så förstår ni att det var ungefär som att spela golf på Nordpolen i blöta kläder.

– Lite synd att det blev så här men för vår del var det idag eller aldrig och det här är ett spännande projekt som vi gärna ville vara med om, förklarar Claes Grönberg, Vd på Österåkers GK.

Hur långt bollen går i förhållande till dagens bollar var väldigt svårt att jämföra men bollflykten kändes klart jämförbar med dagens tourbollar.

Skalet är förhållandevis mjukt och lite klistrigt urethanigt ungefär som på dagens mjukare varianter och den hade också ett mjukt och lite dovt ljud i träffen.

Puttningen kände ungefär som att putta på de gamla balatabollarna som fanns på 70- och 80-talen.

– Jag kan egentligen inte säga så mycket om bollen mer än att den är framtagen av en känd tillverkare. Vi har tagit in olika bollar från olika tillverkare och försöker att arbeta oss fram till det som skulle kunna tänkas fungera bäst, säger Johnson.

I och med att prototypen sägs gå åtta procent kortare med drivern så blir naturligtvis skillnaden störst hos dem som slår längst och effekten blir mindre och mindre med minskad klubbhastighet. På wedgar kan jag säga att jag i princip inte märkte någon skillnad alls i längd med viss reservation.

Prototypen känns sammanfattningsvis som en mjuk boll med bra penetrerande flykt och det var kul att testa den på ett så här tidigt stadium.

– Vi kommer att fortsätta att testa vidare och vi lägger mycket stort värde på de kommentarer och omdömen som vi får, säger Johnson.

Idag spelas ännu en testtävling på Åkersberga GK.


Text: Martin Strömberg • 2012-06-03
SpelaUtrustning
Scroll to Top