Försäljningen av den långa puttern har ökat här berättas historien om varför den har lyckats etablera sig. Foto: Karl Nordlund

Spela

Pendeln har svängt

Försäljningssiffror, medial exponering och användandet på tourerna talar sitt tydliga språk. Den långa puttern är här för att stanna. Vi berättar historien om varför den har lyckats etablera sig – och hur du kan hantera dess fördelar på bästa sätt.

Text: Henrik Lenngren • 2012-05-31 Uppdaterad 2012-05-31

Så här tycker…

… proffset:
Lotta Wahlin, proffs på LET och Nordea Tour.
Testade en bröstputter i Danmark 2008 – och slutade femma. Men sedan övergav hon den.
– Varför? För att jag blev trackad av de andra. Nävars, jag testade den längre puttern för att jag ville jobba mer med axelpartiet och inte bara med armarna. Efter den veckan gick jag tillbaka till den kortare puttern och hade en bättre teknik och känsla. Stabiliteten vid kortare och mellanlånga puttar var den stora fördelen med den långa puttern. Där-emot hade jag svårare med längdkänslan när puttarna blev längre än tio meter.

Vad talar för en fortsatt explosion med långputters på touren?
– Många som testar verkar ju fastna, troligtvis för att de ger en sådan trygghet och stabilitet. Man brukar väl säga att när en spelare får problem med puttningen är nummer ett att byta grepp och nummer två att byta till en längre putter.

… amatören:
Jan Sjöberg, 11-handicappare och f d ordförande i Ringenäs GK.
Blev inte såld på långa putters.
– För ett par år sedan hamnade jag i ett putträsk. Antalet puttar per runda låg ofta över fyrtio. Därefter har jag experimenterat med en rad olika långa putters, men jag är inte speciellt såld. Jag är övertygad om att det är ett typiskt mellan öronen-syndrom, annars hade inte dagens toppspelare haft en hel stab av psykologer och terapeuter. Dessutom byter man tränare som du och jag byter kalsingar. Jag tror att nästa generations putters blir cirka 36–38 tum och med ett långt grepp. Då kan jag välja att hålla högt upp vid långa puttar och greppa ner vid känsliga puttar, ungefär som man greppar ner på alla andra klubbor vid känsliga slag.

… tillverkarna:
Patrik Bäckbom, Ping Scandinavia.
– Redan vid införsäljningen märkte vi av ett markant ökat intresse för långa putters. I och med att vi nyss lanserat en ju-sterbar magputter skulle jag säga att i princip alla våra återförsäljare kommer att ha en mag- eller bröstputter i sortimentet. Detta att jämföra med bara en bråkdel tidigare.

Peter Wallgren, Callaway
– Vi har helt klart märkt av en ökad efterfrågan och det började redan under hösten. Det är för tidigt att göra någon bedömning om vilket genomslag detta fenomen verkligen får, men vi kan konstatera att förhandsorder för långa putters har tredubblats inför 2012. Jag uppskattar att långa putters utgör 7–8 procent av den totala putterförsäljningen i år.

… motståndaren:
Peter Nordwall, banarkitekt.
– Jag hoppas att våra så kallade governing bodies visar sig lika ståndaktiga mot mag-, bröst- och hakputters som man var mot krocketputtningsstilen som bland andra Sam Snead lade sig till med för att bekämpa sin darrhänta puttning. Då enades man om att den puttningsstilen (samt krocketklubbsliknande putter) inte hörde till golf. Det tycker jag inte heller att mag-, bröst- och hakputters gör. En golfklubba ska hållas med händerna och inte stödjas mot någon ytterligare del av kroppen – såvitt man inte på grund av något fysiskt handikapp kan anses vara berättigad till särskild dispens.

Uppsnappat på nätet

“Själv skulle jag hellre treputta varenda green än befatta mig med något så fult och föga golfmässigt som en magputter.”
retrogolf.blogspot.se 4 november 2011

“Om jag nån gång skaffar en magputter. Skjut mig.”SVT:s Jonas Karlsson på Twitter 10 februari 2012

“Jag borde skjutas som jag puttar med den! Jag gör slut nu”
Richard S. Johnson i ett Twitter-svar till Jonas Karlsson

“Nu har jag sjunkit lägre än jag någonsin trodde var möjligt. Inte jag! Jag som i min egen skalle är en satans grym puttare, en lirare som rullar bollen som ingen annan och bara har otur när inte puttarna går i. Jag har testat något som bara dom största puttsumparna i världen bytt till. Nu skäms jag lite men det är lika bra att skriva det! Mitt namn är Per Barth och jag är en bröstputtare.”Proffset Per Barth i ett blogginlägg 2 september 2010

Ernie Els är bestämd i sakfrågan, på gränsen till upprörd. Alla magputters borde förbjudas, konstaterar han.
“Jag är inte intresserad av en magputter. Nerver är en del av spelet på greenerna. Om du inte kan hantera det borde du ta en tablett.”

När det åtta år senare blåser upp till kuling på touren är det ironins hårda vindar som vajar. 
“Så länge det är lagligt, kommer jag fortsätta att fuska precis som många andra.”

Även detta citat tillhör Ernie Els. Sydafrikanen har fallit till föga, blivit omvänd och är nu själv innehavare av den putter han så tydligt svor sig fri från 2004.
Han är knappast ensam om att ha bytt sida. 
2009 tog Vijay Singh sin 30:e tourseger med en magputter. 
I fjol blev Keegan Bradley den förste spelaren att vinna en majortävling med en magputter. 
Och i februari rattade vinnaren i Northern Trust Open, Bill Haas, en långputter på de svårlästa greenerna.

Trenden är tydlig. Allt fler golfare väljer att placera den längre puttern i bagen. För Maria Hjorth innebar bytet att hon blev kvitt sina yips-liknande symptom.
– Det var en otrevlig känsla där händerna gjorde saker som de inte skulle och som jag inte kunde styra över, minns “Mimmi”.

För åtta år sedan provade hon långputtern i samband med fredagens lir i Shoprite LPGA Classic. Redan efter några hål släppte nervositeten och hon kunde lättat konstatera att beslutet hon tagit var korrekt.
Numera redovisar hon allt färre treputtar och yips-tendenserna är ett minne blott.
– Jag känner att rörelsen är mer konstant och tack vare det blir farten bättre. Jag är inte heller rädd för returer. Jag har bättre självförtroende och kan slå bollen på en bättre linje som håller.

Du är mer bekväm?
– Ja, det är ju en helt annan rörelse än med en kort putter. Jag använder bara en hand och den är mer för att sätta igång puttern för fartens skull. Det är svårt att göra fel i puttingstroket. 

PGA-pron Matz Evensson stärker Mimmi Hjorths tes. Enligt honom blir en lång mag- eller bröstputter stadigare i sin pendel. 
– Långa putters tar händerna ur spel och skapar det perfekta triangulära stroket, det vill säga de skapar den perfekta pendeln. Den långa puttern fixeras vid en övre punkt vilket gör pendeln mycket stadigare. Bak- och framsving är lika lång och klubbans undre punkt är på samma ställe varje gång.

Hur går det till rent teoretiskt?
– När den övre förankringspunkten (bröstet eller magen) hålls helt stilla, kommer pendeln att medverka till att klubbans undre punkt i pendeln alltid är på samma ställe. När händerna i pendeln med en vanlig putter flyttar sig i sidled, ändras även klubbans lågpunkt. Då ändras också pendeln och med den bollträffen.

Bidrar långa putters till en bättre bollträff?
– Nej, inte automatiskt. Sanningen är att det är olika för olika spelare. Vissa får bättre bollträff av långa putters, andra inte.

Matz Evensson har stor erfarenhet av såväl mag- som bröstputters. Dels har han byggt en del på egen hand, dels har han hjälpt spelare att testa.
– Den långa puttern fungerar jättebra mot yips. Kanske är det rent av det bästa botemedlet, med tanke på att den tar bort händerna från ekvationen. Det blir mer av en pendel som styrs av den övre förankringspunkten.

Samtidigt, poängterar Evensson, handlar bra puttning mest om attityd och känsla. 
– Det hjälper inte en spelare utan “förmåga” att köpa en lång putter bara sådär. Många upplever att längdkänslan blir sämre eftersom puttern tar handlederna ur spel. Om du kastar något med en hand använder du mycket handled. Där sitter mycket av längdkänslan. Samtidigt kan man säga att vi ännu inte har tränat tillräckligt mycket med mag- och bröstputters för att säkert veta.

Allt sedan Keegan Bradley höjde sina jublande handflator mot skyn har debatten blivit allt hetare. På ena sidan står bland annat klubbtillverkarna. Odyssey, som tillverkade den putter som Bradley vann med, har levererat siffror som visat att efterfrågan för långa putters är 400 procent större nu än för ett år sedan.
På andra sidan står golfens traditionalister som vill försvara spelet från den kontroversiella puttern. Därmed har diskussionen om ett eventuellt förbud återigen aktualiserats på allvar.
– Självklart är vi medvetna om de senaste framgångarna för spelare som använder långa putters där man förankrar klubban mot exempelvis magen vid slaget, kommenterar David Rickman på R&A.

Han arbetar med regel- och utrustningsfrågor på ett av de två organ (USGA är det andra) som på sätt och vis har golfens framtid på greenerna i sina händer.
– Vi är också medvetna om att man generellt har börjat använda sådana klubbor i större utsträckning på PGA- och Europatouren på senare tid, och om den uppståndelse i media som detta har skapat. Variationer av den här typen kommer alltid att skapa diskussioner inom sporten, även hos berörda kommittéer som hanterar sportens regelverk. Jag kan försäkra att vi tar upp frågan igen, som en del av vår ständiga bevakning och styrning av sporten.

Tiger Woods tillhör den skara som vill få till stånd en förändring. Under Pebble Beach National Pro-Am presenterade den forna världsettan en egen idé.
– Min tanke var att reglera det så att puttern skulle tillåtas vara lika lång som den kortaste klubban i bagen. Med det skulle vi kunna komma ifrån alla former av ankring mot magen.

Instruktören Matz Evensson bidrar med en liknande infallsvinkel. Han menar att det borde finnas en gräns på 37 tum för klubbor under fem graders loft. 
– En driver har aldrig mindre än fem graders loft och en putter oerhört sällan mer. Det måste vara lättare att göra det på det sättet, än att försöka förbjuda förankring mot en annan del av kroppen än händerna.

Tror du inte att förbudet klubbas?
– Det har nog gått för långt nu med för många användare. Rykten som jag hör är att det är för sent.

Snart 33-årige Christian Nilsson, till vardags hemmahörande på European Tour, bestämde sig tidigt i vintras för att krydda sin klubbarsenal med en magputter. Värmlänningen anser att nytänkande borde vara tillåtet.
– Generellt tycker jag inte att man ska stoppa utvecklingen med förbud. Man borde utveckla spelet istället och inte dra i handbromsen för att försöka få spelet som på 40-talet, säger han.

Under försäsongen spenderade Christian Nilsson många timmar i garaget på en hemmabyggd puttmatta och med sin nya långa putter.
– Jag har fått längre stroke med bättre tempo. Rullen är mer konstant och längdkollen är lättare att hantera. För mig, som tidigare hade problem med händerna bakom bollen vid uppställningen, blir det nu automatiskt bättre. 

I början av maj skulle Christian utvärdera om magputtern får fortsatt förtroende i bagen.
– Jag kör med det jag tror på på marknaden. Det finns säkert fördelar med korta putters, de i världstoppen kör ju med dem. Samtidigt blir jag lite trött när det snackas om förbud direkt när det kommer ut något nytt som ger vissa spelare fördel. Alla har chansen att använda magputter eller andra långa putters.


Text: Henrik Lenngren • 2012-05-31
SpelaNyheter
Scroll to Top