Jesper Magnusson hjälper golfaren att hitta bollen som passar. Foto: Martin Strömberg

Spela

Därför är det viktigt att spela på rätt boll

Det finns två kategorier av bollköpare. En som köper med plånboken och en som köper med hjärtat. Väldigt få köper golfboll med hjärnan. Men att spela på rätt boll är viktigare än man kan tro.

Text: Martin Strömberg • 2012-05-15 Uppdaterad 2012-05-15

Här kan du testa

Här kan du se var Bridgestones Ball Fitting-tour befinner sig i sommar. Alla olika bollmärkens olika modeller finns med under turnén. Normalt testar spelaren den boll han eller hon vanligtvis spelar på och sedan är det fritt fram att testa vilka bollar han eller hon vill jämföra med.

 

Det är den enda delen av utrustningen som du använder varje slag och logiskt sett borde det vara väldigt viktigt att spela på rätt boll.

Men enligt Jesper Magnusson på Sport Scandinavia är det en liten del av den svenska golffamiljen som spelar på en boll som något sånär passar för deras spel.

– De allra flesta spelar på en alldeles för hård boll som de inte kan komprimera.

Magnusson har utbildat sig speciellt just med inriktning på golfbollen och reser runt med Bridgestones ball-fitting-program.

Till sin hjälp har han en avancerad kombinerad höghastighetskamera och launch monitor som tar massor av knivskarpa bilder som mäter klubbhastighet, bollhastighet, utgångsvinkel och skruv.

– Vi har gjort över 155 000 utprovningar i världen och har en gigantisk databank, förklarar Jesper.

Och enligt Magnusson finns det massor av meter, både på längden och bredden, att hämta för vanliga spelare som är oupptäckta.

– Ju sämre du är, desto mer kan du tjäna på att spela rätt boll eftersom marginalerna blir större.

Det är svårt att säga varför svenska spelare kan lägga enorma pengar och tid på att skaffa rätt driver och sedan spela med en boll som de kanske inte kan utnyttja.

Det finns en prestigegrupp som spelar med tourbollar som man behöver svinga kanske 100-105 mph för att överhuvudtaget få igång. Detta trots att många inte är i närheten av de svinghastigheterna.

Det finns också en grupp som köper med plånboken och som ofta tror att det inte spelar någon roll vilken boll man spelar.

En golfboll har lite förenklat en kärna och ett skal. Vid långa slag är det i princip bara kärnan som spelar roll och vice versa vid wedgar eller korta slag.

– Ju mer du kan platta till en boll, desto mindre kommer den att skruva, relativt sett, och därför är det naturligtvis viktigt att ha en boll som är lagom hård, förklarar Magnusson.

Som alltid finns det en del teknik och en del känsla. Man vill ha en boll med mjukt skal runt greenerna som ändå flyger långt från tee. Det kan vara svårt att hitta alla egenskaperna men genom en ball-fitting kan man få hjälp med att ta reda på hur man kan välja för att få ut så mycket som möjligt.

Här är alla nya bollar

Text: Martin Strömberg • 2012-05-15
SpelaUtrustning
Scroll to Top