Det bjuds på ett digert utbud av nya järn inför säsongen 2012. Foto: Johan Ardefors

Spela

Nytestat: herrjärn

Utbudet är enormt, ditt val svårt. Men här får du hjälp på vägen att hitta rätt bland årets hetaste herrjärn. Använd vår guide – men se till att prova ut dina favoriter själv.

Text: Martin Åsgård • 2012-04-19 Uppdaterad 2012-04-19

Fler nyheter för 2012

Nya drivers och woods för kvinnor och män
Nya drivers – herrar, nya drivers – damer, herrarnas fairwaywoods, damernas fairwaywoods.

(S) = Spelförbättrande järn. (P) = Playersjärn (toppjärn).

Bild 1119618
ADAMS IDEA a12 OS (S) 

Pris: 5 495:-

Teknologi: En uppdaterad cavity back-design där tunna vägar i klubbhuvudet låtit ingenjörerna omfördela vikt till perimetern för att ge förlåtande egenskaper.

Så säger vi: Släng fåfängan i papperskorgen! Om du tillhör kategorin golfare som behöver hjälp att slå rakare, högre och mer konsekvent är hybridseten lösningen. A12 OS-hybriderna ger dig så mycket hjälp som går att få, medan de kortare järnen faktiskt bjuder på fin känsla i träffen. Begränsad offset gör att även en bättre spelare än medelhandicapparen kan snegla på detta set.

+ Hybridjärnset är Adams signum och a12 OS är ett bra exempel på varför.

För dem som värderar utseende högt är a12 OS-hybridernas fartskåra ingen dröm.

 

 Bild 1119619
ADAMS IDEA PRO a12 (P) 

Pris: 7 995:-

Teknologi: En vidareutveckling av tidigare modellerna CB1 och CB2. Ett precisionssmitt playersjärn i 8620 kolstål med liten cavity och progressiv tå-/hälviktning genom setet.

Så säger vi: Ett trevligt järn av det vassare snittet med distinkta linjer och skön mattsvart finish. Långt ifrån det mest svårspelade järnsetet du hittar i butikshyllan, tack vare viktinläggen i tå och häl som hjälper till att rädda en oren träff, men trots det är det här ett järn för den mer skolade målgruppen som kommer uppskatta såväl känslan i träffen som den borrande bollflykten.

+ Snyggt playersalternativ för den som ändå söker lite hjälp när bollträffen sviker.

Möjligen precis för mycket offset i de långa järnen för vissa.

 

Bild 1119620

ADAMS IDEA MB2 (P)

Pris: 8 995:-

Teknologi: Ett blad av mer traditionell design med rå mattsvart finish, som kommer rosta för att ge bättre grepp och känsla. Mässingspluggar i sulan optimerar tyngdpunkten för maximal kontroll över bollen.

Så säger vi: Ett rent, vackert blad från Adams som ändå ger modern känsla tack vare mässingspluggarna i den lilla muskeln och den råa svarta finishen. Bjuder faktiskt på lite mer förlåtande egenskaper än man hade trott vid första anblicken men med det sagt ska du inte luras att tro att detta är något annat än ett äkta playersjärn.

+ För den duktige spelaren är den här klubban ett skäl att ge Adams en chans.

Inte mer än att de kan vara svåra att hitta på den svenska marknaden.

 

Bild 1119621
CALLAWAY RAZR X BLACK (S)

Pris: 7 495:-

Teknologi: Vikt har kunnat placeras lågt och långt bak i cavityn vilket ska ge kraft och förlåtande egenskaper. Den längre hoseln och breda profilen ska ge trygghet.

Så säger vi: Förhållandevis smäckert utseende och klubban ger ett smidigt intryck och känns vettig för spelare som vill kunna jobba med bollen, även om en liten offset gör den tillgänglig för en bredare publik. Behagligt ljud i träffen och medelhög bollbana, med bra skjuts i. Kan också kombineras med Razr X HL-hybriderna för den som söker mer hjälp.

+ Utmärkande för Callaway är knappast läcker järndesign, men den här svarta skönheten bryter mönstret.

Relativt starka loft, vilket kan stöta bort duktigare spelare.

 

Bild 1119622

CALLAWAY RAZR X HL (S)

Pris: 5 995:-

Teknologi: Huvud med aluminium- och polyuretaninlägg för att dämpa vibrationer och hitta det perfekta ljudet. Väl tilltagen sula med vikt fördelad lågt och djupt.

Så säger vi: Känns kraftfull med mycket muskelmassa bakom bollträffen. Går inte utpräglat högt som namnet HL (high launch) antyder och det förvirrar en smula – men vi upplever bra tryck i slagen. Lite märkligt att skaftet bara serveras i uniflex vilket förmodligen är att generalisera för hårt från Callaways sida. Ändå en positiv känsla med förhållandevis bred målgrupp.

+ Bra att det går att kombinera med Razr XL-hybriderna, för då är det här ett utmärkt lättspelat set.

Blott ett uniflexskaft-alternativ känns inte tillräckligt flexibelt.

 

Bild 1119623
CALLAWAY RAZR XF (S)

Pris: 10 995:-

Teknologi: VFT-teknologi gör träffytan tjockare mitt i och tunnare vid häl och tå för större sweetspot. Multimaterialkonstruktion med smitt kolstål och starkt 455-stål för både längd och känsla.

Så säger vi: Har du spelat Callaway hela ditt liv kommer du knappast känna igen den här svarta, moderna skapelsen när du adresserar bollen. Det är en ny designriktning från Callaway och panelen är delad om det är en lyckad idé eller inte. Modig innovation hävdar hyllningskören, medan de kritiska vill känna igen varumärket. Vi är dock eniga om att detta är en mycket lättspelad klubba som förlåter orena träffar och samtidigt ger bra tryck.

+ All forskning bakom XF-järnet har resulterat i en fantastiskt lättspelad skapelse.

Men smakar det så kostar det… en prislapp norr om tiotusen är djärvt i dessa tider.

Bild 1119624
CLEVELAND CG BLACK (S)

Pris: 8 995:-

Teknologi: Multimaterialkonstruktion med en träffyta av titan. Stor, djup cavity ska ge hög launch och låg spinn. Försedda med företagets extremt lätta grafitskaft.

Så säger vi: Huvudformen är bekant för Cleveland, liksom den tydligt markerade offseten, och den fräscht svarta finishen väcker viss nyfikenhet. När klubban svingas möter vi goda förlåtande egenskaper, förmodligen framförallt tack vare den rejäla cavityn och viktningen som får bollen att flyga högt. En riktig lättviktare med grafitskaften från Miyazaki.

+ Häftigt med en träffyta i titan, vilket hjälper till att sänka vikten.

Poängen med den lätta vikten försvinner något för den som vill spela stålskaft.

 

 Bild 1119625
CLEVELAND MASHIE (S)

Pris: 5 995:-

Teknologi: Gliderail-teknologin ger minskad markkontakt och därigenom bättre fart och höjd i slagen. Komboset där 3–5 är hybrider med samma gliderail-teknologi.

Så säger vi: Hybridset, där de vanliga järnen börjar från järnsex. Känns som ett bra alternativ för spelare med låg svinghastighet och som behöver mycket hjälp. Kanske saknar den lite udd och karaktär, men samtidigt tror vi att målgruppen kan leva med detta eftersom den levererar fin spelbarhet. Utseendemässigt känns skillnaden stor mellan järnen och hybriderna, där de senare präglas av en tydlig “retrolook”.

+ Förlåtande hybridjärnset som kommer åt bollen bra tack vare railsen under sulan.

Den matta finishen på hybriden känns lätt ålderstigen jämfört med de glansigare järnen.

Bild 1119626
 CLEVELAND 588 FORGED (P)

Pris: 8 995:-

Teknologi: Ett smitt järn i kolstål med en smidesprocess som ska garantera mer konsekvens i tillverkningen. Extra microskåror mellan de vanliga för bättre grepp.

Så säger vi: Höga betyg till Clevelands designteam för denna vackra kreation, som finns i CB- och MB-variant. Fin mjuk känsla i träffen kommer tilltala den bättre spelaren, som med regelbunden frekvens hittar sweetspot. Den lilla muskeln bakom träffytan (CB) ger ändå en något köttigare känsla i träffen och en bollflykt som är lite högre än snittet för klubbor av detta format.

+ Läckert playersjärn som spelar perfekt tillsammans med återintroducerade 588-wedgen.

Vänsterspelaren kan tyvärr inte kombinera ett set med CB och MB (som inte finns i vänster).

 

Bild 1119627
COBRA AMP (S)

Pris: 6 495:-

Teknologi: Sula med hög bounce ger hjälp vid mjuka förhållanden och ruff. Mycket vikt i perimetern för hög MOI. Vibrationsdämpande platta längs hela cavityn.

Så säger vi: Här märker vi tydligt hur Pumas förvärv av Cobra har påverkat designen. Det orangefärgade greppet och detaljerna i huvudet skriker av ungdomlighet. Även i träffen är AMP-järnen påtagligt pigga och ger mersmak, även för spelare i de låga handicapregionerna. Lång oversizeprofil gör den förlåtande för att vara ett järn för den duktigare golfaren.

+ Mycket Teknologi: till ett klart överkomligt pris.

Känner den svenske kärnkonsumenten igen sina Cobror?

 

Bild 1119628
COBRA AMP FORGED
(P)

Pris: 7 995:-

Teknologi: Strategisk viktplacering i huvudet och en vibrationsdämpande platta på baksidan av huvudet. Variabel tjocklek på träffytan för maximal fart och kontroll.

Så säger vi: Den smidda AMP-modellen skiljer sig påtagligt från syskonet, både i fråga om utseende, känsla och prestanda. Först och främst är klubban något smäckrare och mer kompakt, vilket tilltalar den något vassare målgruppen. Känslomässigt är vi bekanta med den respons en smidd klubba ger och bollbanan är också något lägre och lättare att kontrollera än hos dess syskon.

+ Playersjärn som ändå kan förlåta en oren träff och massan bakom träffytan ger bra tryck i bollflykten.

Vill den duktige spelaren ha en renare look?

 

Bild 1119629
MIZUNO JPX800 HD
(S)

Pris: 6 495:-

Teknologi: Viktad låg-häl och hög-tå för största möjliga sweetspot. Har något bredare sula och mer offset än originalversionen. På korta järn (8–PW) är cavityn något grundare för kontroll.

Så säger vi: Lyckas de bevara den lyxiga Mizunokänslan, men ändå ladda klubbhuvudet med förlåtande egenskaper? Tja, JPX800 HD är inget dumt försök. Visserligen ligger tyngden lite högre upp och bollflykten är något lägre än många av konkurrenternas modeller, men ändå en rätt snäll historia som kan spelas högt upp på handicapstegen.

+ Spännande kombination av förlåtande egenskaper utan att offra för mycket smidighet och känsla.

Men var är vänstervarianten?

Bild 1119630
MIZUNO MP-59 (P)

Pris: 9 995:-

Teknologi: En titaninsert är smidd centralt i huvudet och ger ökad stabilitet vid orena träffar samtidigt som rena träffar belönas. Minskad offset och tunnare topplinje ger ett något mer tourigt intryck.

Så säger vi: Nya MP-59 lanseras som en fulländad blandning av japansk smideskonst och modern teknologi med titaninsert i huvudet. En bra träff senare och du håller med till fullo. Men det är alltså vid bra träffar det. De flesta av oss klarar inte att slå en klubba av den här digniteten och trots att bladet inte är det minsta på marknaden ska du träffa mitten av klubbhuvudet med regelbundenhet för att överväga denna klubba.

 

Bild 1119631
MIZUNO MP-69
(P)

Pris: 9 995:-

Teknologi: Klassisk bladklubba som plockat upp den något tydligare tåprofilen som senast sågs i MP-32. Viktplaceringen ska ge en något högre bollbana än föregångarna.

Så säger vi: Precis som Mizuno själva framhåller experimenterar de inte mycket med sin etablerade bladlinje och nya MP-69 är påtagligt lik föregångaren MP-68 som kom för två år sedan. Något rakare, mer distinkta linjer hos 69:an och enligt Mizuno ska ljudet vara finjusterat. Prestandamässigt har Mizuno, som alltid, levererat ett järn av yppersta kvalitet för den absoluta finsmakaren som vet hur man svingar klubban.

+ Vackrare och renare än så här blir det knappast.

Men vi undrar, som tidigare år, var vänstermodellen finns?

Bild 1119632
NIKE VR_S FORGED (P)

Pris: 7 995:-

Teknologi: Träffytan är bara 2,5 mm tjock och X3X-grooves ger konstant spinn och kontroll. Powerbow-teknik för bästa möjliga spinntal.

Så säger vi: Nike fortsätter att plocka fram snälla klubbor för den lite bättre spelaren. Här är årets smidda modell som har en klassisk design och en cavity back som räddar dåliga slag, men ändå inte utgör ett överdrivet hinder för den som vill jobba med bollen. Något tjockare topplinje än mer utpräglade playersjärn och lite högre bollflykt än sina konkurrenter.

+ Bra utmanare i kategorin playersjärn som fortfarande erbjuder en del vad avser förlåtande egenskaper.

Starka loft (PW, 45 grader) för att vara ett smitt playersjärn.

 

Bild 1119633
NIKE VR_S
(S)

Pris: 5 695:-

Teknologi: Tunn träffyta av stål och powerbow-teknik som optimerar tyngdpunkten för bästa möjliga spinn och carry oavsett träff.

Så säger vi: Känslan när man adresserar bollen är att det här är en lättslagen kompis och det svaret ger även flykten, som är högre än snittet. Påtagligt explosiv träff när High COR-träffytan möter bollen. En skönhetsfläck utseendemässigt är att cavityn på de längre järnen tittar fram när du adresserar bollen. Lätt metalliskt och massivt ljud.

+ En höjdare prestandamässigt.

Ingen klockren upplevelse för ögat vid adresseringen, särskilt vid de längre järnen.

 

Bild 1119634
PING G20
(S)

Pris: 5 995:-

Teknologi: Cavityn är fylld av ett avancerat gummimaterial som stabiliserar och ger ett dämpat ljud. Perimeterviktning för spelbarhet och stöd utanför sweetspot.

Så säger vi: Bred förlåtande sula, väl tilltagen topplinje och offset. Kontrasten mellan det stålgrå huvudet och den grafitgrå träffytan är snygg och förmedlar tydligt var bollträffen ska sitta. Medan det stora klubbhuvudet kan upplevas klumpigt i de kortare järnen är vi förstås tacksamma för hur förlåtande de längre stickorna är. Bollflykten är ändå inte tokhög, vilket breddar målgruppen neråt i handicapleden.

+ En riktigt bred järnklubba, såväl vad avser design som målgrupp.

Med G20 kommer mycket av spelbarheten på bekostnad av estetiskt välbehag.

Bild 1119635
PING i20
(P)

Pris: 6 495:-

Teknologi: Det progressiva upplägget, där de långa järnen är något större och de korta något mindre och med mindre offset, ger kontroll och känsla. En volframvikt i tån ger stöd och stabilitet i huvudet.

Så säger vi: Snyggt Ping! Den här klubban är smäcker, med mycket mjukare konturer än sitt fyrkantigare syskon G20. Men det bör den ju också vara eftersom den vill nå en bättre spelare. Baksidan är laddad med modern teknologi i form av volframinlägg och stabiliserande ribbor. Bra instegsmodell för den som vill lira något lite vassare, med mer känsla i träff och möjlighet att styra bollflykt i höjd- och sidled.

+ Klart behaglig känsla och ljud i träffen för ett gjutet huvud.

Men puristen har förstås svårt att komma över det faktum att den är just gjuten.

 

Bild 1119636
TAYLORMADE R11
(S)

Pris: 6 995:-

Teknologi: Har hämtat inspiration från drivern och Inverted Cone-teknologin ska ge större sweetspot och bättre utväxling vid orena träffar. Sulan är välvd och tyngdpunkten låg för hög launch och flykt.

Så säger vi: En intressant klubba för golfaren som vill ha förlåtande egenskaper, men inte trivs med de bredaste topplinjerna eller sulorna. Baksidan andas teknologi och träffen är explosiv. Bollflykten är konsekvent och åt det högre hållet, vilket bör attrahera många. Stort huvud upplevs möjligen av traditionalisten som fumligt i kortare klubbor.

+ Mycket teknologi och spelbarhet för en vettig prislapp.

Hamnar möjligen lite i kläm mellan de vassare Tour Preferred-modellerna och RBZ.

 

Bild 1119637
TAYLORMADE ROCKETBALLZ
(S)

Pris: 5 995:-

Teknologi: Individuellt utformade klubbhuvuden med variabel tjocklek för att nå optimal launch, bollhastighet och spinn.

Så säger vi: Här tar TaylorMade ut svängarna och ersätter de trogna Burnerjärnen med en betydligt djärvare och mer färgsprakande satsning. Så har nya RocketBallz då täckning för det kaxiga utseendet? Jo, till stor del är det faktiskt så. Förmodligen ett för “klumpigt” alternativ för den duktigare spelaren, men den som behöver tjäna några meter och få bollen att lyfta lite lättare lär få stor glädje av dem.

+ Stor press att fylla skorna efter populära Burner-serien men det klarar RBZ galant.

Duktigt stark loftsättning kan skapa ett stort loftgap mellan wedgarna.

 

Bild 1119638
TAYLORMADE ROCKETBALLZ MAX
(S)

Pris: 10 495:-

Teknologi: Extremt tunn träffyta för längd och tungsten i sulan för tyngd och energi. Sofistikerat dämpningssystem för skönt ljud och känsla.

Så säger vi: Tja, när du adresserar denna lyxvariant i RBZserien ser den ut ganska precis som sitt billigare syskon. I bollträffen märker du dock att det sitter lite mer hull bakom träffytan, att bollflykten är något mer borrande och möjligen får du också ut ytterligare någon meter. Frågan du måste ställa dig är om det är värt de extra fem tusenlapparna som plånboken töms på, jämfört med RBZ.

+ Känns skönt gedigen i träffen.

Över 1 500 kronor per klubba är väldigt mycket pengar för de allra flesta.

 

Bild 1119639
TITLEIST AP2 FORGED 712 (P)

Pris: 9 295:-

Teknologi: En något bredare profil än tidigare medan sulbredden minskats en smula. Har en tvådelad volframvikt som möjliggör att mer vikt sprids ut mot tån och hälen.

Så säger vi: Uppdatering av 2010 års AP2:a, som blev en verklig framgångssaga för Titleist. Designmässigt lär inte många märka någon oerhörd skillnad eftersom förändringarna är små och fokuserade på viktomplacering för att ge ökad MOI. Men vi känner igen den skönt penetrerande bollflykten, behagligt solida träffen och den hjälp som erbjuds när saker och ting inte riktigt går som planerat. AP2 är återigen ett spännande alternativ!

+ En högst kompetent kombination av prestanda, känsla och utseende.

Den som köpte AP2 anno 2010 behöver knappast springa till butiken för att byta mot dessa.

 

Bild 1119640
TITLEIST AP1 712 (S)

Pris: 6 995:-

Teknologi: Precisionsgjutet klubbhuvud med en volframvikt lågt mot tån. Sägs ge fyra procent högre MOI-värde. Fasad topplinje ger något lägre profil än föregångaren.

Så säger vi: Eftersom Titleist inte längre har Cobra i samma portfölj behöver de en modell som AP1, som riktar sig mot målgrupper i handicapregionerna upp emot 25. Stilrent utseende som väntat och träffen bjuder på en känsla du normalt inte hittar hos ett järn av denna kaliber. Bra instegsmodell för den som vill spela Titleist, men när det gäller förlåtande egenskaper finns det snällare alternativ.

+ Tack vare den rena designen kan AP1 hitta ner i många bagar.

Ett lättare standardskaft hade varit välkommet på en modell som siktar mot spelargrupper med lägre svinghastigheter.

 

Bild 1119641
TITLEIST CB FORGED 712
(P)

Pris: 10 495:-

Teknologi: Årets modell har något rundare leading-edge och en grund cavity. Sulan har också blivit något rundare och bredare för optimerad markkontakt.

Så säger vi: Varför ändra ett vinnande koncept? Titleist har en lång tradition av habila CB-versioner och årets modell gör ingen besviken. Kraftfulla rena linjer som andas styrka, smidighet och elegans. En klubba som fungerar för alla med någorlunda vettig bollträff, du får en viss hjälp men största jobbet vilar i dina egna händer.

+ Titleist har nära nog fulländat just den här kategorin golfklubba.

Vi ser inte poängen med att slänga in en järntrea i standardsetet och pressa upp priset över 10 000 kr.

 

Bild 1119642
TITLEIST MB FORGED 712
(P)

Pris: 10 495:-

Teknologi: Traditionell muscleback där sulan på årets version fått delvis ny design med fasad häl och förbättrad bakkant.

Så säger vi: En klassiker som fått lite nytt ansikte. Titleist är väldigt försiktiga med att förändra sin muscleback och årets modell har fått en lite mjukare muskel på baksidan, annars påminner den om föregångaren 710. Den levererar som vanligt men kräver naturligtvis sin spelare på en hel del kvalitet och en konstant bollträff. Kolla inte hitåt om du har fem eller mer i handicap.

+ Ligger bra till för utmärkelsen “vackrast i testet” och ack så skön när den träffas väl.

Även här är standardsetet 3–PW, vi tror nog att många hellre skippar järntrean och sparar en dryg tusenlapp.

 

Bild 1119643
WILSON Ci11
(S)

Pris: 4 995:-

Teknologi: Hela 54 gram har flyttats bort från mitten av klubbhuvudet ut mot perimetern för att dels skapa en tunn, het träffyta, dels öka stabiliteten vid dåliga träffar.

Så säger vi: Wilson har lyckats med den fräckt svarta finishen, och den långa profilen bygger upp en viss trygghet. Känns som en habil mittfältare rent prestandamässigt och vi blir egentligen varken positivt eller negativt överraskade. Klubban bjuder på en del förlåtande egenskaper, men är inte heller ointressant för den som vill kunna kontrollera bollflykten.

+ Prisvärt alternativ för målgruppen.

Möjligen lite “klumpig” på grund av det stora och långa huvudet.

 

Bild 1119644

WILSON FG TOUR V2 (P)

Pris: 7 995:-

Teknologi: Har en något mer rundad häl och leading edge än föregångaren och man har lyckats pressa ut mer vikt i häl och tå för ökad spelbarhet.

Så säger vi: Wilsons största problem med den här klubban? Att det är en Wilson! För här handlar det verkligen om att försöka f�� den duktige spelaren att inse att det här är ett lika bra alternativ som Mizunos eller Titleists modeller för den här spelarkategorin – för det är den. Den uppdaterade versionen av Wilsons tourklubba från 2010 är en kompakt och snyggt smidd historia, med härligt spelbara egenskaper.

+ Mycket kompetent playersjärn som levererar precis vad man önskar sig.

Möjligen är baksidan av klubbhuvudet lite väl dekorerat för puristen.

Nytestat: damjärn
Nytestat: herrhybrider
Nytestat: damhybrider

Text: Martin Åsgård • 2012-04-19
SpelaUtrustning
Scroll to Top