©Johan Ardefors www.oneday.se info@oneday.se +46 (0)70 5205289

Spela

Nytestat: herrhybrider

Hybriden gör det mycket lättare att spela sig ur kniviga lägen eller få en bra bollträff från fairway och ruff. Vi har testat 13 herrmodeller som ska hjälpa ditt spel på traven.

Text: Martin Åsgård • 2012-04-19 Uppdaterad 2012-04-19

Bild 1119653
ADAMS IDEA PRO a12 

Pris: 1 995:-

Teknologi: Ett kompakt hybridhuvud vars sula är mer välvd för minskad ytkontakt. Ultratunn träffyta ska ge hög bollhastighet. Finns också i en snäll a12-modell som har fartskåra bakom slagytan för ökad hastighet.

Så säger vi: Härlig finish och snyggt utförande. Ett klokt alternativ för den som egentligen helst spelar med långa järn, men ändå attraheras av hybridens förlåtande karaktär. Distinkt, behagligt ljud och förhållandevis låg bollbana. Vanliga a12:an skickar iväg bollen högt och långt och du kommer undan fint med träffarna utanför sweetspot.

+ En utpräglad playershybrid som levererar i händerna på den duktige spelaren.

Inte mycket. Men välj vanliga a12:an om du inte har låg ensiffrig handicap.

 

Bild 1119654
BLACK OWL MAGIC

Pris: 695:-

Teknologi: Det runda huvudet har välvd sula för mindre markkontakt och en tydlig offset för att främja en senare release.

Så säger vi: Ingen dum klubba för den som behöver mycket hjälp att få bollen att lyfta, för det här är en riktigt högtflygande hybrid. Helt okej längdmässigt, men träffen kan upplevas som något stum. Utseendemässigt kan sättet som skaftinfästningen, offseten och slagytan smälter ihop på vara irriterande för vissa och dra ned helhetsbetyget.

+ Hjälpsamt hög bollflykt och snäll mot plånboken.

Klubban känns lite stum och skaftet är av lite väl enkel karaktär.

 

Bild 1119655
CALLAWAY RAZR X HL

Pris: 1 495:-

Teknologi: Zero roll-teknologi ska ge högre launch vid träffar långt ner på huvudet och den lilla offseten gör det lättare att releasa klubbhuvudet.

Så säger vi: Elegant utseende med en lätt elliptisk form på träffytan och snygg svart finish. Markerad offset och mycket massa bakom bollen, vilket ger låg tyngdpunkt. Bollflykten är också hög som namnet HL (high launch) antyder. Sammanfattningsvis en hjälpsam vän för den stora massan.

+ Snäll hybrid och hjälpsam för den som letar högre bollflykt än järn kan erbjuda.

– Blott tre loftalternativ är för snålt.

 
Bild 1119656
CLEVELAND MASHIE+

Pris: 1 695:-

Teknologi:Gliderail-teknologin har vidareutvecklats med dubbelt så många rails för minskat markmotstånd, ökad hastighet och renare träff från alla markförhållanden. Minskad vikt och längre skaft för bättre fart i huvudet.

Så säger vi: En retrohybrid i meningen att finishen får en att tro att klubban lanserades 1973 snarare än 2012. För dem som uppskattar ett subtilt, dovt och mer järnlikt ljud är det kärlek vid första träffen. Prestandamässigt ger “mashien” en borrande bollflykt med bra tryck. Inte den mest lättslagna, men kompetent.

+ Mångsidig hybrid tack vare rails som underlättar att komma åt från många olika lägen.

Polarna kommer knappast tro att det är en “ny” klubba du satt ner i bagen.

 

Bild 1119657
COBRA AMP

Pris: 1 995:-

Teknologi: Ett djupt, kompakt klubbhuvud som går att justera i tre lägen. Tunna väggar har gett utrymme åt mer vikt lågt och långt bak i huvudet.

Så säger vi: Vi har vant oss vid att Cobra levererar hjälpsamma hybrider med mycket massa, höga utgångsvinklar och flygande bollbanor. Men med AMP får vi en liten och tuff hybrid. Det får till följd att vi tror att klubban tilltalar det nedre handicapspannet, som uppskattar kontrollen över bollbanan och klarar av att sätta tryck på bollen. Andra Cobraspelare kan gilla att den är lätt att komma åt bollen med.

+ Kompetent hybrid i händerna på den duktige golfaren.

Den gråa ovansidan tar bort lite av den kaxiga framtoning klubban annars har.

 

Bild 1119658
COBRA BAFFLER T-RAIL

Pris: 1 695:-

Teknologi: En volframskena i sulan placerar tyngdpunkten lågt och djupt och minskar samtidigt markfriktionen. Tydliga siktlinjer på ovansidan för att underlätta.

Så säger vi: Kaxigt med det neongula greppet, som spelar bra tillsammans med de två siktstrecken (i samma färg) på ovansidan av huvudet. Relativt låg profil gör den terränggående, men samtidigt finns det tillräckligt mycket massa bakom klubbhuvudet för att ge fin skjuts och höjd i slagen. Ljudmässigt är det inte det skräniga som vissa förknippar med Cobra, utan snarare ett skönt metalliskt kling.

+ Cobra kan sina bafflers, fantastiskt lättslagna och hjälpsamma även i svåra situationer.

Några tycker att all dekorfärg som kladdats på blev lite för mycket.

 

Bild 1119659
MIZUNO JPX FLI-HI

Pris: 1 095:-

Teknologi: En kompakt hybrid tänkt att ersätta långa järn. Med pocket-cavity och variabel tjocklek på träffytan för ökad bollhastighet och låg tyngdpunkt.

Så säger vi: Känns som en förlängning av järnsetet, på grund av att klubbhuvudet är litet och kompakt, snarare än utdraget. Det gör också att den är något tuffare att slå med än andra i samma kategori, men om vi istället jämför den med en lång järnklubba hamnar saken i ett annat ljus. Ljudet i bollträffen är härligt metalliskt och uppmuntrande och vi gillar också att det är enkelt att hitta bollen från de tajtaste av lägen.

+ Skönt ljud och lätt att komma åt med.

Målgruppen höghandicappare är nog mer betjänta av något lite hjälpsammare.

 

Bild 1119660
MIZUNO MP-650

Pris: 1 995:-

Teknologi: En hybrid ämnad för den bättre spelaren och viktad för en skruv till höger. Litet, kompakt huvud i två olika stål för att åstadkomma optimalt ljud och känsla i träffen.

Så säger vi: Vackert klubbhuvud som passar utmärkt tillsammans med det kolsvarta Fujikura-skaftet. Tveklöst en hybrid för seriösa spelare och därmed inte den mest hjälpsamma. Men för dem som kan hantera hybriden betalar den tillbaka med ränta. Fint, distinkt klingljud i träffen.

+ Vacker som få och med ett oerhört behagligt ljud i träffen.

Ingen vänstervariant.

 

Bild 1119661
NIKE VR_S

Pris: 1 495:-

Teknologi:En insert av stark stållegering ska ge ökad bollhastighet, och varierande tjocklek gör sweetspoten större.

Så säger vi: Ser inbjudande ut med sin runda, mjuka sula. Ren design med svart, blankt huvud. Bollen startar högt, flyger i en hög båge och landar mjukt. En bra allround-klubba som lär tillfredsställa mångas behov, särskilt som den erbjuds i fyra loft, 18–27 grader.

+ Brett loftspann.

Nej, egentligen inte.

 

Bild 1119662
PING G20

Pris: 1 495:-

Teknologi: Hoselns axel är flyttad längre från tyngdpunkten för att ge mindre spinn och högre launch. Sulan är något mer välvd än föregångaren för att ge mindre friktion mot marken och bättre bollkontakt.

Så säger vi: Ping jobbar vidare med sin något särpräglade hybridform, som kan upplevas som udda för den målgrupp den riktar sig till eftersom den är förhållandevis liten och mer järnlik. Vid bra träffar levererar den kompetent, men flera upplever att den inte är lika förlåtande som den utger sig för att vara.

+ Rejält tryck i flykten.

Känns ganska tuff att hantera.

 

Bild 1119663
PING i20

Pris: 1 795:-

Teknologi: Har betydligt lägre MOI-värde runt skaftets axel än G20 för att öka möjligheten att forma slagen. Den är något kortare från häl till tå för att underlätta från rufflägen.

Så säger vi: En smidig svart skönhet som verkligen drar blickarna till sig. Rent spelmässigt ligger den bra till bollen men den är verkligen inte den mest lättslagna hybriden i sortimentet. Duktiga spelare kommer förmodligen att uppskatta i20:s egenskaper som det sköna distinkta ljudet i träffen och den effektiva flykten.

+ Mums, en riktigt snygg hybrid som kommer uppskattas av den duktige.

Lägre MOI runt skaftets axel innebär att du bör ha ordning på svingen med denna.

 

Bild 1119664
TAYLORMADE RBZ RESCUE

Pris: 1 695:-

Teknologi: En fartskåra i sulan ger en svikteffekt för ökad bollhastighet över en större yta av klubbhuvudet. Låg tyngdpunkt, som flyttats framåt för optimal utgångsvinkel.

Så säger vi: Helt ärligt kan vi ju genast konstatera att det här knappast är en hybrid, utan en nerskalad fairwaywood. Det innebär förstås att den längdmässigt är en raket och det stora huvudet tillåter missar både mot häl och tå. Men samtidigt att det större huvudet inte blir lika allround som vissa andra.

+ Har du svårt att få ut längd med långa järn är det här lösningen.

Lite klumpig som hybrid.

 

Bild 1119665
WILSON FYBRID RS

Pris: 1 495:-

Teknologi: Huvudet har tillverkats så att träffytan är tunnare mot hälen och tån för högre bollhastigheter på träffar utanför sweetspot.

Så säger vi: En påtagligt lättslagen hybrid i elegant svartblänkande kostym. Det relativt tilltagna klubbhuvudet ger en hög fin bollflykt, vilket är precis vad den stora massan letar efter i en hybrid och en klart positiv överraskning.

+ “Fybrid-hybriderna” ska inte skrattas bort, de är kryddade med vänliga spelegenskaper.

Kanske skulle företaget ändå bara kalla den för hybrid för att inte förvirra.


Text: Martin Åsgård • 2012-04-19
SpelaUtrustning
Scroll to Top