5de53c6992f23

Spela

Nytestat: damjärn

Utbudet är enormt, ditt val svårt. Men här får du hjälp på vägen att hitta rätt bland årets hetaste damjärn. Använd vår guide – men se till att prova ut dina favoriter själv.

Text: Martin Åsgård • 2012-04-19 Uppdaterad 2012-04-19

Bild 1119645
ADAMS IDEA a12 OS

Pris: 5 495:-

Teknologi: En uppdaterad cavity back-design där tunna väggar i klubbhuvudet låtit ingenjörerna omfördela vikt till perimetern för att ge förlåtande egenskaper.

Så säger vi: Släng fåfängan i papperskorgen! Om du tillhör kategorin golfare som behöver hjälp att slå rakare, högre och mer konsekvent är hybridseten lösningen. A12 OS-hybriderna ger dig så mycket hjälp som går att få, medan de kortare järnen faktiskt bjuder på fin känsla i träffen. Begränsad offset gör att även en bättre spelare än medelhandicapparen kan snegla på detta set.

+ Har absolut potential att slå in Adams som ett namn bland svenska damgolfare.

Gräddfärgen gör nog att denna klubba lättare hittar hem hos en äldre publik.

 

Bild 1119646
CALLAWAY RAZR X BLACK

Pris: 7 995:-

Teknologi: Vikt har kunnat placeras lågt och långt bak i cavityn vilket ska ge kraft och förlåtande egenskaper. Den längre hoseln och breda profilen ska ge trygghet.

Så säger vi: Förhållandevis smäckert utseende och klubban ger ett smidigt intryck och känns vettig för spelare som vill kunna jobba bollen, även om en liten offset gör den tillgänglig för en bredare publik. Behagligt ljud i träffen och medelhög bollbana, med bra skjuts i. Kan också kombineras med Razr X HL-hybriderna för den som söker mer hjälp.

+ Har goda förutsättningar att tilltala de bättre damspelarna.

Om de står ut med stark loftsättning, vill säga.

 

Bild 1119647
CALLAWAY RAZR X HL

Pris: 6 495:-

Teknologi: Ett klubbhuvud med aluminium- och polyuretaninlägg för att dämpa vibrationer och hitta det perfekta ljudet. Väl tilltagen sula med vikten fördelad lågt och djupt för högre bollflykt.

Så säger vi: Känns kraftfull med mycket muskelmassa bakom bollträffen. Går inte utpräglat högt som namnet antyder HL (high launch) och det förvirrar en smula men vi upplever bra tryck i slagen. Ändå ett relativt litet huvud, som förmodligen framförallt tilltalar damer av bättre spelstandard.

+ Kraftfull och bra med möjligheten att kunna kombinera med Razr XL-hybriderna.

Om den hade levt upp bättre till det högtflygande namnet hade det varit en hit.

 

Bild 1119648
CALLAWAY RAZR XF

Pris: 10 695:-

Teknologi: VFT-teknologi gör träffytan tjockare mitt i och tunnare vid häl och tå för större sweetspot. Multimaterialkonstruktion för både längd och känsla.

Så säger vi: Har du spelat Callaway hela ditt liv kommer du knappast känna igen den här svarta, moderna skapelsen när du adresserar bollen. Det är en ny designriktning från Callaway och panelen är delad om det är en lyckad idé eller inte. Modig innovation hävdar hyllningskören, medan de kritiska vill känna igen varumärket. Vad avser prestandan är vi dock eniga om att detta är en mycket lättspelad klubba.

+ Fantastiskt lättslagen och förlåtande.

Oj, så dyr.

 

Bild 1119649
COBRA AMP

Pris: 6 495:-

Teknologi: V-Skid-sula med hög bounce ger hjälp vid mjuka förhållanden och rufflägen. Mycket vikt i perimetern för hög MOI. Vibrationsdämpande och stabiliserande platta längs hela cavityn.

Så säger vi: Det färgstarka utseendet kan dela folk i två läger. Men när det kommer till själva formen på klubbhuvudet handlar det om en form och look vi har sett tidigare. Den lite bättre kvinnan kommer att uppskatta klubbans egenskaper och den goda responsen är nästan oöverträffad bland damjärnen. Upplevs lite mindre hjälpsam än vad damerna är vana vid från Cobra.

+ Fin känsla.

Kanske lite för tuff för många damer över 50 år?

 

Bild 1119650
MIZUNO JPX800 HD

Pris: 6 495:-

Teknologi: Viktad låg-häl och hög-tå för största möjliga sweetspot. Har något bredare sula och mer offset än originalversionen. På korta järn (8–PW) är cavityn något grundare för kontroll.

Så säger vi: Hur lyckas de bevara den lyxiga Mizunokänslan, men ändå ladda klubbhuvudet med förlåtande egenskaper? JPX800 HD är i alla fall inget dumt försök. Visserligen ligger tyngden lite högre upp och bollflykten är något lägre än många av konkurrenternas motsvarigheter, men detta är ändå en ganska snäll historia som kan spelas högt upp på handicapstegen.

+ Stora applåder för att Mizuno, som enda tillverkare, erbjuder två skaftflex för damer.

Tyvärr inget vänsterspelande damer har någon nytta av, eftersom den inte finns i vänster.

 

Bild 1119651
NIKE VR_S

Pris: 7 295:-

Teknologi: Tunn träffyta av stål och powerbow-teknik som optimerar tyngdpunkten för bästa möjliga spinn och carry oavsett träff. Hybrider från järnsex och uppåt.

Så säger vi: Avlångt klubbhuvud på järnen men ändå har ett mjukt utseende kunnat bibehållas. Lättspelad klubba som bjuder på en relativt hög bollbana, tack vare viktningen och den djupa cavityn. Riktar sig mot ett brett spektrum av spelare. Hybrider från och med järnsex och de är också av den snälla kategorin, mycket tack vare motsvarande järnlängd på skaften.

+ Snäll lekkamrat med god prestanda.

Mjukare, lindade grepp hade höjt upplevelsen ytterligare.

 

Bild 1119652
TAYLORMADE RBZ/RBZ MAX

Pris: 5 995:-/11 995:-

Teknologi: Individuellt utformade klubbhuvuden med variabel tjocklek för att nå optimal launch, bollhastighet och spinn.

Så säger vi: Här tar TaylorMade ut svängarna med en djärv och färgsprakande satsning. Så har nya RBZ då täckning för det kaxiga utseendet? Jo, till stor del. Kanske ett för “klumpigt” alternativ för den duktigare spelaren, men den som behöver tjäna några meter och få bollen att lyfta lite lättare lär få stor glädje av dem. Finns också i lyxvarianten Max, som har mer hull bakom träffytan och möjligen någon extra meter.

+ TaylorMade levererar precis som med föregångaren Burner en mycket förlåtande klubba i RBZ.

Väldigt stor prisskillnad mellan de två modellerna. Motiveras det av skillnaden i prestanda?


Text: Martin Åsgård • 2012-04-19
SpelaUtrustning
Scroll to Top