Maria Hjorth under Solheim Cup. Svenskan har fastnat för långputtern, och har bättre självförtroende med den. Foto: Getty Images

Spela

Långputtern hjälpte Hjorth

Maria Hjorth provade långputter för första gången för nästan åtta år sedan. Idag är hon mycket nöjd med klubban, som hjälpt henne på greenerna.

Text: Karin Klarström • 2012-03-16 Uppdaterad 2012-03-16

Tourspelare pratar inte gärna om problem på banan, men svenska LPGA-proffset Maria Hjorth erkänner att hon hade problem på greenerna.

– Jag började få problem med min korta putter och fick ärligt talat yips. Jag missade kortare och kortare puttar och visste att jag skulle behöva göra något för att min karriär skulle fortsätta, säger hon till Svensk Golf.

Det började med att hon testade en magputter, men efter ett tag fick hon samma problem med den eftersom hon tyckte att hon använde händerna för mycket i puttningen. Efter lite tjat från maken bestämde hon sig till sist motvilligt för att testa en långputter, eftersom hon inte satte någonting längre.

– Jag testade långputtern en tisdag före tävling och satte den i spel under första ronden på torsdagen. Så det tog inte lång tid för mig att bli bekväm med den.

Anledningen till att Hjorth puttar bättre nu är för att hon fått mycket bättre självförtroende sedan hon bytte klubba. Om man tittar på statistiken kanske hon inte sätter fler puttar nu än tidigare, men hon har mycket färre treputtar.

– Jag gillar den långa puttern eftersom jag inte använder händerna. Det är de större musklerna i överkroppen som jag använder, och på det viset kan jag starta bollen på rätt linje lättare, säger Hjorth.

Användandet av  långputter blir allt mer populärt, både bland tourspelare och vanliga sällskapsspelare. Med anledning av detta har golfens styrande organ R&A och USGA bestämt sig för att se över regelverket för just denna klubba.  


Text: Karin Klarström • 2012-03-16
SpelaUtrustning
Scroll to Top