Mattias Jelver började med sommarjobb hemma i Sverige. Nu reser han Europa runt och fixar med proffsens klubbor. Foto: Titleist

Spela

Mattias har drömjobbet

Att åka runt med Europatouren och fixa proffsens klubbor låter som en drömsyssla för varje utrustningsnörd . "Jag är mycket glad för mitt jobb", erkänner skåningen Mattias Jelver, som har sin arbetsplats i Titleists servicebuss.

Text: Jörgen Ohlson • 2012-03-15 Uppdaterad 2012-03-15

Sedan 2004 har 36-årige Mattias Jelver från Malmö varit en viktig person för alla de tourproffs som har någon anknytning till Titleist. I år finns han med på 34 av totalt cirka 50 ET-tävlingar för att vara stallets spelare behjälplig.

– Det har blivit lite mindre resande på senare år. Från början var vi bara två, idag är vi sex personer som delar på jobbet, säger Mattias.

Började med sommarjobb
Året var 1998 när Mattias Jelver fick sommarjobb på Acushnet Sverige, då generalagent för bland annat Titleist, Cobra och FootJoy. Det handlade i huvudsak om att packa beställningar och ta emot returer och reklamationer.

Året efter fick han fast anställning inom företaget och intresset för klubbmakeri och reparationer var väckt.

– På den tiden skickade vi reklamerade klubbor vidare för att åtgärdas. Jag tyckte det var onödigt och föreslog mina chefer att vi skulle göra det själva, säger Mattias.

– 2001 pryade jag några dagar hos Golfreparatörerna i Stockholm och även några dagar på Acushnets verkstad i England. Men jag var i princip självlärd när jag byggde och öppnade verkstad i Malmö.

Fick åka akut till Paris
En fredag i september 2003 fick Mattias ett samtal från Kenneth Svennberg, som då var Titleists serviceman på touren.

– Det var tydligen ett akutläge och han frågade om jag kunde vara i servicebussen på Saint Nôm-La-Bretéche i Paris på måndagen. Jag svarade ja, utan att riktigt veta vad jag gav mig in på. Jag kastades rakt in i hetluften utan att känna någon enda spelare. Det var tufft.

– Men det blev min inkörsport till det jobb jag har idag. Efter diverse intervjuer fick jag fast anställning på Acushnet Europe från mars 2004 med uppgift att åka med på Europatouren och tjänstgöra i bussen. Innan jag började i Europa fick jag även göra två tävlingar i Titelists buss på PGA Tour, för att få en inblick i hur det går till i USA, berättar Mattias.

Idag har  Mattias Jelver titeln Technical Coordinator. Han älskar sitt jobb.

– Under en tävlingsvecka finns vi på plats på tävlingsbanan från måndag morgon till onsdag kväll. Då är det full fart varje dag mellan klockan åtta och sex. Sen åker jag hem onsdag kväll eller torsdag morgon, så några golftävlingar ser jag nästan aldrig.

Stor variation på jobbet
I bussen handlar det förstås mest om att fixa till spelarnas klubbor. Enligt Mattias handlar det oftast om drivers och wedgar. Det kan vara nya skaft, ny bounce, nya grepp, klubbor som ska bockas.

– Ibland är det en spoon eller en järnklubba som spinner för mycket eller för lite och som måste åtgärdas. Ibland är det rätt putter som ska tas fram. Det är verkligen varierande uppdrag vi får, säger han.

Alla spelare som har någon relation till Titleist är välkomna till Mattias och hans kolleger.

– Om någon till exempel spelar Taylor Made-klubbor men med vår boll eller någon av våra wedgar hjälper vi honom förstås. Jag gissar att två tredjedelar av alla spelare på touren har någon Titleist-anknytning.

Så många konflikter med irriterade eller missnöjda golfproffs har han inte råkat ut för.

– De allra flesta spelare är vänliga och tacksamma, säger Mattias.

Titleist-bussen finns av geografiska skäl inte med på alla europatourtävlingar.

– När det är spel i Mellanöstern, Asien och andra avlägsna delar av världen är det praktiskt omöjligt. Men vi är på plats ändå, med i första hand bollar, handskar, skor och övriga kläder.  

Ska snart ha barn
Mattias är förstås själv golfare sedan barnsben, men han har ingen proutbildning och han har aldrig tävlat i större sammanhang.

– Jag är formellt medlem i Rönnebäck, men funderar på att gå ur och söka mig till en klubb där jag kan få passivt medlemskap. Med det jobb jag har blir det inte mycket golf för min egen del.

Dessutom går Mattias och hans flickvän i väntans tider.

– Jag skulle egentligen ha varit i Spanien den här veckan, men min flickvän är gravid och jag håller mig hemma några veckor nu. Hennes och barnets välbefinnande känns just nu betydligt viktigare än lie och loft, säger Mattias Jelver.


Text: Jörgen Ohlson • 2012-03-15
SpelaUtrustning
Scroll to Top