5de53cf78c004

Spela

Här är damernas woods

Svensk Golf har testat det stora utbudet av nyheterna för de kvinnliga spelarna. Här hittar du årets nya fairwaywoods. Läs vad vi tyckte och vad klubborna kostar.

Text: Martin Åsgård • 2012-03-15 Uppdaterad 2012-03-15

ADAMS SPEEDLINE FAST 12
Pris: 1 995:-
Teknologi: En uppdaterad Velocity Slot-teknologi ska ge högre bollhastigheter över en större del av träffytan, som också är 9 procent tunnare än på fjolårets F11-modell.
Så säger vi: Stor, rejäl fairwaywood. Fartskårorna på ovan- och undersidan av klubbhuvudet känner vi igen från fjolårsmodellen F11 – vissa kan leva med denna design utan problem, medan andra ratar den innan klubban ens svingats. De som trivs med utseendet får dock njuta av en explosiv bollflykt, ett distinkt metalliskt pling i träffen och fina resultat.
+ Dekoreringen av klubbhuvudet skiljer sig från herrmodellen, med ljusblå detaljer, vilket uppskattas.
– Fartskåran på ovansidan är dock, precis som hos herrmodellen, ingen dröm för ögat.

 Bild 1119582

BLACK OWL MAGIC
Pris: 795:-
Teknologi: Enkelt, rent klubbhuvud med en siktprick. Fokus på spelbarhet och att komma under bollen i många olika situationer.
Så säger vi : Golfstore har hakat på det vita tåget. Här har företaget producerat en fairwaywood som är en fullt duglig lekkamrat för den som har lättspelat som huvudönskemål. Däremot är det tydligt att klubban inte klarar av att matcha betydligt mer högteknologiska alternativ i den här kategorin.
+ Lättspelad och hjälpsam.
– Inte lika explosiv som några av sina dyrare konkurrenter.

Bild 1119583

CALLAWAY RAZR X BLACK
Pris: 1 895:-
Teknologi: En speciell upphettningsprocess ger en tunnare, mer flexibel träffyta och den stora profilen ska göra klubban stabilare och resultera i högre bollhastigheter även på träffar utanför sweetspot.
Så säger vi: Wow, vilket drag! Det här var ett riktigt muskelpaket som erbjöd kraftfull bollflykt. Det smäckra klubbhuvudet satt också riktigt fint bakom bollen vid adressering och gav ifrån sig ett tilltalande ljud i träffen.
+ Lång, förlåtande och snygg – en kraftfull kombination!
– Kanske vänsterspelaren varit mer intresserad av den 21-, eller 24-gradiga modellen snarare än den 15-gradiga.

Bild 1119584

COBRA BAFFLER T-RAIL
Pris: 1 995:-
Teknologi: Volframinlägg i railsen sänker tyngdpunkten, vilket tillsammans med det låga klubbhuvudet ska ge högre launch och göra klubban lättare att komma åt bollen med.
Så säger vi: En fairwaywood med silvergrönt huvud och låg profil vilket gör att den ligger mycket bra mot marken och du kommer med lätthet att komma åt bollen från en mängd olika lägen. Träffen är behaglig och ljudmässigt finns inget att anmärka på. En lättspelad metalwood, som ger en hög och ganska oskruvad bollflykt.
+ Lättspelad som få. De gröna fartränderna på ovansidan upplevs underlätta siktet.
– Stackars vänsterspelare som inte får ta del av denna lättspelade fairwaywood.

 

NIKE VR_S
Pris: 1 995:-
Teknologi: NexCOR-teknologin, som innebär att den effektiva sweetspoten blir större genom olika tjocklek på träffytan, ska ge ökad distans för alla typer av spelare. Det lätta skaftet bidrar till högre klubbhastighet.
Så säger vi: Vi gillar det snygga, stilrena och lätt glänsande klubbhuvudet och de di-skreta lila detaljerna. Den låga profilen gör det lätt att starta bollen högt och du kommer åt bra både från peg och tajtare fairwaylägen. Generös träffyta gör den förlåtande och ljudet från NexCOR-inserten i träffen är behagligt.
+ Mångsidig och hjälpsam.
– Trist att Nike inte försett den här med ett lindat grepp.

Bild 1119585

TAYLORMADE R11S
Pris: 2 499:-
Teknologi: TaylorMade introducerar R11S fairwaywoods även för damer. Det tunna klubbhuvudet möjliggör en tyngdpunkt något längre fram för ökad bollhastighet och reducerad spinn. Går att justera loft och face-angle i 24 olika kombinationer.
Så säger vi: Kul att TaylorMade erbjuder denna vassa fairwaywood även för damer. Utseendet är intakt från herrmodellen och tyngdpunkten är flyttad lägre och längre fram i klubbhuvudet, för att reducera spinn och ge ökad bollhastighet. Prestandamässigt är det uppenbart att den riktar sig till den mer skolade damspelaren.
+ Ett brett loftspann (15,5–22 grader) och 24 kombinationer av loft och face-angle gör den mångsidig.
– Kan upplevas något stor vid tajta fairwaylägen.

Bild 1119586

TAYLORMADE ROCKETBALLZ
Pris: 1 999:-
Teknologi: Fairwaywooden var klubban som initierade RocketBallz-
serien. Skåran bakom träffytan ska ge hittills ouppnådda COR-värden i en fairwaywood för maximal längd.
Så säger vi: Mycket snack om den här klubban och högljudd profil från tillverkaren, som säger att de hittat hittills oöverträffad längd. Känslan är att det inte bara är vanligt marknadsföringsfloskel då vi upplever att denna fairwaywood har en extremt het slagyta som ger oss extra meter. Levererar också ett behagligt, lätt plingande ljud.
+ Nog kan du slå några riktiga raketbollar med den här fairwaywooden.
– Storleksmässigt en av de största, vilket kan upplevas som lite osmidigt när du inte slår från peg.

WILSON FYBRID RS
Pris: 1 495:-
Teknologi: Wilson smälter samman fairwaywoods och hybrider i den här serien som vill förenkla det långa spelet. Lättvikt för fart och rundad sula för att få bra höjd och flykt i bollen.
Så säger vi: En droppformad skapelse med snygg svart finish och skönt metalliskt klingljud i träffen. Den låga profilen gör att du kommer åt bollen från de allra flesta lägen och flykten är hjälpsamt hög, vilket kommer att uppskattas av många. Mer fokus på spelbarhet och förlåtande egenskaper än längd.
+ Fräsch uppdatering av Wilsons redan tidigare unika “fybrid”-koncept.
– Avsaknaden av något sorts sikthjälpmedel på ovansidan av klubbhuvudet kan stöta bort vissa spelare.


Text: Martin Åsgård • 2012-03-15
SpelaUtrustning
Scroll to Top