5de53ceb4348f

Spela

Nio heta damdrivers

Som vanligt dyker det på vårkanten upp spännande nya klubbor i shopen. Här visar vi upp de nio nyheterna som damerna har att se fram emot på driverfronten, och berättar vad vi tycker om dem. Vilken passar dig?

Text: Martin Åsgård • 2012-03-15 Uppdaterad 2012-03-15

Bild 1119589
NIKE VR_S

Pris: 2 995 kr.
Teknologi: NexCOR-teknologin, som innebär att den effektiva sweetspoten blir större genom olika tjocklek på träffytan, ska ge bättre bollhastighet över en större del av träffytan och STR8-Fit ger möjligheten att anpassa klubbhuvudets position i åtta lägen.
Så säger vi: Snyggt och rent klubbhuvud, där den röda dekorfärgen på herrvarianten bytts ut mot fräscht lila. Generös träffyta som bygger förtroende och tillit. Bra hög launch och bollflykt och det känns överlag som en vettig klubba för många spelarkategorier.
+ Höga betyg vad gäller förlåtande egenskaper.
Med tanke på att herrvarianten har fem loftalternativ, känns de två (11,5 och 13°) som erbjuds damerna snålt. Vänstersvingande damer får också titta åt ett annat håll.

Bild 1119590

WILSON DXi SUPERLIGHT
Pris: 2 495 kr.
Teknologi: Klubbhuvudet har olika tjocklek på träffytan för att ge en större effektiv träffyta. Vikt har kapats där det gått och det 45,5 tum långa skaftet väger in på lätta 48 gram.
Så säger vi: Klockren design med snyggt välformat svart huvud. Nya DXI Superlight ser trevlig ut både under- och ovanifrån och inger skönt förtroende bakom bollen. Påtagligt mjuk flex i tippen av skaftet som ger spelare med låg svinghastighet extra skjuts. Borde prestera bra i mångas händer, men ändå främst för spelare som har svårt att få upp bollen rejält i luften.
+ Skaftet upplevdes som klart mjukast i konkurrensen, vilket förstås kommer till-tala en hel del.
Det mjuka och lätta skaftet är också rejält långt (45,5″) vilket, med rätta, kommer avskräcka en del spelare.

Bild 1119591

ADAMS SPEEDLINE FAST 12
Pris: 2 995 kr.
Teknologi: Tripstep-skåror på klubbhuvudet för lägre svingmotstånd samt justerbar hosel, som gör det möjligt att justera skaftlängden en halv tum.
Så säger vi: Står ut utseendemässigt – på ett bra sätt – med sin aerodynamiska formgivning, där den silvergrå ovansidan pryds med tre fartskåror. Enligt Adams ska Fast 12-driverns aerodynamiskt strömlinjeformade design ge något högre fart på klubb-huvudet och enligt våra tester så har de rätt. Klubban gav toppvärden just i klubb-hastighet.
+ Loftspannet 11–14,5 grader är både vettigt och generöst och det gillar vi.
Men nog hade Adams även för damerna kunnat erbjuda en variant med justerbar hosel, som på herrsidan.

Bild 1119592

BLACK OWL MAGIC
Pris: 1 295 kr.
Teknologi: Ett klassiskt klubbhuvud i vit färg med förlåtande egenskaper. Mycket tyngd har placerats långt ner och långt bak för att ge spelare med svårigheter att få bollen att lyfta extra hjälp.
Så säger vi: Kraftig offset med rejält tilltagen träffyta. Huvudet är vitt liksom skaftet, som dessutom är en tum kortare än de flesta andra. Skaftet kan upplevas något stumt, men siffrorna när vi slår den är det inget anmärkningsvärt fel på och för 1 295 kronor får du mycket driver för pengarna.
+ Mycket driver för pengarna och bra med ett kortare skaft.
Som med herrdrivern var skaftet ingen hit hos alla.

Bild 1119593

CALLAWAY RAZR FIT
Pris: 3 795 kr.
Teknologi: Callaways första anpassningsbara driver, där huvudets position kan ställas i tre olika lägen och tyngdpunkten går att justera med två vikter (2 och 12 g).
Så säger vi: Vi känner igen det klassiska Callawayutseendet och tycker att det känns som en driver vi litar på vid adresseringen. Det nya är dock att detta är företagets första justerbara driver, vilket gör det möjligt att skräddarsy den efter en större publiks behov. I övrigt presterar klubban vad vi förväntar oss av en Callaway. Spinntalen ligger där de ska, ljudet tycker vi om och längdmässigt matchar den de allra bästa.
+ Bra att Callaway introducerar justerbarhet även på damsidan.
Fast eftersom loften inte är justerbara blev vi lite besvikna över att bara se ett loftalternativ (11,5°).

Bild 1119594

CALLAWAY RAZR X BLACK
Pris: 2 495 kr.
Teknologi: En lättviktskrona i patenterade Forged Composite ska ge lägre tyngdpunkt och träffytan har variabel tjocklek för att ge bättre resultat vid träffar på klack och tå.
Så säger vi: Utförandet är inte obekant och vi känner igen många av klubbhuvudets detaljer, förutom den tuffa dekoreringen av slagytan. En väl tilltagen profil ger gott förtroende vid adressering. Vi tror att spelarna i den nedre delen av handicapskalan gillar mer varierade Razr Fit bättre, medan de flesta andra kommer att upptäcka en driver som är fullt i paritet med de bästa i de flesta avseenden.
+ En teknologiskt avancerad driver för 2 495 kr som även finns för vänstersvingande damer.
Den här snälla drivern hade gjort sig ännu bättre om det funnits ett loftalternativ över 13,5 grader.

Bild 1119595

COBRA AMP
Pris: 2 995 kr.
Teknologi: AMP står för Advanced Material Placement, vilket låtit Cobras ingenjörer flytta 15 gram djupt i huvudet. Huvudets rundning, svingvikt och skaftlängd har optimerats för respektive loft.
Så säger vi: Snygg damdriver med ett skönt kladdigt, lindat (neongrönt) grepp och silvergrått skinande klubbhuvud. Den djupa, generösa slagytan ger känslan av att det är en lättslagen driver och bollbanan blir också hjälpsamt hög. För spelaren med snabbare sving kan bollbanan möjligen bli lite för hög, vilket kan kosta några meter.
+ Bra att Cobra fortsätter erbjuda en högloftad (15°) offset-variant.
Det kan finnas en risk att Cobra saknar ett bra driveralternativ för den vassare damspelaren.

Bild 1119596
TAYLORMADE R11S
Pris: 3 999 kr.
Teknologi: Ett 460 kubikcentimeter stort huvud, som kan skräddarsys i upp till 80 olika kombinationer av loft, face-angle och viktpositionering.
Så säger vi: Även damerna får ta del av den svåröverträffade anpassningsgrad som R11S-drivern erbjuder. Dammodellen är 20 kubikcentimeter mindre och även loftalternativen (10,5 och 12 grader – som visserligen kan justeras upp till 1,5 grad) antyder att den här drivern framförallt tar sikte på den bättre kategorin damspelare, som sannolikt kommer falla platt för den prestanda som levereras.
+ Erbjuder oöverträffad justerbarhet på damsidan. Bra att inte låta denna vara bara för män.
Kanske skulle TaylorMade ändå följa trenden och sätta på ett mjukt, lätt kladdigt grepp.

Bild 1119597

TAYLORMADE ROCKETBALLZ
Pris: 2 999 kr.
Teknologi: Nya RBZ ersätter Burner men fortfarande är fart i fokus. Tyngdpunkten ligger längre fram än på många konkurrenter för att ge bättre launch och mer fart.
Så säger vi: Jodå, även om namnet på Burner-seriens efterträdare var en chock, är vi bekanta med formen och att man fortsätter med vitt efter fjolårssuccén är förstås givet. Men den här modellen har ett något kortare skaft än fjolårets Burner och det känns bra. Sammantaget ger RBZ ett bra intryck med god skjuts och gott lyft i bollflykten. Litet frågetecken för ljudet, som upplevs något väl uppskruvat.
+ Snyggt jobb med de gröna och grå dekorfärgerna tillsammans med den matta vita färgen som dominerar klubbhuvudet.
45 tum är långt för en damdriver.


Text: Martin Åsgård • 2012-03-15
SpelaUtrustning
Scroll to Top