5de53d0280435

Spela

15 nya woods för herrar

Femton heta nyheter finns att välja mellan för den som är på jakt efter nya metalwoods. Här listar vi nyheterna, och tycker till om vad som levereras.

Text: Martin Åsgård • 2012-03-14 Uppdaterad 2012-03-14

Bild 1119575

MIZUNO MP-650 
Pris: 2 195:-
Teknologi: Förbättrad vertikal MOI jämfört med föregångaren MP Ti. I övrigt har fokus varit ökad bollhastighet, låga spinntal och möjlighet att forma bollflykten för att tilltala den bättre spelaren.
Så säger vi: En vacker fairwaywood i titan som ger habegär när du ser den i butikshyllan, men den kräver definitivt sin sving. När den svingas väl är det en kompetent kompis, men vi rekommenderar den inte till någon som inte heller överväger att sätta något av företagets MP-järn i spel.

+ Kraftfull, borrande bollflykt som går att jobba med för dem som önskar.
Även om du faller för ljudet och utseendet, se till att du faktiskt hanterar den här klubban innan du trycker in kortet i butikens kortläsare.

Bild 1119576

TAYLORMADE ROCKETBALLZ 
Pris: 1 999:-
Teknologi: Fairwaywooden var klubban som initierade RocketBallz-serien. Skåran bakom träff-ytan ska ge hittills ouppnådda COR-värden i en fairwaywood för maximal längd.
Så säger vi: Mycket snack om den här klubban och högljudd profil från tillverkaren, som säger att de hittat hittills oöverträffad längd. Känslan är att det inte bara är vanligt marknadsföringstugg, då vi upplever att denna fairwaywood har en extremt het slagyta som ger oss extra meter. Levererar också ett behagligt, lätt plingande ljud.
+ Nog kan du slå några riktiga raketbollar med den här fairwaywooden.
Storleksmässigt en av de största,
vilket kan upplevas som lite osmidigt när du inte slår från peg.

ADAMS SPEEDLINE FAST 12 
Pris: 1 995:-
Teknologi: En uppdaterad Velocity Slot-teknologi ska ge ännu högre bollhastigheter över en större del av träffytan, som också är 9 procent tunnare än på fjolårets F11-modell.
Så säger vi: Stor, rejäl fairwaywood. Fartskårorna på ovan- och undersidan av klubbhuvudet känner vi igen från fjolårsmodellen F11 – vissa kan leva med denna design utan problem, medan andra ratar den innan klubban ens svingats. De som överkommer utseendet får dock njuta av en explosiv bollflykt, ett distinkt metalliskt pling i träffen och fina resultat.
+ Att fler tillverkare hänger på tåget med fartskåror är ett bra betyg på att designlösningen fungerar.
– Men placeringen på ovansidan av klubbhuvudet är verkligen inte kärlek för ögat.

BLACK OWL MAGIC
Pris: 795:-
Teknologi:  Enkelt, rent klubbhuvud med en siktprick. Fokus på spelbarhet och att komma under bollen i många olika situationer.
Så säger vi: Golfstore har hakat på det vita tåget. Här har företaget producerat en fairwaywood som är en fullt duglig lekkamrat för den som har lättspelat som huvudönskemål. Däremot är det tydligt att klubban inte klarar av att matcha betydligt mer högteknologiska alternativ i den här kategorin.
+ Lättspelad och hjälpsam.
– Inte lika explosiv som några av sina dyrare konkurrenter.

CLEVELAND CG BLACK 
Pris: 2 495:-
Teknologi: Låg vikt, lägre tyngdpunkt i huvudet för högre utgångshöjd och Speed Crown, Clevelands aerodynamiska huvud, för mindre luftmotstånd och ökad fart.
Så säger vi: Denna extremt lätta fairwaywood (cirka 40 gram lättare än konkurrenterna) utmärker sig och gör det lätt att få fart på klubbhuvudet. Detta kommer att uppskattas av spelaren med något högre handicap som också får god hjälp att få upp bollen i luften. Vi tror framförallt att den här kommer hitta sin publik utanför det ensiffriga handicapspannet.
+ Det finns absolut en målgrupp som gynnas av lättare klubbor i jakt på fart.
– En bra klubba, men är golfarna beredda att betala ett av marknadens högsta fairwaywoodpris för den?

CLEVELAND MASHIE
Pris: 1 995:-
Teknologi: Förbättrat rail-system ska ge mindre kontakt med marken från alla lägen, vilket ger ökad längd och precision. Även totalvikten har bantats för att ge mer hastighet i svingen.
Så säger vi: Majoriteten tyckte att det här såg ut som något som stått undangömt
i shopens lager i tjugo år. Men när vi dammat av och svingat denna “Mashie” antydde den potenta bollflykten att det finns gott om modern teknologi gömd under det matta, stålgråa chassit.
+ Det kompakta klubbhuvudet, med rails under, kommer åt bollen bra från många olika lägen.
– Att inte erbjuda något loft högre än 20,5 grader snävar in målgruppen.

COBRA AMP
Pris: 2 295:-
Teknologi: Precis som med drivern har vikt ompositionerats för en lägre tyngdpunkt och därmed högre launch i kombination med E9-teknologin som ska ge ökad bollhastighet över en större yta.
Så säger vi: Kompakt men kraftfull fairwaywood i kaxig kostym. Kontrasten mellan den svarta slagytan och det grafitgrå huvudet är både snygg och funktionell, då den underlättar siktet. Vi upplever den som ett bra val för den något vassare Cobragolfaren, medan de som letar efter mer hjälp med fördel väljer snällare Baffler T-Rail.
+ Genom att face-anglen kan ställas i tre lägen (öppen, stängd och neutral) breddas målgruppen.
– Det matchande klar-orange greppet kan bli lite mycket för vissa.

COBRA BAFFLER T-RAIL 
Pris: 1 995:-
Teknologi: Volframinlägg i railsen sänker tyngdpunkten, vilket tillsammans med det låga klubbhuvudet ska ge högre launch och göra klubban lättare att komma åt bollen med.
Så säger vi: Den här fairwaywooden har en klart lägre profil än syskonet AMP, vilket gör att den ligger mycket bra mot marken och du kommer med lätthet att komma åt bollen från en mängd olika lägen. Träffen är behaglig och ljudmässigt finns inget att anmärka på. En lättspelad metalwood, som ger en hög och ganska oskruvad bollflykt.
+ Lättspelad som få.
– Med hänsyn till målgruppen och den låga profilen hade Cobra gärna fått dumpa 13-gradaren och i stället lägga till ett loft högre än 20 grader.

 Bild 1119577

NIKE VR PRO Limited Edition
Pris: 2 295:- 
Teknologi: Kompressionskanalen är där för ökad bollhastighet på en större del av träffytan. Har tagits fram i samråd med tourspelare för ökad möjlighet att arbeta bollen.
Så säger vi: Litet kompakt klubbhuvud av klassiskt snitt, med snygg svart finish som ger ett behagligt intryck. Riktar sig mot den mer erfarne spelaren som trivs med ett mindre klubbhuvud, där fokus inte ligger på förlåtande egenskaper utan att kunna styra bollflykten i önskat spår.
+ Fin respons i träffen.
– Visserligen tilltalas flertalet i den tänkta målgruppen av ett öppet klubbhuvud, men två grader kan trots det vara i överkant för vissa.

NIKE VR_S
Pris: 1 995:-
Teknologi: NexCOR-teknologin, som innebär att den effektiva sweetspoten blir större genom olika tjocklek på träffytan, ska ge ökad distans för alla typer av spelare. Det lätta skaftet bidrar till högre klubbhastighet.
Så säger vi: Vi gillar det snygga, stilrena och lätt glänsande klubbhuvudet. Den låga profilen gör det lätt att starta bollen högt och du kommer åt bra både från peg och tajtare fairwaylägen. Generös träffyta gör den förlåtande och ljudet från NexCOR-inserten i träffen är behagligt.
+ Mångsidig och hjälpsam.
– På en modell som ska attrahera spelare i de högre handicapskikten är det inte optimalt med ett (ojusterbart) klubbhuvud som är en grad öppet.

PING i20
Pris: 2 195:-
Teknologi: För att passa den som vill forma bollbanan har klubbans
vridmotstånd runt skaftaxeln reducerats för att tillåta mer rörelse i träffen. Tyngdpunkten har optimerats för snabba svinghastigheter.
Så säger vi: Precis som hos i20-drivern är det matta, kolsvarta huvudet med kontrasterande vita skåror i träffytan bland det vackraste vi sett. Den här klubban skapar svårt habegär, men det ska inte glömmas att den är ämnad för den vassare kategorin spelare, som dock kommer falla platt för den potenta bollflykten och det mysiga ljudet.
+ Ett utmärkt val för den mer skolade spelaren.
-Inte mycket, men kanske ett ytterligare loftalternativ runt – 20–21 grader?

TAYLORMADE R11S 
Pris: 2 499:-
Teknologi: Inga stora förändringar jämfört med fjolårsmodellen R11. Det tunna klubbhuvudet möjliggör en tyngdpunkt något längre fram. Går att justera till 24 olika lägen.
Så säger vi: Den stora skillnaden jämfört med fjolårsmodellen R11 är att tyngdpunkten flyttats lägre och längre fram i klubbhuvudet, för att reducera spinn och ge ökad bollhastighet. Prestandamässigt är det uppenbart att den riktar sig till den mer skolade spelaren.
+ Det breda loftspannet (14–22 grader) tillsammans med 24 kombinationer av loft och face-angle gör den mångsidig.
– Kan upplevas något stor vid tajta fairwaylägen.

CALLAWAY RAZR X BLACK 
Pris: 1 895:-
Teknologi: En speciell upphettningsprocess ger en tunnare, mer flexibel träffyta och den stora profilen ska göra klubban stabilare och resultera i högre bollhastigheter även på träffar utanför sweetspot.
Så säger vi: Wow, vilket drag! Det här var en riktig muskelknutte som gav kraftfull bollflykt. Satt också riktigt fint bakom bollen vid adressering och gav ifrån sig ett tilltalande ljud i träffen.
+ Lång, förlåtande och snygg – en kraftfull kombination!
– På en breddmodell som denna borde fler än två av fem loft erbjudas för vänsterspelare.

PING G20 
Pris: 1 895:-
Teknologi: Perimeterviktningen och det stora klubbhuvudet ger högt vridmotstånd (MOI). Låg, djup tyngdpunkt för högre bollflykt.
Så säger vi: Här har Ping hittat helrätt. Smakfull, diskret design och skönt ljud i träffen. Bollflykten är hög och tack vare det ökade vridmotståndet i träffen upplevs det här också som en mycket förlåtande fairwaywood. Profilen är lagom låg för att kunna komma åt bollen ordentligt från fairway, samtidigt som det stora huvudet ingjuter förtroende från tee.
+ Mycket mångsidig fairwaywood där samtliga loft erbjuds i vänsterutförande.
– Precis som hos drivern vore det kul att se lite revolution av Pings G-serie, inte bara evolution.

WILSON FYBRID RS 
Pris: 1 495:-
Teknologi: Wilson smälter samman fairwaywoods och hybrider i den här serien som vill förenkla det långa spelet. Lättvikt för fart och rundad sula för att få bra höjd och flykt i bollen.
Så säger vi: En droppformad skapelse med snygg svart finish och skönt metalliskt klingljud i träffen. Den låga profilen gör att du kommer åt bollen från de allra flesta lägen och flykten är hjälpsamt hög, vilket kommer uppskattas av många. Mer fokus på spelbarhet och förlåtande egenskaper än längd.
+ Fräsch uppdatering av Wilsons redan tidigare unika “fybrid”-koncept.
– Avsaknaden av något sorts sikthjälpmedel på ovansidan av klubbhuvudet kan stöta bort vissa spelare.

 


Text: Martin Åsgård • 2012-03-14
SpelaUtrustning
Scroll to Top