5de53d23bca57

Spela

Herrarnas heta nyheter

Få klubbor drar ögonen till sig på samma sätt som drivers gör, och när nyheterna kommer blir det rusning till shopen. Men innan du köper den snyggaste saken du ser ska du läsa vår driverguide, och ta del av våra synpunkter. Här hittar du de 17 nyheterna för herrspelaren.

Text: Martin Åsgård • 2012-03-14 Uppdaterad 2012-03-14

Bild 1119556
PING i20

Pris: 3 195 kr.
Teknologi: Volframvikter i sulan för ökad MOI och låg tyngdpunkt för låg spinn och penetrerande bollflykt. Förbättrad aerodynamik för lägre luftmotstånd.
Så säger vi: Oerhört snygg, svart matt finish och hela klubbhuvudet utstrålar kraft. Klubban vänder sig till den bättre Pingspelaren som tycker att G20 inte känns tillräckligt vass. I händerna på den snabbsvingande spelaren som behöver få ner spinntalen är denna driver ett klockrent vapen som levererar längd och konsekvent bollflykt.
+ Det känns nästan som att i20 är en reaktion på den vita hype som tog drivermarknaden med storm i fjol och vi måste säga att de lyckats bra, för det här är riktigt ögongodis!
i20:n skulle ha blivit ännu hetare och gå att anpassa till en bredare målgrupp om den försetts med någon viktskruv, samt justerbarhet avseende loft och klubbhuvudets vinkel.

Bild 1119557 

COBRA AMP
Pris: 2 995 kr.
Teknologi: AMP står för Advanced Material Placement, vilket låtit Cobras ingenjörer flytta 15 gram djupt i huvudet. Huvudets rundning, svingvikt och skaftlängd har optimerats för respektive loft.
Så säger vi: Känslan är att AMP-drivern tagits fram och utformats som ett led i en ungdomlig satsning med Rickie Fowler som given frontfigur (ingen överraskning därför att färgskalan går i orange). Ger ett dovt massivt träffljud med snabb flykt och AMP känns som en klart tourig uppdatering av fjolårets S3-serie.
+ Det märks hur Pumas förvärv av Cobra påverkat utseendemässigt, men när det kommer till att göra drivers som presterar är Cobra lika pålitligt som förr och AMP gör inte trogna kunder besvikna.
Möjligen ser vi dock en viss risk i att Cobras kärnspelare i Sverige (äldre män med medelhandicap) inte genast sväljer den upphottade designen.

Bild 1119558

TAYLORMADE R11S
Pris: 3 999 kr.
Teknologi: Större (460 cc) än före-gångaren och en förbättrad ASP-teknologi, som går att ställa klubbhuvudets adressposition i fem (i stället för tre) lägen.
Så säger vi: Tja, det som framför-allt har hänt sen i fjol är att justerbarheten har utökats så att du kan uppnå hisnande 80 olika kombinationer av loft, viktpositionering och face-angle, vilket förstås gör att den bör gå att anpassa till de flesta spelare. Prestandamässigt är värdena som levereras för spinntal och längd i topp. Vissa avskräcks dock av ljudet som upplevs som alltför gällt och skrikigt.
+ Ett 20 kubikcentimeter större huvud, ett ytterligare loft (12°) och utökad justerbarhet tillsammans med fortsatt utmärkt prestanda sätter ribban rejält högt för konkurrenterna.
Om TaylorMade medvetet skruvat upp ljudet från i fjol ställer vi oss frågande till klokheten i det beslutet. Det sjunger gott om den här drivern ändå.

 Bild 1119559

ADAMS SPEEDLINE FAST 12
Pris: 2 995 kr.
Teknologi: Tripstep-skåror på klubbhuvudet för lägre svingmotstånd samt justerbar hosel, som gör det möjligt att justera skaftlängden en halv tum.
Så säger vi: Utseendemässigt ger silverfärgen och “fiskgälarna” ovanpå huvudet en positiv high tech-känsla. Enligt Adams ska Fast 12-driverns aerodynamiskt strömlinjeformade design ge något högre fart på klubbhuvudet och enligt våra tester så har de rätt. Klubban gav toppvärden just i klubbhastighet. Low Spin-varianten (LS) gav också lägre spinntal överlag.
+ Intressant grepp av Adams att introducera anpassningsbar längd (45–45,5 tum) i den justerbara hoseln (bara LS-modellen).
Vi hade hellre sett intervallet ligga på 44–44,5 tum.

Bild 1119560 

BLACK OWL MAGIC
Pris: 1 295 kr.
Teknologi: Ett klassiskt klubbhuvud i vit färg med förlåtande egenskaper. Mycket tyngd har placerats långt ner och långt bak för att ge spelare med svårigheter att få bollen att lyfta extra hjälp.
Så säger vi: Är vid första anblicken påtagligt lik den förlaga som inspirerat. Kanske tycker vissa att det blir för mycket att även ha ett vitt skaft, och prestandamässigt upplever en del att skaftet är aningen stumt. Men siffrorna vid bra träffar antyder att det inte saknas kraft i denna bössa och för 1 295 kronor får du mycket driver.
+ Svårslagen vad gäller förhållandet prestanda/pris.
Känslan i skaftet kan avskräcka somliga.

Bild 1119561

CALLAWAY RAZR X BLACK
Pris: 2 495 kr.
Teknologi: En lättviktskrona i patenterad Forged Composite ska ge lägre tyngdpunkt och träffytan har variabel tjocklek för att ge bättre resultat vid träffar på klack och tå.
Så säger vi: Utförandet är absolut inte obekant och vi känner igen många av klubbhuvudets detaljer, förutom den tuffa dekoreringen av slagytan. En väl tilltagen profil ger gott förtroende vid adressering. Vi tror att spelarna i den lägre delen av handicapskalan gillar Razr Fit bättre, medan de flesta andra kommer att upptäcka en driver som är fullt i paritet med de bästa i de flesta avseenden.
+ Fyra loft och vass teknologi för 2 495 kr. Den ekvationen gillar vi skarpt!
Nästa steg för att göra den här drivern mer mångsidig är att slänga in en justerbar hosel utan att höja priset avsevärt.

Bild 1119562 

CLEVELAND CG BLACK
Pris: 3 495 kr.
Teknologi: Cleveland har jobbat hårt med att få ner vikten för att öka svinghastigheten och CG Black väger in på blyga 265 gram och är därmed marknadens lättaste driver.
Så säger vi: 265 står det under det snyggt svarta klubbhuvudet. Siffrorna anger totalvikten i gram på den här klubban, som därmed verkligen är en flugviktare. Vikten gör att vi får ordentlig fart på klubbhuvudet och drivern är med och fightas i toppen av längdvärdena. Däremot kan vi också konstatera att vissa spelare, framförallt de med hög fart i svingen, kommer uppleva klubban för lätt och därmed svår att kontrollera.
+ Höga betyg till Cleveland som tagit  fram marknadens lättaste driver.
Kopplingen “lättare klubba = högre svinghastighet” är bevisad. Men testa först om du kan hantera den.

Bild 1119563

COBRA LONG TOM
Pris: 3 495 kr.
Teknologi: Hela 48 tum lång, en totalvikt på blott 269 gram och ett kortare grepp för att hindra spelaren att greppa ner. Titanlegering gör träffytan tunn och stark.
Så säger vi: Helsvart driver som fått namnet och längden på skaftet (48″) efter en kanon och visst levererar det långa skaftet högre svinghastigheter. Men 48 tum är långt och det krävs en hel del erfarenhet, styrka och kunnande för att kontrollera Long Tom och det bör man tänka på. Ändå ett kul initiativ och en klubba för spelare som har egenskaperna som krävs.
+ Ett ohyggligt långt tee-vapen. Visst ger det mer fart i klubban… 
men se till att du, någorlunda regelbundet, också kan hitta – sweet-spot med Long Tom innan du slår till.

Bild 1119564

COBRA ZL ENCORE
Pris: 3 995 kr.
Teknologi: Cobra fortsätter att prata om sin stora sweetzone. Här ska träffar ovanför mittlinjen ge ökad rull och högre launch utan att generera högre spinntal.
Så säger vi: Kaxig uppdatering av 2010 års ZL-driver, som erbjuds i helvitt och helsvart. Behagligt, neutralt ljud och prestandamässigt levererar den goda resultat. Möjligen är det 55 gram lätta standardskaftet inget drömalternativ för de allra mest snabbsvingande herrarna, som upplever det lite för lätt med för hög bollflykt, men diggar man klubbhuvudet finns det många customskaft att välja bland.
+ Att erbjuda samma driver i både vit och svart kostym är unikt och kul.
Vi hade gärna sett att den justerbara hoseln uppdaterats för att kunna skapa en än mer anpassningsbar driver.

 Bild 1119565

MIZUNO MP-650
Pris: 3 495 kr.
Teknologi: En utpräglad toppdriver som Mizuno tagit fram med hjälp av sina tourspelare. Fokus på att hålla nere spinntalen genom viktplaceringen i huvudet. Variabel tjocklek i träffytan för ökad bollhastighet. 
Så säger vi: Ett klassiskt elegant driverutseende med fint gläns i huvudet. Svarar med ett schyst pling i träffen och levererar potenta bollbanor, men precis som med Mizunos MP-järnserier är detta en driver för den bättre spelaren som löder på bollen lite hårdare än snittet.
+ Elegant design och egenskaper som bör attrahera den vassare spelaren.
Ett bra betyg för Mizuno vore om deras egna tour-stjärnor använde drivern. Det gör inte de tre största affischnamnen. 

Bild 1119566

NIKE VR PRO LimiTeD EDition
Pris: 3 995 kr.
Teknologi: Ett huvud på 440 cc som utvecklats med möjlighet att jobba med bollflykten. Kompressionskanalen och NexCOR-teknologin ska ge hög bollhastighet.
Så säger vi: En specialversion av fjolårets VR PRO-driver, dock utan justerbar hosel. I stället har denna blott 440 kubikcentimeter stora driver fixerats i en position med klubbhuvudet lätt öppet (1 grad), vilket bör tilltala den mer skolade spelaren. Även utseendemässigt smälter den rena ovansidan in i traditionalistens bag och Mitsubishi Diamana-skaftet gör ett bra jobb för att hålla nere spinntalen.
+ Kul att Nike satsar på en utpräglad tourdriver, som dessutom finns i vänster.
Den justerbara hoseln är väck så de som inte trivs bäst med ett öppet klubbhuvud får titta åt andra alternativ.

Bild 1119567

NIKE VR_S
Pris: 2 995 kr.
Teknologi: NexCOR-teknologin, som innebär att den effektiva sweetspoten blir större genom olika tjocklek på slagytan, ska ge bättre bollhastighet över en större del av träffytan och STR8-Fit ger möjligheten att anpassa huvudets position i åtta lägen.
Så säger vi: Borta är den röda kompressionskanalen från tidigare modeller i VR-serien, men kvar finns justerbarheten med STR8-Fit. Annars sticker klubban inte ut sett till utseendet, utan ger oss det förväntade. Vi tror att denna driver kan nå en ganska stor publik tack vare en god spelbarhet, längd och ett brett loftspann.
+ Ingen annan tillverkare kan matcha fem loftalternativ från 8,5 till 13 grader, vilket ger bred målgrupp.
Tyvärr får vänsterspelarna bara välja mellan 9,5 och 10,5 vilket känns snålt.

Bild 1119568

PING G20
Pris: 2 695 kr.
Teknologi: Tillverkad i titan med låg densitet, vilket låtit vikt omplaceras lågt och djupt i huvudet för stabilitet och lägre tyngdpunkt. Aerodynamiken har optimerats för minskat luftmotstånd.
Så säger vi: Även om vi vet att taket för hur stor volym en driver får ha är 460 kubikcentimeter upplever vi nästan att den här är ännu större – vilket ingjuter stort självförtroende inför slaget. Efter några slag är intrycket detsamma, det här är en snäll kompis från tee som förlåter även de grövsta missarna.
+ Även de bästa letar ibland efter en förlåtande driver. Bra att den erbjuds med tourskaft.
Ping gillar kontinuitet, men golfare kan känna att de har sett den här drivern förut.

Bild 1119569

TAYLORMADE ROCKETBALLZ
Pris: 2 999 kr.
Teknologi: Nya RBZ ersätter Burner men fortfarande är fart i fokus. Tyngdpunkten är placerad längre fram än på många konkurrenter för att ge bättre launch och mer fart.
Så säger vi: Vi är bekanta med formen och att man fortsätter med vitt efter fjolårssuccén är förstås givet. Men den här modellen har ett något kortare skaft än fjolårets Burner och det känns bra, eftersom vissa hade problem med detta. Sammantaget ger RBZ ett bra intryck med god skjuts och gott lyft i bollflykten. Litet frågetecken för ljudet, som upplevs något väl uppskruvat.
+ Prestandan känner vi igen och applåderar samtidigt beslutet att korta ner skaftet en halv tum.
Riskerar den att hamna i skymundan av den hetare fairwaywooden i samma serie?

Bild 1119570

CALLAWAY RAZR FIT
Pris: 3 795 kr.
Teknologi: Callaways första anpassningsbara driver, där klubb-huvudets position kan ställas i tre olika lägen och tyngdpunkten går att justera med två vikter (2 och 12 gram).
Så säger vi: Klassiskt Callawayutseendet och det känns som en driver vi litar på vid adresseringen. Detta är dock företagets första justerbara driver, vilket gör det möjligt att skräddarsy den efter en större publiks behov. I övrigt presterar klubban vad vi förväntar oss av en Callaway. Spinntalen ligger där de ska, ljudet tycker vi om och längdmässigt matchar den de allra bästa.
+ Ett kraftfullt vapen som vi upp-lever kommer tilltala en bred målgrupp.
Callaway har väntat länge med att införa en justerbar hosel, men jämfört med en del konkurrenter är antalet möjliga kombinationer av vikter och vinklar på slagytan fort-farande få.

Bild 1119571

CLEVELAND CLASSIC
Pris: 2 995 kr.
Teknologi: Bortsett från den utpräglade retrolooken har Cleveland även här jobbat med att optimera vikten och Classic-drivern kommer i tre viktutföranden 270, 290 och 310 för att passa en bred målgrupp.
Så säger vi: Retromodell som sticker ut. Huvud i mörka toner med guldfärgad insert känns udda. Likt en klassisk persimmondriver ser den lite bullig ut. Ljudmässigt ger den ett nedtonat men ändå distinkt klick. Största skillnaden jämfört med förlagan är förstås att det handlar om en 460 cc stor titanbjässe full med modern teknologi.
+ Kul grepp eftersom det inte bara är en simpel gimmick. Få (om ens någon annan) tillverkare kan erbjuda den anpassningsgrad viktmässigt som Cleveland gör med Classic-drivern.
Vi kan ärligt konstatera att den målgrupp som faktiskt sett en persimmondriver, än mindre slagit med en, börjar bli försvinnande liten. Det särpräglade utseendet lär bli en vattendelare.

Bild 1119572

WILSON DXi SUPERLIGHT
Pris: 2 495 kr.
Teknologi: Klubbhuvudet har olika tjocklekar på slagytan för att ge en större effektiv träffyta. Vikt har kapats i skaft och grepp och med sina 269 gram är det Wilsons lättaste driver någonsin.
Så säger vi: Wilson har länge gjort snygga järnklubbor, men har haft svårt att övertyga när det gäller kosmetiken på woods. Men äntligen hände det. DXi Superlight ser trevlig ut och inger förtroende bakom bollen. Den lätta vikten delar publiken, men den som gillar det lär uppleva en stabil driver som är förlåtande i nivå med de bästa.
+ Bra tajmade träffar ger fin längd tack vare den höga fart som kan sättas på det lätta skaftet.
Wilson skulle behöva ett tourigare driveralternativ för att hitta oupptäckta, målgrupper golfare.

Vilken wood passar din bag?
Här är damernas nya drivers
Här är damernas woods

Text: Martin Åsgård • 2012-03-14
SpelaUtrustning
Scroll to Top