“Jag älskar att spela golf men dessvärre är kärleken inte besvarad”, säger Leif Silbersky. Foto: Karl Nordlund

Spela

Stjärnadvokat straffad av banan

Leif Silbersky är 73 år. När Sveriges mest kände advokat fyller 90 har han lovat familjen att gå ner till 50 procents arbetstid för att kunna uppnå sitt livs stora mål – att bli singelhandicappare i golf.

Text: CM Hellsten • 2011-08-23 Uppdaterad 2011-08-23

Om Silbersky

Ålder: 73. Hcp: 19,2. Familj: Hustru Rita, två barn, sex barnbarn. Hemmaklubb: Gripsholms GK. Favoritbana: “Jag har haft förmånen att spela på Valderrama och där ska ju inte sådana som jag egentligen vara. När man slår sitt tredjeslag på ett par 5-hål och fortfarande inte ser greenen så är det lite problematiskt…” Bästa golfminne: “Mitt hole-in-one på Kevinges fjärde hål för 15 år sedan. På nästa korthål var jag centimeter från att göra ett till HIO. När jag kom in i klubbhuset och skulle bjuda på champagne så var den slut.”

 

DRÖMFYRBOLLEN
Leif Silbersky om personerna han helst skulle vilja gå en rond med:
CHARLIE RIVEL: “Han skapade den moderna clownen och var även en lysande cirkusartist. Han kan få underhålla ute på banan.”

GIACOMO PUCCINI: “Ett av mina stora intressen är opera och jag reser till olika festivaler. Jag har bland annat varit där Puccini är född. Jag skulle gärna vilja uppleva en rond med honom.”

RITA SILBERSKY: “Min fru. Jag älskar att slå hustrun i golf men gör det inte till min stora skam. Hon har 23 och spelar på sin handicap medan jag inte gör det…”

Leif Silbersky står på Gripholms GK:s puttinggreen och värmer upp inför dagens rond. Under semestern brukar han spela tre, fyra gånger i veckan. Han är klädd i shorts, skotskrutiga strumpor och en orange piké från Old Course. När Sveriges mest kände försvarsadvokat fyllde 70 bjöd barn och barnbarn med honom till St Andrews. Ovanpå tröjan har han trätt en grön slipover från sin spanska hemmaklubb Las Brisas.
Vi befinner oss i den sörmländska idyllen Mariefred vid Mälarens strand. Här har Leif Silbersky sitt sommarställe och hit åker han när han vill komma bort från hetluften i rättssalarna och lägenheten i Stockholms innerstad.
Leif har hcp 19,2.
– Jag har fel handicap eftersom det blir så dyrt – i betten med barnbarnen loosar jag godispåsar och mot de vuxna förlorar jag öl och luncher.

Han siktar dock på att bli singel på banan – om 17 år.
– Jag har alltid haft olika målsättningar här i livet, när jag fyllde 50 så lärde jag mig spela trummor hos Egil Johansen och fick sedan vara med i ett band som åkte på turné. Vid 60 bestämde jag mig för att kunna steppa som Fred Astaire och gick en kurs på Balettakademin. Som nybliven 70-åring arbetade jag en vecka på cirkus där jag fick hjälpa till med rekvisitan, djurhållningen och kratta manegen. Vid 80 ska jag vara statist eller sjunga i en operakör. Vid 90 års ålder ska jag gå in för golfen på allvar och då får jag gå ner till halvtid.

Varför blir du inte pensionär redan nu och spelar golf på heltid?
– Det skulle jag i och för sig kunna göra men det vore idiotiskt eftersom jag har ett yrke som jag älskar och där kärleken är besvarad. Jag älskar också att spela golf men dessvärre är inte kärleken besvarad, så där har jag problem. Dessutom firar jag 50 år som jurist 2012.

På Gripsholms öppningshål skickar Leif ut sin drive mitt i fairway. Han lämnar tee och konstaterar:
– Den är jag nöjd med – nu går vi hem!
359 meter längre bort på detta par 4 så slutar det dock med en delning. På nästa hål hamnar jag out-of-bounds och Leif tar ledningen i vår match. På trean är det all square.

Leif Silbersky började med golfen som 40-åring och det var tack vare Alec Backhurst, den engelske pron som startade klassiska Alec’s Golf vid Ulriksdal strax utanför Stockholm. Britten kom till Silberskys advokatkontor och behövde hjälp med ett juridiskt problem.
– Vi blev goda vänner och han sa att jag måste börja spela golf och erbjöd sig att lära mig. När jag efter några lektioner frågade hur man slår bunkerslag så svarade Alec att spelar du som jag säger så hamnar du aldrig i bunkern… Golfen har gett mig mycket glädje eftersom hustru, barn, barnbarn och alla ingifta spelar. Vi har ett familjemästerskap som är på liv och död med en buckla där segrarens namn ristas in och med skammens ögon konstaterar jag att mitt namn inte finns med på trofén. Ännu.

Vad är tjusningen med golf?
– Att man inte blir klok på sporten. Jag kan gå ut och spela här på Gripsholm och ha åtta poäng ena ronden och tycka att nu skiter jag i golfen men så ger jag det en sista chans, går ut igen och får då ihop 35 poäng. På samma bana och under samma omständigheter.

Nu träffar Leif Silbersky nästan varje fairway. Det kanske inte är de allra längsta utslagen men jag har problem med drivern och efter hål 4 och 5, där Leif dessutom har slag, är han plötsligt två upp i matchen.

Är du lika påläst på golfens regelbok som Svea rikes lagbok?
– Nej. Under en tävling hamnade jag i bunkern och i stället för att gå runt 20 meter så tog jag med mig krattan och la ner den bredvid bollen innan jag slog. Då fick jag två plikt eftersom man på så sätt kan känna på underlaget.* Det finns flera andra regler som också är idiotiska.

Så i stället för att plikta dina medspelare så är det hellre fria än fälla som gäller…?
– Ja, det är ett bra uttryck.

Vad kostar det att anlita dig som försvarare?
– 75 procent av de uppdragen som jag har betalar staten och som offentlig försvarare finns det en fastställd taxa för tidsspillan, resekostnader och arvode. De andra 25 procenten är en sak mellan mig och klienten.

Du har försvarat många människor i medialt uppmärksammade mål som Hagamannen, Englamördaren Anders Eklund och 23-åringen som misshandlade en 78-årig kvinna till döds på en parkering i Landskrona. Hur är det att försvara personer vars brott väcker sådan avsky i samhället?
– Jag lockas inte av uppmärksammade fall men däremot får jag  sådana och ofta får jag ta över efter att andra advokater först har försökt. Det är en utmaning. N��r jag försvarade Anders Eklund, som kanske var den mest avskydde brottslingen som vi haft i det här landet och med all rätt eftersom han tog livet av en ung flicka på ett bestialiskt sätt, var det jag och Anders Eklund mot resten av världen. Då gäller det att kunna stå upp mot det här yrkets innehåll och vara lojal mot klienten i alla lägen. Det kan vara svårt men även den mest förhatliga personen eller den mest urusla skitstöveln har rätt till ett fullgott försvar. Jag har betalt av samhället för att ge klienten den rättvisa som kan finnas för honom. Det är svårt att möta en mamma eller pappa i rättssalen som har blivit av med sin dotter. Om det är för svårt – då måste jag sluta.

Tror du på hårdare straff?
– Nej. Det behövs långa straff och jag tror till och med att det kan vara befogat med livstid men jag har sett så mycket elände hos klienterna som har kommit tillbaka efter att ha dömts till fyra, fem år. De kanske inte var förhärdat kriminella när de dömdes första gången men blev det ute på anstalten. Jag tror inte på hårdare straff men samtidigt accepterar jag att samhället måste reagera.

Vi delar hål 6 innan jag tar det sjunde men efter ännu en delning på åttan så är Leif Silbersky alltjämt 1 upp inför avslutningshålet. Det vinner undertecknad och matchen slutar oavgjort.
I morgon är Leifs semester över.
Då åker han till Göteborg för ännu en arbetsdag i rättssalen.
Pensioneringen får vänta.

* Fotnot: Stämmer inte. Du får ingen plikt.


Text: CM Hellsten • 2011-08-23
SpelaNyheter
Scroll to Top