Så tränar du rätt i vinter
Jessica Krantz är en av Golfskolans instruktörer. Här tipsar hon om hur man bäst lägger upp sin vinterträning. Foto: Jacob Felländer

Så tränar du rätt i vinter

Vintern är ett perfekt tillfälle att fixa till svingen så du inte börjar golfsäsongen från noll. Golfskolans Jessica Krantz tipsar om hur du bäst förbereder dig genom att träna rätt inomhus.

Det gäller att vara kreativ och flitig även under den mörka årstiden, för att få ut mesta möjliga av de ronder man hinner spela under den gröna årstiden. Därför är det bra att planera in vinterträning – och utnyttja tiden på bästa sätt.

- Vinterträning är bra av flera anledningar, dels är det bra att hålla igång svingen så att första månaden ute på banan inte blir en lång uppstartssträcka. Med vinterträning blir man redo.

- Dessutom är vintern det bästa tillfället att göra tekniska förändringar med svingen, om man vill att någonting ska hända med golfen.

Bild 1113576
Det är viktigt att ha en plan för sin vinterträning, enligt Golfskolans Jessica Krantz.

Det säger Jessica Krantz, en av Svensk Golfs instruktörer i Golfskolan, till vardags pro på Troxhammar golfklubb. Tar golfaren lektion av pron en gång i månaden och tränar på egen hand en gång i veckan ger detta enorm skillnad inför säsongstarten.

- Tränar man en timme i veckan så kan man köra halva tiden på att träna svingen och att slå bollar, och andra halvan kan man lägga på att träna pitch, chip och puttning.

Jessica märker ett stort intresse av inomhusträning, och tror att det ligger i tiden. Att skaffa sig en personlig tränare är populärt och har smittat av sig på golfen, vilket kan ge stora förändringar på kort tid för den enskilda golfaren.

- Det är bra att lägga upp en plan med sin pro redan från början, då vet man vad man ska träna och har någonting att se fram emot.

Krantz betonar att det blir roligast att träna om golfaren har specifika saker att träna på. Att kliva av mattan efter varje slag för att fokusera på nytt inför nästa är en bra modell. Att bara stå och damma iväg boll efter boll ger inte samma effekt – precis som på rangen med andra ord.

Skillnaden är att under vintertid är det lämpligt att göra eventuella svingförändringar under tiden december-februari, för att sedan nöta rörelsen under mars-april för att den ska komma naturligt när det väl är dags att ge sig ut på banan.

Det absolut bästa upplägget är att träna med sin pro, öva på egen hand och sedan tidigarelägga säsongstarten genom att åka på en golfresa utomlands och spela golf "på riktigt" några gånger inför den svenska premiären.

- Att testa av svingen en gång i månaden i simulator är ett bra komplement till den andra träningen, eftersom man ser var bollen tar vägen på banan. Dessutom är det ju roligt att variera. Har man inte tid eller råd med en golfresa utomlands kan simulatorträning vara ett bra alternativ.

Men det är inte bara svingen som behöver en duvning. Kroppen måste också få sitt. Att underhålla och bygga sin fysiska styrka och kombinera det med bra rörlighetsövningar är viktigt för att kroppen inte ska stelna till. Dessutom ger styrkan och rörligheten bra längd i slagen ute på banan.