Golfbanan måste skötas om på ett miljömässigt bra sätt.

Spela

Klubbar får hjälp jobba miljövänligare

För ett år sedan skärpte EU reglerna för hur bekämpningsmedel får användas, och därför måste golfklubbarna hitta nya sätt att jobba med banskötsel. Under ett seminarium i Stockholm får klubbarna tips på hur de kan göra.

Text: Sylvia Luther • 2010-11-10 Uppdaterad 2010-11-10

Seminariefakta

Kursplatsen är Cosmo Nova i Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.
Anmälan görs på www.sgdf.se och sista anmälningsdagen till seminariet som kostar 350 kronor är fredag 12 november. Principen är först till kvarn.

I och med EU:s hårdare krav och direktiv hur bekämpningsmedel får användas behöver klubbar och organisationer inom golfen lära sig de nya villkoren. De nya EU-direktiven antogs redan förra hösten och har som syfte att minska påverkan och risker för miljö och människa.

Under ett endagsseminarium i Stockholm den 19 november diskuteras frågor som integrerat växtskydd, vilket betyder att man får hitta andra sätt att stoppa svamp och ogräs, vad som gäller från myndighetshåll och vad som händer inom forskningen i ämnet. Klubbarna får tips på hur de kan förändra sitt skötselprogram enligt de senaste rönen.

Bakom miljöseminariet står Stockholms Golfdistriktsförbund och Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation (Sterf), och inbjudan riktar sig till greenkeeper, banchef, klubbchef, banägare och ordförande.

Bo Nilsson sitter i Stockholmsdistriktets styrelse och är ansvarig i bankommittén.

Hur tror du klubbarna ser på de nya direktiven?
– I de fall de är medvetna om det så vill man veta hur de ska tillämpas.

 Är det något som överraskar i de senaste forskningsresultaten?
– Inte direkt men forskarnas resultat måste delges de som ansvarar för banans skötsel. Forskningen måste inriktas på områden som främjar en hållbar utveckling av golfbanan med minsta möjliga miljöpåverkan för en eftersträvad optimal spelkvalitet.

Berätta något spännande ur seminarieinnehållet.
– Vi får möjlighet att se hur långt införandet av direktivet kommit, och vad som förväntas framöver för ett acceptabelt införande, säger Bo Nilsson.


Text: Sylvia Luther • 2010-11-10
SpelaNyheter
Scroll to Top