Ruyji Imada läste aldrig de lokala reglerna och fick 26 pliktslag. Foto: Getty Images

Spela

26 pliktslag för proffs

Ryuji Imada spelade Mission Hills Star Trophy i lördags och gick runt på – 97 slag. 26 av dem var plikt. - Han var dåligt påläst, säger Svensk Golfs regelexpert Christina Rodman.

Text: CM Hellsten • 2010-11-01 Uppdaterad 2010-11-01

Ryuji Imada, som fyllde 34 den 19:e oktober, blev proffs 1999 och tog sin första seger på PGA Tour 2008 när han vann AT&T Classic på TPC Sugarloaf i Georgia.

I helgen besökte japanen från Hiroshima Kina för att delta i Mission Hills Star Trophy. Under lördagsronden blev det hela 26 pliktslag och 97 (+24) totalt. Tävlingen spelades med lägesförbättring och Imada utgick från att det var en klubblängd som gällde. Först på det tolfte hålet insåg han att det skulle ha varit ett scorekort.

Efteråt kunde inte Ryuji Imada komma ihåg hur många gånger som han hade brutit mot regeln men uppskattade det till 13 tillfällen. TD:n David Parkin accepterade det och beordrade två slags plikt per regelbrott.
– Jag är en idiot, sa Imada och erkände att han inte läst de lokala reglerna.

Christina Rodman är Svensk Golfs regelexpert.
– Jag har faktiskt hört talats om liknande fall, på min hemmaklubb Rya spelades en tävling med lägesförbättring på ett hål men där en deltagare tillämpade lägesförbättring på varje hål.

Vilka regler gäller egentligen för lägesförbättring?
– Det Imada gör här är att han bryter mot den lokala regeln och brott mot en lokal regel är två slags plikt. Att han får så många pliktslag beror på att han inte gör alltihop i en handling, då hade saken blivit annorlunda eftersom du kan få rabatt om en handling orsakar en annan handling och båda har plikt. I det här fallet sätter han i gång igen, det är ungefär som att han skulle spela på fel boll på varje hål. Det är en ny situation, men han gör samma fel.

Vem bestämmer vad som ska användas vid lägesförbättring?
– Det gör tävlingsledningen och det kan vara ett scorekort eller 15 centimeter eller en klubblängd. Vad exakt det är som gäller står i de lokala reglerna för tävlingen som delas ut till spelarna. Imada var helt enkelt dåligt påläst.

Hur är det för oss hobbygolfare – är lägesförbättring handicapgrundande?
– Ja. Det är ingen skillnad.


Text: CM Hellsten • 2010-11-01
SpelaNyheter
Scroll to Top